Door benb, Op zat 16 apr 2011 14:14, 26 reacties,    

Het westen tegen China: de nieuwe koude oorlog begint in Libië


De vraag waarom de door de VS geleide NAVO-troepen vastbesloten zijn om een verandering van regime in Libië te bewerkstelligen is nu duidelijk. Hoewel de media experts en politieke deskundigen nog discussiëren over de vraag of de opstandige bendes in Libië daadwerkelijk worden ondersteund en geleid door de inlichtingendiensten uit VS, UK en Israël, worden de werkelijke westerse beleidsdoelstellingen voor Libië volledig genegeerd.

Men hoeft alleen maar de strategische briefings in de VS AFRICOM documenten (http://www.africom.mil/downloadCenter.asp) te lezen om het ware eindspel in Libië te begrijpen: de controle over de grondstoffen en de verwijdering van China uit Noord-Afrika.

Toen de VS in 2007AFRICOM vormde, ondertekenden zo'n 49 landen het Amerikaanse militaire handvest voor Afrika, maar een land weigerde: Libië. Zo’n verraderlijke daad door de leider van Libië Moummar Kadhafi zou de kiem leggen voor het conflict dat nu aan de gang is.

Volgens voormalig Reagan kabinet official dr. Paul Craig Roberts, is de situatie met betrekking tot Khadafi heel anders dan de andere recente protesten in de Arabische wereld. "Waarom is de NAVO daar?" is geworden tot de echte vraag waarom het gaat, zegt Roberts.

DE CHINESE BELANGEN IN LIBIË

Volgens het Bejing Ministerie van Handel betreffen de lopende contracten van China in Libië niet minder dan 50 grote projecten van totaal meer dan 18 miljard USD. Wat nog meer onthullend is, is dat ten gevolge van de recente instabiliteit in de Noord-Afrikaanse regio, China's investeringen een serieuze klap hebben gekregen. De Chinese contracten dalen met 53,2%. Die in Libië met 45,3% en 13,9% minder omzet; die in Algerije met 97,1%, en 10,7% minder omzet – dat allemaal binnen de eerste 2 maanden van dit jaar.

Aanvullend op de vele Chinese investeringen in Libië, heeft het Noord-Afrikaanse land onlangs een van de duurste en meest geavanceerde waterprojecten in de wereldgeschiedenis opgeleverd: Libië’s door mensen gebouwde rivier. Deze 30 jaar durende onderneming werd pas vorig jaar afgerond en geeft Libië het potentieel voor een groei in de landbouw die zeker problemen zouden betekenen voor concurrerende landbouwmarkten in de buurlanden Israël en Egypte. Het kan ook Libië transformeren tot de opkomende ‘graanschuur' van Afrika.

Met oplopende mondiale voedselprijzen, en met Libië in het bezit van een stabiele munt en een goedkope binnenlandse energievoorziening, hoef je geen economisch genie te zijn om te zien wat de rol van Libië zou kunnen zijn in de mondiale markt.

AFRICOM: ZOON VAN PNAC

Opgericht onder de Amerikaanse president George Bush Jr, is AFRICOM een onderdeel van een groter neo-conservatief Project voor een New American Century (PNAC). Centraal in de strategische doelen van AFRICOM staat de confrontatie met de toenemende Chinese invloed op het Afrikaanse continent. Een AFRICOM studie suggereert dat China uiteindelijk troepen zal zenden naar Afrika om daar haar belangen te behartigen:

"China heeft een stadium bereikt van economische ontwikkeling die de langjarige aanvoer van Afrikaanse grondstoffen vereist en is het begonnen het vermogen om invloed uit te oefenen in de meeste uithoeken van de wereld te ontwikkelen.”

De angst van een deel van de Amerikaanse militaire planners is dus een militaire confrontatie met China ... in Afrika. Vandaag is het Libië, maar morgen, is het Soedan. Komt dat een beetje bekend voor? Nou, dat zou wel moeten ...

DE NIEUWE KOUDE OORLOG MET CHINA

Wat de hierboven getoonde Chinese economische gegevens wel duidelijk maken is dat de strategische doelstellingen van Washington zoals weergegeven in de AFRICOM documenten, en met name degenen die ontworpen zijn voor confrontatie en om de belangen van China in Afrika te minimaliseren - zeer goed werken als gevolg van instabiliteit in de regio. 'Destabilisatie' als een instrument van controle heeft altijd gewerkt voor koloniale machten. Georganiseerde chaos kan dan worden beheerst door een sterke militaire aanwezigheid in de regio.

