Door community (initieel liedetecter), Op woe 30 nov 2016 12:40, 14 reacties, nieuws

In door ‘gaslighting’ verlichte maatschappij wordt men langzaam gek


"Subtiele misleiding is overal en brengt ons aan het wankelen"

“Wij willen eraan bijdragen dat verantwoord drinken cool wordt (Heineken).” “Om u beter van dienst te kunnen zijn, rijden de treinen op dit traject vanaf heden niet vier maar twee keer in het uur.” “Om een productieve werksfeer te realiseren krijgen jullie straks allemaal een flex-werkplek en verdwijnen de eigen kantoorruimtes.” “Kijken om te beleven (Netflix).” “Je hebt het niet goed verstaan/begrepen/jij moet niet zoveel nadenken.” “Make America Great Again (Trump).” Alles wat Arnon Grunberg en Hanina Ajarai in columns schrijven. Bijna alles wat SJW’ers zeggen. “Religie van de vrede.” “Islamofobie.”

Dit is maar een greep uit de talloze voorbeelden van gaslighting, een vorm van psychologisch misbruik waarbij een slachtoffer, op kleine of grote schaal, aan het twijfelen wordt gebracht over zijn eigen perceptie, geheugen en psychische gezondheid. Bijna niemand ontkomt er nog aan. Gaslighters varen er wel bij om ons in die toestand van chronische twijfel te brengen, want als we waarheid niet meer van leugen kunnen onderscheiden, dan gaat álles erin als zoete koek. Het doel is dus desoriëntatie en dan ondermijning en het vindt tegenwoordig op grote schaal plaats. Vanuit grote bedrijven, de politiek en media, bijna uitsluitend uit links progressieve hoek. Het is tijd voor awareness.

Gaslighting wordt steeds meer als norm voor communicatie van bovenaf ingezet, om zo een heel leger van zombies op de been te brengen: mensen die niet rebelleren, niet afwijken en overal rustig onder blijven. Ik heb het over een groot deel van de samenleving dat door gaslighters uitsluitend nog snoepjes in de smaken ‘fatsoen’, ‘verantwoord’ of ‘saamhorigheid’ wordt verkocht in ruil voor echte kwaliteiten, zoals zelfstandig nadenken, ondernemerschap of moed. Zij bepalen de map of reality, niet wij. In discussie gaan met gaslighters of hun zombies is dan ook -zoals ik ergens las- ‘like feeding blood to the sharks’. Aan het eind ben jij de lul.

EIGEN WAARNEMING NIET MEER VERTROUWEN
Misschien even een korte toelichting bij de mooie term gaslighting. Deze werd -pas- eind jaren zestig gangbaar in de psychische gezondheidszorg (sociopaten en narcisten zijn er grote liefhebbers van) en verwijst naar de film Gaslight uit 1944 met Ingrid Bergman. In de film wordt Bergman door haar controlfreak van een echtgenoot steeds op het verkeerde been gezet. Hij maakt haar wijs dat een plotseling verdwenen schilderij aan de muur door haar moet zijn weggehaald. Ze gaat dichtbij de muur staan, daar waar de contouren van de lijst nog goed zichtbaar zijn op het behang, en denkt na. Hoewel ze zeker weet dat zij het niet was en het zelfs zweert op de Bijbel, gaat ze twijfelen aan zichzelf.

Haar man dimt ook de (gas)lichten in huis. Als zij er iets van zegt reageert hij verbaast en gekwetst. Ze heeft het vast niet goed gezien! Het gevolg is dat ze mentaal gedesoriënteerd raakt, gek dus. Al gauw wantrouwt ze al haar eigen waarnemingen, in plaats van haar man, die ze in al haar naïviteit niet als oorzaak meer kan zien. Het is te vergelijken met het fenomeen waarbij verdachten, hoewel onschuldig, toch misdrijven bekennen. “Als die keurige agenten nu al dagen zeggen dat ik het was, dan zal dat wel!” “Als ik word verkracht door een vluchteling, en iedereen zegt dat vluchtelingen zielig zijn, dan is het dus mijn schuld.”
Het gebeurt.

