Door community (initieel Appie), Op woe 23 sep 2015 18:26, 4 reacties, nieuws

Ieder mens heeft een unieke ‘microbioom-wolk’

De vele beestjes met wie we ons lichaam delen - denk aan bacteriën, virussen en schimmels - blijken we ook voortdurend met anderen te delen. We dragen ze namelijk in een unieke 'microbioom-wolk' met ons mee.


Dat stelden Amerikaanse wetenschappers vast in een kleinschalige studie, gepubliceerd in PeerJ.

Steriele kamer

Onderzoekers van de University of Oregon zochten uit in hoeverre het menselijk microbioom ook in de lucht om ons heen hangt. Ze plaatsten 11 proefpersonen steeds enkele uren in steriele afgesloten kamers met luchtfilters. Ze vingen alle micro-organismen op die de proefpersonen afscheidden en analyseerden deze vervolgens. Ze vonden, zoals ze verwachtten, veel voorkomende bacteriën uit de mond en neus, huid, darm en vagina in hun filters terug.

Onderzoeksleider dr. James Meadow zegt op BBC: "We verwachtten dat we een menselijk microbioom zouden kunnen aantonen in de lucht rondom een persoon, maar we waren verrast toen we er achter kwamen dat we de meeste proefpersonen individueel konden identificeren op basis van hun microbioom-wolk".

Microbioom

Ieder mens bestaat in feite uit een heleboel beestjes. De 10.000.000.000.000 cellen in het menselijk lichaam leven samen met het tienvoudige van dat aantal aan niet-menselijke organismes: bacteriën, virussen en schimmels. Samen vormen die het microbioom. Al die beestjes zitten in de darmen, op de huid, in de lucht die we uitademen en in de stoffen die het menselijk lichaam uitscheidt.

Lees verder op Foodlog
Annotaties:
| #237577 | 23-09-2015 21:28 | ffloor
Dit verhaal kan kloppen want koeien reageren op stadsmensen véél angstiger dan op boerenzoontjes: en die toch echt stadse burgerkleren aanhebben. Ook honden doen dat, katten ook.
Het heeft me namelijk altijd opgevallen dat ze allemaal precies wisten wie of student van de faculteit dierenartsen was - of zelf met vee of met smeerolie/smeervet omging zoals ik.
Maar het verhaal kan ook nog in feromonen zitten, ofwel luchtgedragen acetaatachtige hormonen.

Wat me ook altijd heeft verbaasd is dat koeien precies het uitlaatgeluidje van de veearts - of de fouragehandelaar uit elkaar konden houden want de eersten reden in Landrovers en de veekoekjeshandelaar in een Mercedes - bij Landrovers stoven ze massaal op en poepten ze dwars door hun staart henen: zo bang waren ze van Engelse dempergeluiden.
@ FFloor

Jou is het bij koeien opgevallen, als ik in de microbioom van mijn vriendin kom, en ik pak haar ook nog even lekker vast, kan ik niet eens meer nadenken zo wordt ik beinvloed door haar bioom!
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #237583 | 24-09-2015 06:04 | Argwaan
microbioom = kleine biseksuele oom?
Argwaan's avatar
| #237613 | 24-09-2015 17:38 | bron
Mei 2015

Boston, MA - A new study shows that the microbial communities we carry in and on our bodies--known as the human microbiome--have the potential to uniquely identify individuals, much like a fingerprint.

Franzosa and colleagues used publicly available microbiome data produced through the Human Microbiome Project (HMP), which surveyed microbes in the stool, saliva, skin, and other body sites from up to 242 individuals over a months-long period.

Binnenkort is echt alles te meten.
bron's avatar
aanmelden / inloggen