Waar we hier in feite getuige van zijn, is de opkomst van een nieuwe Koude Oorlog tussen de VS-EURO mogendheden en China. Deze nieuwe Koude Oorlog zal veel weg hebben van de lange en langdurige VS-USSR confrontatie die we zagen in de tweede helft van de 20e eeuw. Het vindt plaats, in Afrika, Zuid-Amerika, Centraal-Azië en de oude brandhaarden zoals Korea en het Midden-Oosten.

Wat deze nieuwe koude oorlog veel dieper en subtieler maakt dan de vorige, is dat het niet zal worden gehuld in populaire ideologie zoals 'kapitalisme versus Communisme'.

Deze nieuwe oorlog centreert zich rond een kwestie - natuurlijke hulpbronnen. Het afvangen en de controle over de resterende hulpbronnen van de wereld en de energievoorziening zal het thema zijn dat alle grote conflicten domineert in de 21e eeuw. Het zal worden uitgevochten door middel van tal van proxies, en in verre oorden over de hele wereld, maar het zal nooit worden besproken door het Witte Huis of het Foreign Office in Downing Street.

OPSTANDELINGEN EN GEEN DEMONSTRANTEN

De grote PR truc in de aanloop naar de NAVO-bombardementen In Libië was dat het Westen in staat was om gewelddadige gewapende bendes in Libië te karakteriseren als louter demonstranten. De gemiddelde Amerikaanse, Britse of Franse mediaconsument stelde de Libische opstand gelijk met die eerder in Tunesië en Egypte. De werkelijkheid was natuurlijk allesbehalve dat.

Echter, de klokken van vrijheid en democratie hadden inderdaad geklonken, dus alles wat nodig was, was een slimme diplomatieke truc om de rijen van intellectueel uitgedaagde diplomaten bij de VN in New York City te sluiten. De 'No Fly Zone' werkte goed genoeg voor de politici om hun voet te krijgen tussen de deur van hun respectievelijke oorlogsbelangen.

Het lijkt te hebben gewerkt tot nu toe, maar nu de civiele lijkzakken zich beginnen op te stapelen, zal de volgende fase - grondtroepen en een NAVO-militaire bezetting van Libië, iets ingewikkelder zijn om uit te voeren, zonder zware politieke confrontaties. Al deze complexe inspanningen zijn dus nodig om de agendas van westerse bedrijven en de militaire lange termijn strategie in de regio te verduisteren, allemaal onderdeel van de nieuwe grondstoffen oorlogen met China.

HISTORISCH GEHEUGENVERLIES

Voor de Amerikanen in het bijzonder gaat de relevante geschiedenis slechts terug tot het vorige seizoen van Dancing with the Stars, of American Idol. Sommigen beweren wellicht dat dit georganiseerd is en dat over het geheel de de massa's zijn geconditioneerd zijn tot passieve actoren in de nieuwe media-rijke moderne democratie, omdat het het hoeden van de kuddes veel gemakkelijker maakt.

De lessen van Afghanistan en Irak zijn nog lang niet aangekomen in de VS en Groot-Brittannië - beide projecten zijn nog steeds een zorg voor het massale kartel van westerse bedrijven. Dit maakte het mogelijk voor ambitieuze bureaucraten in Washington, Londen en Parijs om hun hand te leggen op Libië. Na verloop van tijd echter zullen de Amerikanen en Europeanen leren wat elke burger al lang geleerd heeft in de wereldgeschiedenis. In theorie kan het werken, maar in de praktijk is 'bezetting' een paradox. De VS-UK kunnen plannen maken om Irak of Libië te bezetten, maar het werkelijke verloop komt meestal niet overeen met hun imperiale ambities.

Dat loopt een keer slecht af omdat het neo-Anglo-Amerikaanse imperium met al zijn legioenen in het buitenland, haar fragiele binnenlandse aangelegenheden niet kan managen. Eerst valt de Senaat, dan is er de opkomst van de Ceasar, en ten slotte de ineenstorting van de Denarius ($). Het licht in het eens zo grote rijk gaat uit als een nachtkaars - te vet om door te gaan en totaal aan de grond.