NAAKT VOOR DESPIEGEL
De ‘met lampjes in de weer’-subtiele, op het oog weinig agressieve methode maakt het effect dus niet minder desastreus. Hoe subtiel dat gaat blijkt wel uit het volgende:

Na de betoging van Erdoganaanhangers in Keulen hoorde ik de NOS-nieuwslezer als eerste in de opening zeggen: “Geen 40.000 maar 30.000 Erdoganbetogers in Keulen.” De Grote Kwestie (een omstreden demonstratie in een vrij land) zonk weg in bagatelliserende bijzaken (die gebracht werden als hoofdzaken) waardoor je perceptie gaat wankelen: is het wel relevant wat daar gebeurt? Helemaal verwarrend wordt het wanneer je berichten in samenhang met elkaar ziet. Die samenhang is opzettelijk. Zo las ik het bericht dat “de publieke omroep helpt in de strijd tegen fascisme en racisme.”
De eerste indirecte boodschap, dat de lange arm van Erdogan als feit blijkbaar niet belangrijk genoeg is om te benoemen (net zoals overigens de zichtbare intolerantie voor westerse waarden vanuit de islam, de groeiende radicalisering en het religieus gemotiveerde geweld), is al een schande op zich. Maar daar overheen wordt ons dus verteld dat de publieke omroep fascisme, racisme en ander onrecht juist aanpakt en voorkomt.

Zo ontstaat de suggestie dat wij het niet snappen, dat het fascisme, het racisme en de intolerantie die wij met eigen ogen denken te zien blijkbaar niet of ergens anders plaatsvindt, binnen een andere dimensie, dichter bij huis wellicht? De onzekerheid wordt bewust bij de kijker gelegd die ineens naakt voor de spiegel moet vrezen voor zijn eigen racistische inborst.

EIGEN OGEN EN OREN ZIJN NUTTELOOS
Nog zo’n gekmakende combinatie van boodschappen is ‘religie van de vrede’ en ‘islamofobie’. Door islam als vredelievende toestand te verkopen aan het publiek kan islamofobie een plek in de realiteit krijgen. Want als een liefhebbende, vredelievende echtgenoot de lichten aan en uit doet en dat tegelijkertijd ontkent, dan moet jij wel gek (lees: islamofobisch) zijn. En kijk maar, de anderen zeggen het ook! Er is bijna geen speld tussen te krijgen, precies de bedoeling.

Onze eigen oren en ogen zijn nutteloze instrumenten geworden. De crux is dat de gaslighters over de rug van gek gemaakte slachtoffers de meest verstandige en redelijke mensen op aarde worden. Nou ja, behalve Trump dan. Hij dimt de lichten waar je bij staat, het maakt zijn aanhangers niet eens meer uit dat er tegen ze gelogen wordt. Openlijk of niet, gaslighters hebben niet voor niets een verborgen agenda. De waarheid verplicht ze tot dingen waar ze geen zin in hebben.

Zonder realiteitszin en eigenaarschap over onze huidige grote maatschappelijke problemen zal niets ten goede keren. En met onzin over dat minder treinen goed zijn voor de reiziger valt nog wel te leven, maar wanneer je van alle kanten zo benaderd wordt dan verdwijn je zelf, stukje bij beetje, in een poel van vergeetachtigheid, onmacht en ondermijning.

Want iedereen wordt langzaamaan steeds gekker en zwakker. Een docent die de flexwerk-plek niet ziet zitten en dat aankaart krijgt te horen dat hij blijkbaar iets tegen een open werksfeer heeft. Heeft hij soms iets te verbergen, krijgt hij dan te horen. Heeft hij soms concentratieproblemen? Wil hij niet doorgroeien in de organisatie, misschien hoofddocent worden? Wat is er mis met die man!

Het is ongelofelijk hoe gaslighting in slechts een paar woorden kan zitten. En ongelofelijk hoeveel meer er nodig zijn om het een klein beetje te ontrafelen.
Annotaties:
| #256462 | 30-11-2016 18:22 | zanussi

Onze eigen oren en ogen zijn nutteloze instrumenten geworden.


en dat is hoe komt dat de meesten denken te weten dat wij leven op een bol die door de ruimte beweegt rond een andere bol die ook door de ruimte beweegt rondom weer een andere veronderstelde bol, al die bollen draaien zelf ook om hun as en de as van onze bol staat onder een bepaalde hoek (23.4 graden! 23.4 - 90 = 66.6) en bla bla bla bla bla

-.-
zanussi's avatar
| #256468 | 30-11-2016 19:31 | ouwe knar
LOL, en die vliegtuigen maar streepjes trekken over de platte pannenkoek. Ruiten, cirkels, stippels. Niks aan de hand mensen. Doorlopen.

clip_image002215.jpg fotoshop? Alleen al de naam van de site...

