Door community (initieel ouwe knar), Op woe 19 okt 2016 14:32, 4 reacties,    

Is depressie een ordinaire chronische ontsteking?De opvatting dat depressie vooral te maken heeft met serotonine en noradrenaline is wijd verspreid. Zeker mede dankzij big pharma, die er alleen al in Amerika (noot: anno 2014) 10 miljard dollar per jaar aan verdient. Na cholesterol verlagers het meest voorgeschreven medicijn. In 2010 schreven Amerikaanse artsen zo'n 254 miljoen receptjes voor koesthoud pillies uit.

Toch zitten aan deze opvatting de nodige haken en ogen.
. Kunstmatig de noradrenaline, serotonine en dopamine spiegels verlagen triggert bij mensen geen depressieve verschijnselen.
. Maar een kwart van depressieve mensen hebben een verlaagde noradrenaline en serotonine spiegel en sommige depressievelingen hebben zelfs verhoogde spiegels, terwijl andere patiënten totaal geen hinder ondervinden van verlaagde spiegels.

Wat als nu, als depressie niet veroorzaakt wordt door een chemische onbalans, maar vooral een symptoom is van iets anders. Iets met cytokinine, dat extra aangemaakt wordt bij ontstekingen. Nauwkeuriger gesteld: Bij chronische ontstekingen.

Daar valt het een ander voor te zeggen.
. Bij depressies is vaak sprake van chronische ontstekingen
. Meer ontstekingen verhogen de kans op depressies
. Endotoxinen (door het lichaam zelf aangemaakte giftige stoffen), die erom bekend staan dat ze ontstekingen triggeren, kunnen mensen depressief maken
. Een kwart van de patiënten die interferon krijgen om hepatitis C te behandelen wordt getroffen door een diepe depressie.
. Uit het diepe dal van een depressie opkrabbelen gaat vaak samen van het verdwijnen van onstekingsmarkers

Ontstekingsreacties gaan gepaard met een verhoogde productie van cytokines, zoals bijvoorbeeld onder andere de tumor necrosis factor (TNF)α, interleukine (IL)-1, interferon (IFN)ɣ, en interleukine (IL)-10. Al in begin tachtiger jaren bleek dat deze stoffen psychiatrische en neurologische symptomen oproepen die wel heel erg deden denken aan een depressie.

Het wordt pas echt interessant als je bedenkt dat antidepressiva, in het bijzonder SSRIs pro inflammatoire (ontsteking stimulerende) cytokines zoals TNF-α, IL-1, interferon IFN-ɣ verlagen en de productie van anti-inflammatore cytokines zoals IL-10 verhogen. Dit suggereert dat SSRIs ontstekingsremmende stoffen zijn, waarmee de cirkel rond is.

Mocht bovenstaande theorie hout snijden dan is de volgende logische stap: Hoe zijn chronische ontstekingen te vermijden, wat zijn de oorzaken van chronische ontstekingen.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn: Voeding, vetzucht, darmflora, stress, gebitsproblemen, te weinig slaap, te weinig lichaamsbeweging, een vitamine tekort, zoals vitamine D

Allemaal relatief eenvoudig aan te pakken, maar uiteraard niet populair bij big pharma.

Bron: https://chriskresser.com/is-depression-a-disease-or-a-symptom-of-inflammation/
Annotaties:
| #255205 | 19-10-2016 15:22 | liedetecter
Zet bij de mogelijke oorzaken nog een overload/blokkade van de excretie kanalen bij, maakt het beeld van auto-intoxicatie wel af.
(milieustress door voedsel/water en lucht-verontreiniging helpen ook een handje mee)
| #255207 | 19-10-2016 18:25 | Nico de Geit
Gezond(er) gaan leven behoort de eerste stap te zijn. Medicijnen en andere chemische troep verstoren de boel alleen maar.
Nico de Geit's avatar
| #255208 | 19-10-2016 18:35 | Nico de Geit
De moderne maatschappij is oorzaak nummer één van depressie. De makkelijkste manier om enigszins van de moderne maatschappij verlost te raken is je tv eruit donderen.
Nico de Geit's avatar
| #255209 | 19-10-2016 18:37 | Nico de Geit
Het is eigenlijk best wel slim: mensen melden zich bij een arts vanwege klachten. De arts schrijft ze rotzooi voor waardoor de patient nog zieker wordt. Zo houden ze werk.
Nico de Geit's avatar
aanmelden / inloggen