Door EvaVanE, Op don 10 jan 2008 21:29, 6 reacties, all rights reserved

HIV-positief…? Oprotten!

Dat is wat veel Congolese vrouwen te wachten staat als ze zich bij zwangerschap laten testen op HIV. Zoals zelfs de meest orthodoxe medicus weet staat zwangerschap zo’n beetje aan de top van de lijst van oorzaken voor vals-positieve hiv-tests.
Er is nog iets. Misschien wist je dat al, maar er bestaat geen gouden standaard voor hiv-tests. Zo’n testuitslag vertoont een reeks grijze waarden en de viroloog moet dus zijn vonnis mede bepalen op basis van omgevingsfactoren. Blank? Zwart? Welgesteld of armoedzaaiers? En zo voort.
In het ene land komen er veel meer zwangeren seropositief uit de test dan in het andere. In Zimbabwe hebben ze zelfs geruime tijd het percentage seropositieven onder zwangere vrouwen geëxtrapoleerd naar de hele bevolking. Ze zaten toen ergens tegen de veertig procent of zo. Dat percentage werd gedecimeerd toen iemand op het idee kwam om cijfers iets wetenschappelijker te interpreteren.
Terug naar de Congo. Mondiaal Nieuws vertelt een horror story over het lot van zwangere vrouwen die in dat land seropositief worden getest. Hun man/vriend flikkert haar gewoon op straat omdat ze kennelijk een hoer is. Het verhaal is te lezen op Mondiaal Nieuws
Ik kan me vergissen, maar meen toch sommigen te horen denken ‘nou ja, dat is toch Afrika beneden de Sahara?’ Daar gebeuren dat soort dingen nu eenmaal.
Oh ja, joh?
Ook in ons o zo beschaafde Nederland worden zwangere vrouwen inmiddels aangemoedigd een hiv-test te ondergaan. Dat gaat anders dan in Congo. Daar is weliswaar de ‘medicatie’ gratis, dankzij het intelligente gebruik dat onder meer Bill G(r)ates weet te maken van fiscale voordelen in de VS en de vele gristelijke initiatieven op dat gebied, maar de test moet je betalen. Dat kost een maand inkomen of meer, maar dan heb je ook wat.
In ons mooie Nederland is de test gratis (denk je). De medicatie hoef je ook niet te betalen (denk je). Dat alles terzijde; je bent zwanger en je laat je testen. In Nederland. De vraag is terloops en je zou je bijna schuldig voelen als je nee zou zeggen. Je bent toch geen slet?
Daar komt’ie dan: wil je morgen even op het spreekuur komen? De uitslag is niet helemaal duidelijk. Dat soort teksten. Je huisarts vertelt je dan dat je seropositief bent getest. Misschien zit je vent naast je; misschien moet je hem het vanavond bij de maaltijd vertellen. Fijn, nietwaar?
Wat denkt die vent? Denkt hij ‘dan heeft ze zich voor ons huwelijk dus toch suf geneukt?’
Wat denkt zij eigenlijk? ‘Met hoeveel wijven heeft hij eigenlijk liggen neuken?’ Ze vraagt ‘Ga jij je nu ook laten testen?’
Hoe dan ook; het zaad van de twijfel is gezaaid. Aan één of twee kanten. De relatie heeft scherpe kantjes gekregen. De moeder krijgt aidsremmers voorgeschreven waardoor ze nog zieker wordt dan zwangere vrouwen vaak al zijn. De baby wordt wellicht al prenataal van een chemokuur voorzien.
Ongetwijfeld zijn er cultureel bepaalde verschillen tussen die zwangere vrouw in Brazzaville en die in Amsterdam, maar of hun lot werkelijk verschilt?
Het wordt tijd voor bijltjesdag. Hoog tijd om de (vrijwel allemaal) heren die het HIV/AIDS sprookje in het leven hebben geroepen en houden voor een tribunaal te slepen. Zou het een goed idee zijn om dat nu eens niet in Den Haag te doen maar in Brazzaville?
Annotaties:
| #10182 | 10-01-2008 23:50 | halfgaar_de_echte
Ik heb zo het vermoeden dat iedereen zich toch laat testen, ook al leg je uit wat een gigantisch dom idee het is. En je wordt natuurlijk voor gek verklaard als je zegt dat je niet gelooft dat HIV AIDS veroorzaakt.

Mensen slaan sowieso door met tests. Zodra ergens een test voor is, zijn er ook ineens heel veel mensen die een positieve uitslag hebben en medicijnen gaan slikken. De hoeveelheid ziektes en kwalen die er zijn nemen toe met het aantal tests dat beschikbaar komt. Bedenk een kwaal en een test ervoor, en kassa.
halfgaar_de_echte's avatar
| #10184 | 11-01-2008 00:18 | Rebel
Gek dat is bij net zoals ik ontslagen ben, 10 jaar geleden...:P
Rebel's avatar
| #10185 | 11-01-2008 00:26 | halfgaar_de_echte
Ik moet zeggen, ik snap die zin niet...
halfgaar_de_echte's avatar
| #10199 | 11-01-2008 11:16 | george_orwell
Het vervelende is dat er echt heel veel mensen ziek zijn.Met een verlaagde weerstand. Maar de misdiagnose van de pillenfundamentalisten ruineert vele levens. Want er zijn altijd de omstandigheden van de patient, maar nu is er een kuur voor iedereen, net als bij kanker. Geen vragen naar wie je bent en watje eet etc., slechts standaard tests en standaard behandelingen.
Dus als iemand ondervoed op bed ligt gaan ze zo iemand EERST op aids testen ipv diegene op de been helpen met voeding, zoals Tine Maas wel doet.
Het is een snelrollende machine geworden, deze mechanistiese manier van denken door de dokters is zo gevaarlijk.
Maar als je zwanger bent ben je dus kerngezond en ga je alsnog voor de bijl, als je bv verteld dat je ooit met een bisexuele man hebt genaaid ofzo. Goh wat komt dat de christenfundamentalisten toch goed uit allemaal.
george_orwell's avatar
| #12279 | 31-01-2008 23:47 | merethan
Sjors Oorbel, da's gewoon onderdeel van de tijdgeest.
Wij verrijken onszelf niet met technologie, wij proberen er alles mee te vervangen.
Technologie is allang geen gereedschap meer, het is een doel geworden. Een fictieve houvast.
merethan's avatar
| #12283 | 31-01-2008 23:54 | halfgaar_de_echte
Wij verrijken onszelf niet met technologie, wij proberen er alles mee te vervangen.


Truer words were never spoken. Triest maar helaas.
halfgaar_de_echte's avatar
aanmelden / inloggen