chemtrails8.jpg fotoshop? Deze is uit https://nl.sott.net/article/15-Chemtrails-Contrails-Vreemde-Luchten
Onze pannenkoek heeft het moeilijk.
Wat is er nu belangrijk, dat de aarde bol is, dat chemtrails echt zijn, dat binnen 100 jaar alles uitgestorven is....
Dat fearnporn het nieuwe opium van wie is???
Zoveel prikkels toedienen dat belangrijke niet meer opvallen.
ouwe knar's avatar
| #256474 | 30-11-2016 20:24 | zanussi
het enige wat belangrijk is, is het vertrouwen op je eigen zintuigen. en dat is precies wat gaslighters/manipulators/sociopaten/psyhopaten proberen te voorkomen of in de war willen schoppen. zodat je naar hen luistert, zodat je gemanipuleerd kan worden.
zanussi's avatar
| #256476 | 30-11-2016 20:31 | Ness
Earth's obliquity oscillates between 22.1 and 24.5 degrees on a 41,000-year cycle. It is currently 23°26′13.5″ (or 23.4371°) and decreasing. De hoek ligt tussen 22,1 en 24,5 graden. In radialen gerekend zien die cijfers er weer heel anders uit. Het zegt dus allemaal niks en nada, behalve voor de symbol minded (is woordspeling op simple minded, voor het geval je dat niet snapt). Overigens is 23,4 - 90 = -6,66... Kom eens met iets steekhoudends, zanussi, ipv hard weg te lopen als iemand een goede vraag stelt. Antares heeft nog een antwoord te goed: http://zaplog.nl/zaplog/article/earth_is_flat_and_there_is_a_dome_above_us_all#n256229

Ja hoe zit dat met die schijngestalten van de maan, en zonsverduisteringen enzo? Heb je al wat leuks bedacht? Of zullen we on topic blijven? Want het is een mooi onderwerp.

@Ouwe Knar: je mag niet meer chemtrails zeggen, dat geeft maar aanleiding tot zoeken op die term. Tegenwoordig heet het geo-engineering :)

Misschien dat zannusi zich moet bekeren tot het evangelie van Terry Pratchett (MHRIP). Zie mijn Avatar. EsmerElda Weatherwax, at your service *evil cackle*.
Ness's avatar
| #256477 | 30-11-2016 20:41 | zanussi
Het zegt dus allemaal niks en nada,


Correct. Niemand heeft ooit bewezen dat de bal aarde door de ruimte beweegt met zoenzoeen snelheid, of dat de bal aarde om de eigen as draait. Het is allemaal theorie want nog nooit bewezen. Er is geen bewijs dat het niet zo is dat het firmament boven ons draait en schommelt en wiebelt om ons te laten weten hoe laat het precies is.
zanussi's avatar
| #256479 | 30-11-2016 21:00 | zanussi
Het doel van deze manipulatie, het voorstellen van de plaats waar wij leven als een breekbare bol planeet in een oneindig, ijskoud en dodelijk ... niets, is om subliminaal over te brengen dat jij, ik en alle mensen en de hele plane-et niets betekenen, dat wij oneindig klein zijn vergeleken met het grote niets waarin wij rondom dingen draaien ten gevolge van een zogenaamde zwaarte kracht die nog altijd ook nog in 2016 compleet theorie is en alweer nog nooit bewezen.

zucht ..
zanussi's avatar
| #256481 | 30-11-2016 21:04 | zanussi
en als je eenmaal ervan overtuigd bent dat je niets betekent dan ben je open voor manipulatie

door commercials en reclame en oproepen van politici die je wijsmaken; als je dit koopt en dat doet dan beteken je iets!
zanussi's avatar
| #256482 | 30-11-2016 21:06 | Ness
Er is plenty bewijs maar dat gaat je blijkbaar boven de pet. En om toch wat grip op de zaken te houden GELOOF je in een platte aarde. En tegen geloof is geen kruid gewassen, en er valt ook niet mee te redeneren. Al debunken we hier 7000 argumenten, dan nog val je niet van je geloof af, maar kom je vrolijk met nieuwe filmpjes, want je lijdt behalve aan geloof ook nog aan fanatieke bekeringsdrift. Nou, succes ermee!
Ness's avatar
| #256484 | 30-11-2016 21:15 | zanussi
nee Ness, ik geloof niets. ik weet dingen. ik verzamel kennis. i connect dots. ik vertrouw op mijn zintuigen. ik laat me niets vertellen. ik lijd niet aan bekeringsdrift. ik post filmpjes en artikelen over meer dan een onderwerp. waarom probeer je zo`n stempel op mij te zetten Ness?
zanussi's avatar
| #256490 | 30-11-2016 23:22 | liedetecter
om subliminaal over te brengen dat jij, ik en alle mensen en de hele plane-et niets betekenen, dat wij oneindig klein zijn vergeleken met het grote niets waarin wij rondom dingen draaien [....] en als je eenmaal ervan overtuigd bent dat je niets betekent dan ben je open voor manipulatie