Terug in de tijden van Rome, gaven de burgers weinig om de details van de veroveringen in het buitenland. Er was alleen interesse voor de glorie van Rome en voor brood en spelen. Terwijl de Grote Grondstoffen Oorlogen van de 21e eeuw onverminderd doorgaan, komt een vraag op: wat doen de bewuste burgers in de agressor landen om de huidige loop van de geschiedenis veranderen?

Te oordelen naar het gemak waarmee het Westen erin geslaagd is om hun laatste overval in Libië in elkaar te zetten, zou ik zeggen ... nu heel weinig.

Auteur Patrick Henningsen
Annotaties:
04-08-2013 05:06 | payday loans online
Het westen tegen China: de nieuwe koude oorlog begint in Libië #zaplog
| #133461 | 16-04-2011 14:28 | _Martijn_
Ik had ook al het idee dat men vond dat Kadafi teveel met de Chinezen aan het optrekken was.
_Martijn_'s avatar
| #133462 | 16-04-2011 14:41 | P.uncia
Goed artikel Ben.
P.uncia's avatar
| #133463 | 16-04-2011 14:41 | Jan de Moor
Waarom heeft China dan niet tegen gestemd in de veiligheidsraad? Zijn ze gechanteerd? Willen ze de blanken vooral in hun eigen kuil laten vallen?
| #133466 | 16-04-2011 15:23 | benb
Willen ze de blanken vooral in hun eigen kuil laten vallen?

Was mijn inschatting.

Succes, Ben
| #133467 | 16-04-2011 15:31 | tegengas
Vreemd geen woord over de belangen van Rusland in dit artikel, het is alsof Rusland niet meer bestaat op deze planeet.
Het is China tegen de Westerse Wereld in zijn visie.
Koude oorlog :) wat een klucht

Leze, leze, leze, ho ho
Maar dan wordt het mooi,

,,OPSTANDELINGEN EN GEEN DEMONSTRANTEN ''
Nee hoor dat zijn misdadigers die voor hun vrijheid demonstreren, het zijn eigenlijk opgesloten criminelen die ontsnapt zijn uit de grote openlucht gevangenis Libië.

Wat een boeven zijn die demonstranten, ze krijgen net als in de dierenkennel, gratis te eten en medische zorg en scholing en komen in opstand wat een ONDANKBAAR VOLK.

Alle studenten die vechten tegen het regime van Gaddafi zijn criminelen lid van een gewapende bende,
hahahahaha het moet niet vreemder worden.
De schrijver spoort niet.

Het gekke is, ze waren een tijdje voorbeeldige Revolutionairen totdat Frankrijk ze hielp, en toen waren het ineens gewapende criminelen.
Ik begrijp deze logica niet.

De boodschap in het artikel is is dus, het is prima een fascist als leider te hebben zolang er maar een flauw sausje van socialisme overgoten wordt.

Kuch kuch
tegengas's avatar
| #133475 | 16-04-2011 16:33 | Antares
Waarom heeft China dan niet tegen gestemd in de veiligheidsraad?

Als China en/of Rusland een veto hadden uitgesproken dan zou er in Libië een slachtpartij hebben plaatsgevonden waarvan Gaddafi de schuld zou hebben gekregen. Schijnbaar vonden ze dat ze zich daarmee te kwetsbaar zouden opstellen en het initiatief uit handen zouden geven. Ik vind dat een grote fout, ze hadden er 100.000 militairen heen moeten sturen, maar dat terzijde.
Antares's avatar
| #133477 | 16-04-2011 17:04 | benb
Als China en/of Rusland een veto hadden uitgesproken dan zou er in Libië een slachtpartij hebben plaatsgevonden waarvan Gaddafi de schuld zou hebben gekregen.

Interessant. Heb je meer info?

