Door Antares, Op vri 27 mei 2011 12:40, 6 reacties,    

IMF-baas Strauss-Kahn waarschijnlijk opgevolgd door hardliner LagardeDe Franse minister van financiën Christine Lagarde heeft zich ontpopt als een koploper in de race om ex-IMF hoofd Dominique Strauss-Kahn te vervangen. Ze is een zwemkampioene, een ervaren advocate en een competente bureaucrate. Zij is ook een vriendin van Wall Street die de belangen van het grootkapitaal vurig zal verdedigen. Het indrukwekkende overzicht van Lagarde werd door The Guardian als volgt opgesomd:

"Christine Lagarde staat voor het beschermen van grote banken.....zij is de grootste voorstander van bail-outs van de groep.

"De amerikanen gaan proberen Witte Huis-adviseur David Lipton als nummer twee te installeren. Lipton is Mister Bank Bailout. Hij werkte voor Citigroup. Als zij Lagarde en Lipton aanstellen, wat zegt dat? We gaan voor het totale bankenbeschermingsplan. Dat zou een ramp zijn."

Volgens de New York Times is Lagarde niet alleen iemand die zich elegant kleedt, maar ook volop vrienden heeft in Washington en Wall Street. Hier is een uittreksel van NYT:

"Mevrouw Lagarde, voormalig hoofd van het advocatenkantoor Baker & McKenzie uit Chicago, leefde 6 jaar in de Verenigde Staten. Lang en elegant, met een zilveren haardos en een voorkeur voor jassen van Chanel, ze is net zo verbonden en gerespecteerd in Washington en in Wall Street als in Europa." (A Favorite Emerges for Helm of I.M.F., New York Times)

Het mag geen verbazing wekken dat Lagarde zwakkere maatregelen ondersteunt zodat de banken en andere financiële instituten door kunnen gaan met het binnenharken van megawinsten terwijl de risico's voor de wijdere economie worden verhoogd. Volgens Reuters:

"Ik zie het gevaar dat te strikte regulatie in het midden leidt tot een vlucht naar de randgebieden," zei Lagarde."

Lagarde heeft ook een harde lijn aanpak van de problemen met Griekenland gevolgd en verwerpt het idee van schuldenkwijtschelding of herstructurering. Zij gelooft dat obligatiehouders en bankiers moeten worden terugbetaald op de kosten van Griekse werknemers die lijden onder een recessie van 3 jaar, 18% werkloosheid, ernstige bezuinigingen op maatschappelijke diensten, massale privatisaties van publieke eigendommen en een schuld-naar-BNP verhouding die ieder jaar verergert zolang het aanhalen van de broekriem aanhoudt. Lagarde schijnt te geloven dat de mensen die het financiële systeem hebben opgeblazen voor hun inspanningen zouden moeten worden beloond. Hier is een stukje uit de Wall Street Journal:

"De Franse minister Christine Lagarde zei afgelopen maandag, na een vergadering met financiële medewerkers van de Europese Unie, dat een herschikking of herprofilering van Griekse schulden GEEN optie is..... Het uitvoeren van het geplande bezuinigingsprogramma, juiste implementatie van privatisatie en overeenstemming binnen het politieke spectrum in Griekenland zijn een sleutel voor een oplossing in Griekenland, zei Lagarde." ("France's Lagarde: Option Of Rescheduling Greek Debt Not On Table", Wall Street Journal)

Dus het aanhalen van de broekriem zal verergeren onder Lagarde, wat een signaal is richting de bankiers dat men erop kan vertrouwen dat zij hun belangen beschermt, en alle gesprekken over "zachte herstructurering" of hervormingen a la Strauss-Kahn zullen voorbij zijn.

Er zullen eveneens geen gesprekken meer zijn over het vervangen van de dollar met SDR' (Special Drawing Rights). Lagarde zal de zaak niet in beroering brengen. De enige hervormingen waaraan zij zal werken zijn hervormingspakketten voor werknemers ("labor reforms"), een bekend stopwoordje binnen de financiële elite voor het slopen van vakbonden.

