Door Witte Haai, Op din 31 jan 2012 15:39, 3 reacties, citaat / intro / linkdump

Hiriko: de opvouwbare elektrische auto

In Spanje komen steeds meer zonnepanelen, maar wat moet je met al die elektriciteit? Wel, elektrische auto’s op laten rijden natuurlijk. Met een uniek concept zijn Spaanse ondernemers er in geslaagd om ook een tweede vervelende probleem op te lossen: een parkeerplaats vinden. Het beste nieuws: begin 2013 komt dit goedkope autootje op de markt.


Spanje, bakermat van een nieuw industrieel tijdperk
Aardolie wordt steeds duurder, want steeds schaarser en moeilijker te winnen. Geen wonder dat steeds meer ondernemers zich al voorbereiden op een aardolieloze toekomst. Zoals in Spanje, waar het zonlicht in enorme hoeveelheden naar beneden komt....
Annotaties:
| #174458 | 31-01-2012 19:48 | Japie
Aardig idee, maar niemand gaat €12,5K schokken voor zo'n koekblikje met accu's. (denkt mij)
Japie's avatar
| #174462 | 31-01-2012 20:36 | ffloor
Dat hoeft niet zo te zijn. In plattelandsdorpje Bunnik staat 1 oplaadpaal met 3 van zulke koekblikken dus kennelijk zijn er nog genoeg mensen die hun leven zat zijn.
Ik weet niet of je het onderhoud aan zo'n blik wel eens gezien hebt maar er staat 750 volt op - caravantrekkers zelfs 1475 volt en dus: zodra de motorkap opengaat is het eerste wat men doet een schriklint op 4 mtr afstand eromheentrekken. Dan komt de dubbelgescreende hoogspanningsmonteur van het energiebedrijf de accu's weer aansluiten en als dat goed gaat mag je de weg op - nee erkende elektro-installateurs met 8 jaar verplichte praktijkervaring mogen niet boven 500 volt aankomen en onder spanning werken mogen ze al helemààl niet.

Maar dan... bij botsproeven bleek de GM type 'Volt' de helft van alle crashes te veranderen in een laaiende elektrische steekvlam met van die rose vonkjes erin die 7 cm diep in je huid inbranden en niet kon worden geblust én, vanwege het giftige lithium ook niet meer benaderbaar was.
Nog een geluk dat in Nederland met schuimkanonnen kan worden geblust - in België is, sinds een brandweerman uit zijn bakkie als een springveer gelanceerd werd na de 450 volt van een zonnepaneel te hebben opgelopen, hun voorschrift als volgt: allèèn de naburige woonhuizen nathouden en wachten tot de ashoop is afgekoeld... na een lekker ritje met jouw gezinnetje erin. Ja kwam van rechts, zullen we maar zeggen.

Ik heb zèlf een hoogspanningsopleiding met screening en heb onderspanningsbevoegdheid - maar ik vraag mij nu werkelijk af: een hokje met een dodelijke transformator erin daar zit een héél dik slot op en allèèn zwaar gecertificeerde en dubbelgescreende monteurs hebben in dit hokje toegang - hoe dan háál je het in je hoofd om nietsvermoedende à-technici in een mobiel apparaat te proppen met hun gezinnetje erbij???
Vloeibaar koper brandt in seconden een weg van 7 cm onder je huid door, om over sissende supergiftige lithiumdampen onder jouw stoelzitting maar te zwijgen.
| #174472 | 01-02-2012 00:06 | Japie
Met alle respect FFloor, maar voltage alleen zegt geen bal. Het gaat ook om de hoeveelheid ampères evt. in combinatie met de weerstand.(eerste wet van Ohm: "Van tante afblijven!").

Op schrikdraad staat een paar duizend volt.
Japie's avatar
aanmelden / inloggen