.. een tekst die veel meer context verdiend. Er zijn immers hele psychologische, filosofische en spirituele verhandelingen geschreven/ervaringen genoteerd door de eeuwen heen die juist "het niets" gelijkstellen met het geestelijk openstaan en het vermogen tot ongefilterd door een "zelf ervaring", alles te begrijpen "as is".

Ofwel ongebonden zijn aan één (zintuiglijk) oordeel of interpretatie van een waarneming, maar een free flow aan info direct op je netvliezen op willekeurig welk niveau ... chose your pick ... slecht een wink van je wilskracht nodig je aandacht te richten op een deel óf het geheel en je mag kiezen welk aspect je wilt bekijken. Holografisch bewustzijn, 4 of 5D. Whatever.

Dat vooral itt de mens die eindeloos "zelf bevestiging" zoekt in de spiegel, of het aller kortzichtigst, in een ongehinderde projectie van het vermeende zelf of ik. Wat dat ook moge betekenen voor de aspirant narcist.

Zintuiglijke waarneming speelt daar een wel heel aparte rol in tot zeg je 21ste jaar. In die 21 jaar moet je eigenlijk voldoende kennis van je eigen relativiteit en de wereld waarin je leeft hebben opgebouwd om te snappen hoe zintuiglijke waarneming werkt en hoe dus de mens zich op natuurlijke wijze verhoudt tot z'n omgeving in de ruimste zin van het woord.

Dat daar een enorme tragiek nu inzit voor wat betreft het huidige moderne klimaat, of die conditionering tot onvermogen, daar zijn we het dus wel over eens.

Gaslighters willen niet je zintuigen manipuleren, maar juist je interpretaties van maatschappelijk/politieke/sociale issues beïnvloedden zodat je in hen gareel draait. Mindfucking dus. Het is een communicatie techniek/strategie om hun zin te krijgen, geen zintuiglijke manipulatie per sé zoals jij met je bolletje pannekoek bezig bent.

Jouw balletje-plat verhaal projecteren op dit artikel is derhalve een beetje off beat en flauw ... een drogreden die de weerstand moet inbrengen die je sowieso al krijgt tegen de aarde plat te willen voorstellen om geheel onduidelijke reden .... [ maar van mij mag je als je daar gelukkig van wordt ]
| #256493 | 01-12-2016 00:50 | jruijs
Op zich een interessant onderwerp, maar het lijkt erop dat de schrijver de film zelf niet bekeken heeft (staat gewoon op Youtube), maar wat nog erger is, zelf ook vrolijk meedoet met de gaslighting van de afgelopen maanden, te weten focussen op de leugens van Trump en in dezelfde zin de leugens (die levens gekost hebben) van Hillary verzwijgen ... ook het propageren van het foute links-rechts denken is daar een mooi voorbeeld van.

Wat de flex-plekken betreft, dat klinkt heel herkenbaar, bij ons wordt dat middels een Mircosoft achtige reclame verkocht, te weten het beloven van hemel op aarde en alle negatieve zaken bestaan gewoonweg niet ... (en ook als je daar kritiek op levert wordt er gewoon niet op gereageerd ...)

De opmerking van zanussi snap ik niet ... (te weten wat dat met gaslighting te maken heeft)
| #256496 | 01-12-2016 11:07 | Ness
http://www.thegatewaypundit.com/2016/11/ap-issues-reporting-guidelines-alt-right-kkk-neo-nazi-tump-supporters/
Het AP legt aan de hoernalisten uit hoe ze de term 'alt right' moeten gebruiken, en hoe ze het moeten framen. "In context plaatsen". Direkt link leggen naar nazi's enzo.
Ness's avatar
| #258861 | 19-03-2017 00:39 | Zinoco
Waarom "bijna uitsluitend uit links progressieve hoek" ?
Get real.
| #258862 | 19-03-2017 00:41 | Zinoco
Ik ben al 45jaar een loonslaaf.
aanmelden / inloggen