Het is het opmerken waard dat de normaal ingetogen Lagarde zichzelf nauwelijks kon beheersen toen Bin Laden werd vermoord. Ze suggereerde zelfs dat het zou kunnen helpen om verkopen in de VS te stimuleren. Hier is het verslag van Reuters:

"De franse minister Christine Lagarde verwelkomde het doden van Al-Qaida leider Osama bin Laden en zei dat zijn dood het consumentenvertrouwen en economische groei in de Verenigde Staten zou kunnen ondersteunen."

"De Amerikaanse economie is als de Amerikaanse bevolking. Het reageert zeer snel in positieve of in negatieve zin," vertelde Lagarde aan France 2 TV. "Het zou me niet verbazen als deze gebeurtenis een herstel in vertrouwen zou aanmoedigen."

Vanzelfsprekend werd Lagarde's enthousiasme niet getemperd door het feit dat internationale wetgeving het doelbewust vermoorden van buitenlanders verbiedt. Hoe dan ook, 'echte' leiders laten zich nooit beperken door zoiets triviaals als de wet.

Dus, het ziet ernaar uit dat Wall Street mogelijk een vervanger voor de gevatte Strauss-Kahn heeft gevonden. Er zal geen herstructurering van schulden plaatsvinden, obligatiehouders zullen volledig worden uitbetaald, en de leidinggevende rol van de dollar als wereldwijde reserve munteenheid zal onbetwist blijven.

Lagarde heeft zojuist deze ochtend (25 mei) haar kandidaatstelling aangekondigd, maar ze heeft de goedkeuring van Washington, Wall Street, de grote banken en de EU-regeringsleiders al gewonnen. Ze kan niet meer stuk.

Mike Whitney, Global Research, 25 mei 2011
Annotaties:
| #138518 | 27-05-2011 13:06 | tegengas
Ik denk toch niet dat ze het redt, de brics landen vechten ook voor die positie.
Aan de andere kant, zal het wat uitmaken wie er op die stoel zit?
tegengas's avatar
| #138535 | 27-05-2011 14:13 | Antares
@tegengas
De BRIC landen zijn idd ontstemd, het lijkt alsof de snelle opvolging erop is gericht om een niet-Europese kandidaat bij voorbaat uit te sluiten.
Antares's avatar
| #138539 | 27-05-2011 14:18 | _Martijn_
Lagarde kreeg steun van China. Niet alle BRICS zijn dus tegen. De euro (ook gesteund door China) speelt ook mee in deze strijd.

Fisscher (opperjood uit Israël) is sinds vandaag ook in de race.
_Martijn_'s avatar
| #138544 | 27-05-2011 14:55 | Antares
@_Martijn_
Het ligt eraan welk bericht ik moet geloven:
France's government has said China would back Lagarde, who announced her candidacy on Wednesday, hours after Brazil, Russia, India, China and South Africa criticised EU officials for suggesting the next IMF head must be a European.

The Chinese Foreign Ministry has declined to comment.
Yahoo

Brazilië gaf wel duidelijk aan Lagarde te steunen en niets te zien in de Mexicaanse kandidaat.bron
Antares's avatar
| #138545 | 27-05-2011 14:57 | tegengas
Ik las een ander berichtje dat het helemaal niet zeker is dat China achter haar staat.

Brazil, Russia, India, China and South Africa, meanwhile, in a joint statement this week called the practice of automatically selecting a European managing director obsolete. Many of those same countries, however, seem to be pulling in different directions rather than rallying around a candidate to challenge Ms. Lagarde.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303654804576345623682105908.html?mod=googlenews_wsj
tegengas's avatar
| #138815 | 29-05-2011 12:28 | ZzZ - Slaapt
Even offtopic maar op het moment dat ik "zachte herstructurering" en "hervormingen a la Strauss-Kahn" las, vroeg ik me af hoe het kwam dat DSK in de media ineens zo gebombardeerd leek te worden...

Ben zelf niet zo thuis in de materie van persoonlijke eigenschappen en voorkeuren van aanpak van deze figuren.
aanmelden / inloggen