Door community (initieel flavius), Op maa 26 maa 2012 03:42, 3 reacties,    

Hoe kunnen we onafhankelijk worden van het grootkapitaal?Machtige politieke en zakelijke belangen drijven ons een richting op die we niet opwillen. Toch zijn we hieraan overgeleverd, omdat we als eenlingen machteloos staan tegenover grote internationale bedrijven en overheden. Maar is dat wel zo?

Woningmarkt onvrij
De vrijheid die je als individu hebt, is in wezen vrij beperkt. Zo wordt een groot deel van wat je verdient al voor je uitgegeven door de overheid. Van wat er overblijft, doorgaans ongeveer de helft of iets minder van wat je je baas of klant kost, wordt je gedwongen veel uit te geven aan onderdak. Dit vanwege de (alweer door de overheid) ernstig verstoorde woningmarkt. In een zelfgebouwd hutje wonen mag ook al niet. Op straat slapen en doodvriezen mag dan weer wel. Waarschijnlijk omdat dat makkelijker opruimen is.


Een groot deel van de zakelijke wereld wordt geregeerd vanuit de zuidpunt van het Newyorkse eiland Manhattan.

Energieheffing en verdwijnen privacy
Een andere gedwongen vorm van winkelnering, energie, wordt door de energieheffing veel duurder dan de werkelijke kosten. Ook op andere terreinen word je vrijheid sluipend ingeperkt. We besteedden al aandacht aan het komende verdwijnen van contant geld. Verdwijnt contant geld, dan kunnen banken en overheden elke betaling die je doet of ontvangt, tot op de cent traceren.

Patenten als verstikkende remmer van innovatie
Er is, terecht, al veel aandacht voor de toenemende inperking van het vrije internet. Draconische wetten als ACTA, PIPA en SOPA worden er door machtige lobbygroepen doorheen gedrukt. De patentwetgeving verstikt op dit moment zelfs innovatie: echt gevoelige kennis wordt domweg geheimgehouden; alleen triviale kennis wordt gepatenteerd. Handig voor de volgende patentoorlog tussen industriële reuzen, minder handig voor kleine bedrijfjes die geen patentportfolio hebben om zich tegen de groten te verweren.

Grote kartels monopoliseren steeds meer sleutelsectoren
Kortom: de trend is duidelijk. De energiebranche in Nederland is in handen van een handjevol reuzenbedrijven zoals E.on en RWE. Ongeveer tachtig procent van de totale zadenmarkt is in handen van andere grootschalige bedrijven, waarvan de omstreden agro-multinational Monsanto alleen al 23% voor zijn rekening neemt. Dit geldt ook voor een hele reeks andere sectoren: farmacie, voedselverwerking, financiële dienstverlening, vermaak, massamedia en telecommunicatie. Bedrijven in deze sectoren passen allerlei uitermate nare technieken toe om klanten aan zich te binden. Zo maakt Monsanto gebruik van zogeheten terminator genes, die in Monsanto-zaden worden ingebouwd. Zo kunnen boeren niet hun eigen cultivars zaaien. Het gevolg is dat als om welke reden dan ook de distributie van zaaizaden uitvalt, bijvoorbeeld door een wereldwijde natuurramp, boeren niet kunnen zaaien en landbouw onmogelijk is geworden.

Wat kunnen we hiertegen doen?
We kunnen op enkele effectieve wijzen de macht van grote corporaties indammen en onze individuele vrijheid vergroten. Deze zijn:

