Door Steppie88, Op zat 27 jun 2015 13:50, 3 reacties, citaat / intro / linkdump

Hittegolf met ‘extreme hitte’ onderweg naar NederlandHet is komende dagen qua temperatuur nog aangenaam, maar vanaf woensdag komt zeer hete lucht, afkomstig uit Afrika, richting Nederland. Temperaturen van 35 graden zijn dan goed mogelijk. Een hittegolf ligt dan ook binnen handbereik. Of het absolute temperatuurrecord van 38.6 graden verbroken wordt is nog zeer de vraag, maar onmogelijk is dat niet. ...
Annotaties:
| #234108 | 27-06-2015 15:23 | ffloor
Overigens is 1938 als kampioen hitte-jaar nog steeds ongeslagen en is 1936 dan wel geslagen: maar met moeite.
In de jaren '50er waren buitenthemperaturen van +31°C anders heel normaal hoor: dat duurde zo'n 4 weken achtereen en op school hielden we die thermometers heel goed in de gaten want bij +33°C werd altijd vrijaf gegeven en dat gebeurde dan ook regelmatig. Dit had iets met kromme spoorrails te maken.

Het enige verschil met de huidige tijd is dat 2/3e van alle les werd gegeven in houten noodlokalen met teer-dakbedekking erop en je werd binnen de klas vergiftigd door de zware teerstank, sommige leerlingen vielen flauw in de klas maar de hitte was het niet.
Waarom men vandaag de dag al bij 28°C begint te schreeuwen zal dus ook wel weer een politiek doel dienen.
| #234151 | 28-06-2015 07:29 | loveulongtime
Ik heb zojuist wat geschreven over een heatwave:

https://www.facebook.com/dick.nieuwkoop/posts/10153475897664532?pnref=story
| #234168 | 28-06-2015 14:44 | ffloor
O maar dat is niks nieuws: hitte in toenmalig NL-Indië werd in onze schoolboekjes rond de 50er beschreven als: "...is te doen omdat de lucht hier anders is als bij ons, je zweet minder.
Waar dat in zit is wat moeilijker uit te leggen want het is bij hun net zo goed even vochtig als hier - maar volgens mij een ionenkwestie.

Ik herinner me zo een opstartfout bij een nieuw soort margarine alwaar de oxidatie van de grondstoffen bij 180.000 volt mislukte.
die transformator had ik gemaakt ja, voor een ozongenerator en ik werd op het proces gezet als één van de 5 bliksemexperts die we toen hadden.
Ik kijken en er kwam een plons merg, bloed, vet, ongeboren mest en schimmel naar beneden de pyrex-buizen in - en het geknetter begon: het spul moest nu bruin worden? En ook de mA-meter bleef op 15 mA~ steken en dat had minstens 85 mA~ moeten zijn.
De voedselingenieur: "In Zwitserland werkt het anders wél, waarom hier niet?" - "Ja maar wacht eens, die lucht is daar anders, waarom denk jij dan dat we daar een tbc-kliniek hebben waar we alle teringlijers naar toe sturen?"
-"Oja. Wat doen we eraan?" - "Langere pijp misschien?"

Ondertussen het verdere proces bezichtigd, dus de hardingsinstallatie om het dierlijk vet te harden tot plantaardig vet: dat gebeurt met nikkelen balletjes in een bad waar 380 volt~ opstaat en het stinkt reusachtig naar vonk.
"Waarom geen smoorspoel? Je verbruikt zoveel stroom dat je geen verwarming meer nodig hebt" - "Ja goed idee".
Verder gelopen naar de karnton waar zakken gele kleurstof, en olie bijgemengd werden op iets wat volgens mij balkenbrij was: een prima slagersproduct.

Alles lukte, maar er was nu een probleem met de marketing: het vlees braden lukte maar niet. Of ik de oplossing wist? "Nee ik ben vegetariër, maar misschien mamma."
"Mamma kun je met bloed mee braden?" - "Jazeker dat gaat heel goed maar je moet er even bijblijven alvorens je de lap bijdoet. Maar wie is die viezerik?" - wist ik niet, was geheim.

Aha! Ik terug naar de voedselingenieur: "Je moet er even bijblijven alvorens de lap erin gaat" - zei niets.
Drie maanden later, op de radio: Pleng ping roffel knal tingeling U moet er even bijblijven mevrouwtje tok! Pleng tingeling roffel brul knal pats" - maar dat de reclameleus was van een moedertje van 70 jaar: dat krijgen de luisteraars natuurlijk niet te horen.
Sindsdien lust ik geen margarine.
aanmelden / inloggen