Succes, Ben
| #133479 | 16-04-2011 17:14 | tegengas
Ja hoor
En ook voor de vele Zaplog lezers die we niet horen.

http://www.amnesty.org/
http://www.hrw.org/
tegengas's avatar
| #133483 | 16-04-2011 18:02 | Antares
@benb
Nee, dat was speculatief, maar ik baseer me op de gedachte dat er ook voor hen geen betrouwbare informatie voorhanden was.
Antares's avatar
| #133485 | 16-04-2011 18:06 | Antares
@benb
(Vervolg)
.. over de rebellen, wat ze gingen doen en in hoeverre de Amerikanen annex CIA daar de controle over hadden. Het lijkt me dat het er vanuit hun standpunt uit moet hebben gezien als een valstrik.
Antares's avatar
| #133487 | 16-04-2011 18:35 | benb
@Antares,

Ik hoop altijd iemand te vinden die veel inzicht heeft in de Chinese stategie met name betrekking tot de imperiale clash die nu plaats vindt. Het is een multi-dimensionaal schaakspel waarin de zetten van de Chinezen vaak briljant zijn. Hoewel ik het er niet altijd mee eens ben, maar dat is vast mijn beperkt inzicht. Het is immers ook weinig toegankelijk ivm de taal.

Succes, Ben
| #133498 | 16-04-2011 21:22 | tegengas
Benghazi Rising
Docu 55min
http://www.youtube.com/watch?v=21KEKVQbMRQ
tegengas's avatar
| #133511 | 17-04-2011 09:35 | Antares
@tegengas
Dat is een propagandafilm.

@benb
Ik denk dat ik hun emoties verwoordt maar niet hun gedachten. Het is altijd een kwestie van afwachten. ;)
Antares's avatar
| #133513 | 17-04-2011 10:19 | benb
Hier is een begin Benb

Dank. Ik ben overigens al jaren bezig om de Chinezen te snappen en ben er ook een paar keer geweest, heb daar een aantal contacten etc.

Succes, Ben
| #133931 | 21-04-2011 20:53 | theguardian
jullie zitten er allemaal gedeeltelijk naast, china heeft geen enkele verbintenis in libie behalve dat het afhankelijk is van de export naar de vs, aangezien de vs eigelijk failliet is is het afhankelijk van china die eigelijk de dollar koers min of meer bepaald, daarom is het een nato aangelegenheid met hulp van frankrijk want deze behoord niet tot de nato wat veel mensen denken, de vs steunt min of meer israel omdat dit een zeer machtig bondgenood is en de eu steunt isreal min of meer niet, teminste niet openlijk, wat ze willen is libie postitie te laten nemen in pro amerikaanse en eu aangelegen heden door min of meer een pro franse regering erin te zetten dadelijk, om zo min of meer druk te kunnen uit oefenen op egypte en dus een machtsblok richting iran te houden door israel, nadat libie vrij is zal Damascus snel volgen let maar op, iran kun je vergelijken met het nieuwe korea/vietnam politiek gezien, daarmee bedoel ik meen dat china en rusland min of meer afhankelijk zijn van deze onbetrouwbare factor, en iran heeft hen slechts als bondgenoot omdat men weet dat het binnen 2 dagen compleet plat ligt door een evt aanval van de nato of israel.

china daarin tegen is te zwak voor een oorlog met de nato, het heeft wel een enorm leger maar geen leger wat iets kan uitrichten, zolang ze in china zitten kunnen ze ook niks uit richten en inschepen kan china ze niet want dat word direct aangevallen door een Amerikaanse airstrike/nuke
ook heeft Amerika het starwars project en geloof me das veel verder als men weet natuurlijk, net zo als bv nl 4 destroyers heeft waarop 16 kruis raketten kunnen gestald, maar we noemen ze maar lucht verdedigings fregatten want ja nl als een agressor ? ja heb er zelf op gevaren en geloof me de Amerikaanse vlood had ze graag zo overgekocht. nee militair gezien loopt de chinese volks republiek nog zeker 50 jaar achter en china is zeker niet pro rusland, een oorlog binnen 50 jaar met rusland en china is dichterbij als china met de nato.
dit simpel om het ruime landschap van rusland en teveel chinezen. maar ik zou er niet van op kijken als china binnen 20 jaar in een 2e burger oorlog stort en waarvan het zuidelijke deel gesteunt word door taiwan en korea en nato.

negeer me schrijf foutjes :)
| #133935 | 21-04-2011 21:42 | Antares
china daarin tegen is te zwak voor een oorlog met de nato, het heeft wel een enorm leger maar geen leger wat iets kan uitrichten