Koop bij kleine zelfstandigen of bedrijven, niet bij grote ketens. Dat wil zeggen: de markt, coöperatieve supermarkt of de buurtsupermarkt.
Probeer over te stappen op “biologische” voeding.
Woon in een zo klein en goedkoop mogelijk, maar wel leefbaar, huis.
Leef zuiniger.
Beleg niet via een aandelenfonds, maar in enkele kleine bedrijven waar je vertrouwen in hebt. De beste belegging zijn vaak investeringen waarmee je energie bespaart.
Waar het kiezen voor een grote leverancier onvermijdelijk is, denk aan een telecomreus of internetprovider, kies dan de goedkoopst denkbare mogelijkheid. Kijk of er geen alternatieven te verzinnen zijn, bijvoorbeeld Skype of Wifi.
Wordt lid van een lokale ruilkring of handelsnetwerk.
Word meer zelfvoorzienend, bijvoorbeeld door zelf voedsel te verbouwen en zonnepanelen te plaatsen.
Koop geen populaire muziek. Deze is van internet te downloaden of van vrienden te kopiëren. Besteed dit geld liever aan het bijwonen van een concert, ook van minder bekende artiesten. Daarvan komt een veel groter percentage bij de artiest terecht.
Koop geen merkproducten van een groot merk als Apple of Coca-Cola. Koop in plaats daarvan van een kleinere fabrikant of een jong opstartend bedrijf met innovatieve producten.
Boycot elk bedrijf dat deelneemt aan patentoorlogen, tenzij het het slachtoffer is van patentchantage.
Stap waar je kan over op open source software.
Kies altijd voor het alternatief waarvoor je geen geld hoeft uit te geven.
Betaal altijd met contact geld. Als je niet met contant geld kan betalen, dien dan een klacht in en ga naar een winkel waar dat wel kan.
Stem op een partij die tegen inperken van de privacy, tegen internetcensuur, tegen belastingverhoging voor de lagere en middenklasse en tegen het vergroten van de macht van ondemocratische instituten als zelfstandige bestuursorganen en de Europese Unie is.
Gebruik elke cent om je eigen onafhankelijkheid en die van anderen te vergroten.
Tips van Douwe: Wordt lid van Spullendelen.nl (kun je onder meer gratis zaden en planten naar je toeruilen van voornamelijk eetbare gewassen)
Verbruik minder fossiele brandstoffen, stap over op een autocollectief, wellicht hebben ze daar een elektrische auto beschikbaar of stap zelfs over op een elektrische motor of scooter.
Doe eens een goede check op al je inputs en outputs gedurende een maand van je leven. Kijk of je je inputs zo hernieuwbaar, recyclebaar mogelijk kunt maken en probeer je outputs zelf zo goed mogelijk om te buigen naar nieuwe inputs.
Ga in tijd rekenen rekenen inplaats van geld, ik (Douwe) ken mensen die alles tweede hands zijn gaan kopen en opeens tijd hadden een paar extra maanden per jaar op fietsvakanties te gaan
Leer jezelf praktische voortbestaans skills, voedsel verbouwen, voedsel preserveren, kleding, meubels, apparaten repareren, huis opknappen. Huis bouwen. Deel je skills met mensen in je netwerk en bouw zo een netwerk van mensen met praktische skills om je heen.
Zet groepjes op om huisuitzettingen van mensen die hun hypotheek of huur niet langer kunnen betalen op om zo uitzettingen met de buurt tegen te houden. Dit werkt prima in de VS en Spanje al moesten veel mensen eerst heel wat ellende doorstaan voordat genoeg mensen dit durfden.
Wat zijn jullie ideeën?

Germen
Annotaties:
| #177122 | 26-03-2012 10:46 | kikker
Gebruik een decentraal geldsysteem (bitcoins)
| #177126 | 26-03-2012 11:12 | doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Stem op een partij wat de belangen behartigd van de onderklasse.Ken je wachten tot je een ons weegt.Ook al de SP zich voordoet als belangenbehartiger van de onderklasse,het niks waar kan maken.Ook al stemmen de 50/60% van de onderklasse op de SP,zij geen meerderheid kunnen vormen onder de politieke partijen wat meredeels de middenklassers dienen.En die kiezen eerder voor het beleid van het bovenmodaal,dan dat ze een socialistische partij gaan kiezen,waardoor hun inkomsten zullen slinken.
Diegene die de middenklassers zijn,of toebehoren tot het bovenmodaal zo lang mogelijk die titanic laten varen,totdat ie ondergaat.Zij proviteren immers het meeste van dit systeem.

Voor diegene die daar niet bij hoort,je zal moeten aanpassen.
Wat je niet heb,je ook niet zal missen.
Een schrale troost dus.Klagen heeft ook geen zin.We hebben het nog goed,vergeleken bij andere landen die helemaal niks hebben.
| #177152 | 26-03-2012 17:21 | Qvic
Zo betaald de consument 3x voor een verpakking. Want je betaald de eerste keer bij aanschaf van een product, de tweede keer als afvalheffing en ten derde aan de energie maatschappijen, die van ons afval weer energie van maken. Zouden we zelf dit afval verwerken door een deel te verbranden (in de winterdagen ook voor je verwarming van je huis kan dienen) om zo via stoom een elektromotor te laten draaien, die je nodige stroom voorziet.
Bij verbranding van plastic komt veel giftige rook van af, dit kun je d.m.v. een simpele filter te voorkomen. Tevens werkt dit type filter als een soort 2e kachel de uiteindelijke geen warmte meer het huis uit laat gaan. En met dit type filter is het ook mogelijk om van stoom weer warm en koud water van te maken. Dit type filter is zo eenvoudig te maken, dat het eigenlijk vreemd is, dat het niet overal toegepast wordt. Zo bespaar je op je energie kosten en milieu belastingen. Ik zelf gebruik ik dit type filter op mijn hout kachel, waardoor ik mijn schoorsteenpijp nooit meer heet wordt en nooit meer behoef te vegen, omdat er geen roet aanslag meer in de pijp voorkomt, zo effectief werkt dit filter.
aanmelden / inloggen