Dat klopt op zich. Maar je kunt er min of meer van uitgaan dat China een tegenstander naar zich toe zal lokken en geen aanvalsexpeditie zal ondernemen. Ook zou ik de kwestie niet alleen militair bekijken, China heeft een versterkt zelfbewustzijn waardoor ze ook een economische macht konden worden. Daar zullen ze zonder meer gebruik van maken.

nl 4 destroyers heeft waarop 16 kruis raketten kunnen gestald

Spannend.
Antares's avatar
| #133937 | 21-04-2011 22:20 | tegengas
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dLLg2c_9KBU[/youtube]
Translation:

“I am a member of the rebellion…Tribes mean nothing…For those of you that chat on PalTalk, those that curse Gaddafi 24 hours a day, those that unleashed February the 17th: tell Gaddafi one thing, something really beautiful: we really hope you’ll send us some real men. The fighters you’re sending are mice. I swear to God they’re mice. I swear they cry!” (Applause) “One minute!…We started fighting them with rocks. After that we took their weapons, and soon after that their tanks were ours! And by God, this has never happened in any country in the world before!”
tegengas's avatar
| #133939 | 21-04-2011 23:18 | Marcus
@theguardian: Frankrijk is gewoon nato tegenwoordig, ik heb met eigen ogen A10's zien vliegen daar, mij zegt dat genoeg.

@tegengas: geil he, die door testosteron geinspireerde taal, komen ze vast een eind mee, richting hun graf.
Marcus's avatar
| #133942 | 22-04-2011 00:04 | tegengas
nee Marcus
De man is een dood gewone inwoner van Misrata en na weken dag en nacht voor je stad en inwoners met vrienden te vechten komen de gevoelens soms op deze manier naar buiten.
Het is voor hun de manier om uit het graf te blijven, ze laten zich niet vrijwillig afslachten door Gaddafi.

We vochten terug met alleen stenen, dan pakte we hun wapens af, en daarna waren hun tanks van ons.

Dit is echt gebeurt.
tegengas's avatar
| #133944 | 22-04-2011 00:39 | P.uncia
Tegengas is een beetje naïef en kan, of wil, niet zien dat dit een klassieke CIA operatie is "divide et impera".

De eerste vraag is altijd "Qui Bono", is dat de bevolking van Libië? neuh, die gaan alles wat nu gratis is verliezen, zijn dat de rebellen? neuh, die worden opgehitst door CIA tuig en zijn dispensables.

De mediaspin draait op volle toeren en daar wordt alles voor gebruikt, vooral joetjoep, twitter en facebook en die zijn volkomen onbetrouwbaar. Gaddafi moet weg om een VS vriendelijke puppet regering te kunnen installeren.
P.uncia's avatar
| #133953 | 22-04-2011 07:40 | Make_over
Teveel Asterix gelezen? De romeinen ( Nato ) zijn gewoon het sterkst.
Make_over's avatar
| #133955 | 22-04-2011 07:50 | benb
De mediaspin draait op volle toeren en daar wordt alles voor gebruikt, vooral joetjoep, twitter en facebook en die zijn volkomen onbetrouwbaar. Gaddafi moet weg om een VS vriendelijke puppet regering te kunnen installeren.

Precies. En uiteindelijk krijgen we de zoveelste imperiale oorlog/verovering of hoe je ook wil noemen. Er staan zolangzamerhand wel genoeg stukjes op Zaplog om dat uit te leggen.

Succes, Ben
| #133993 | 22-04-2011 15:00 | Verrekijker
Twee regeringen is nog beter voor het westen. Daar kunnen ze meer wapens aan verkopen.
Verrekijker's avatar
| #137784 | 22-05-2011 11:47 | OEPS
⊕ | #133467 | 16-04-2011 16:31 | tegengas:Het zwarte goud is overal in de wereld populair. Tunesië en Egypte hebben geen olie, maar Libië wel.Ja, we helpen arme Noord Afrikanen die onder dictatuur leven, die is goed! Wie gelooft dat?he,he Benghazi,Misurata,... blijkt trouwens al lang al de streek waar zeer veel zelfmoordterroristen en jihadstijders. http://blog.meervrijheid.nl/2011/03/libische-rebellenleider-recruteerde-strijders-tegen-coalitietroepen-irak/ http://edition.cnn.com/2011/WORLD/africa/03/23/libya.islamists/index.html
aanmelden / inloggen