Door Tzolkin, Op zat 16 jan 2010 23:10, 24 reacties,    

Israel: de afrekening

De farce van de Klimaat-top in Kopenhagen bevestigde dat de rijke elite oorlog voert tegen bijna de hele mensheid. Maar het belichtte ook als nooit tevoren de groeiende weerstand; een vorm van internationalisme die gerechtigheid voor de planeet verbindt met universele rechten van de mens en die hen die straffeloos veroveren en onteigenen voor het gerecht zal brengen. Maar het beste nieuws kwam misschien wel uit Palestina.

Het Palestijnse verzet tegen de roof van hun land bereikte een keerpunt in 2001 toen Israël tijdens een VN-Conferentie over racisme in Durban, Zuid-Afrika werd aangeduid als Apartheidsstaat. Volgens Nelson Mandela was gerechtigheid voor de Palestijnen het “belangrijkste morele vraagstuk van deze tijd”. De Palestijnse “Civil Society Call for Boycott, Disinvestment and Sanctions (BDS)” werd opgericht op 9 juli 2005, en mobiliseerde met succes de geweldloze beweging die eerder de Zuid-Afrikaanse Apartheid op de knieën bracht. “Tijdens decennia van bezetting en onteigening,” schreef Mustafa Barghouti, een verstandige Palestijnse activist, “was 90% van het Palestijnse verzet geweldloos... Een nieuwe generatie Palestijnse leiders [spreekt nu] tot de wereld op dezelfde manier als Martin Luther King ooit deed. De wereld die het Palestijnse geweld, zelfs uit zelfverdediging, afwijst zal ons dezelfde geweldloosheid van mensen als King and Gandhi toch niet misgunnen?"

In de VS en Europa passen vakbonden, academische coalities en kerkelijke organisaties dezelfde strategieën toe die werden gebruikt tegen de apartheid in Zuid-Afrika. In een resolutie die werd aangenomen met 461 stemmen tegen 62 stemde de Presbyterian Church in de VS voor een “proces van gefaseerde stop op investeringen in multinationals die zaken doen met Israël”. Dit volgde op het oordeel van het Internationaal Gerechtshof dat de veiligheidsmuur en de nederzettingen illegaal zijn. Een soortgelijke verklaring waarin in 1971 de Zuid-Afrikaanse bezetting van Namibië werd veroordeeld zette de internationale boycot tegen Zuid-Afrika in gang.

Zoals tijdens de Zuid-Afrika-campagne staat de wet centraal. Geen een land heeft het recht internationale wetten zo brutaal aan zijn laars te lappen als Israël doet.

In 1990 werden er twee vrijwel identieke resoluties uitgevaardigd door de VN Veiligheidsraad. In de een werd Saddam Hussein opgedragen zijn troepen terug te trekken uit Koeweit. In de ander werd Israël opgedragen zich terug te trekken van de Westelijke Jordaanoever. De VS en een geallieerde troepenmacht verdreven Hussein met geweld uit Koeweit, terwijl Israël sindsdien alleen maar beloond werd. Op 11 december 2009 kondigde VS-president Obama een kleine 2 miljard euro financiële hulp aan voor Israël als aanbetaling van de 20 miljard die de Amerikaanse belastingbetaler de komende 10 jaar aan zijn noodlijdende economie zal onttrekken om Israël te ondersteunen.

Die hypocrisie wordt in de VS inmiddels ook begrepen. De consumentenboycots schieten als paddenstoelen uit de grond. Een “Stolen Beauty”-campagne zit het cosmeticabedrijf Ahava – die zijn producten fabriceert in de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever - op de hielen, waardoor de firma werd gedwongen afscheid te nemen van zijn met veel bombarie aangekondigde “ambassadeur” Kristin Davis, ster van Sex and the City . In Groot Brittannië worden winkelketens Sainsbury’s en Tesco onder druk gezet om duidelijk te maken welke van hun producten worden gemaakt in de nederzettingen. De verkoop van die producten is een overtreding van de Mensenrechtenclausule in de handelsverdragen van de EU met Israel.

In Australië liep een consortium van onder andere de Franse firma Veolia een opdracht voor een miljarden kostende ontziltingsinstallatie mis nadat een informatiecampagne had aangetoond dat Veolia van plan was spoorwegen aan te leggen tussen de illegale nederzettingen. In Noorwegen heeft de regering haar steun voor het Israëlische hi-tech-bedrijf Elbit ingetrokken nadat duidelijk werd dat die firma de illegale veiligheidsmuur had helpen bouwen. Dit betekende de eerste officiële boycot door een westerse regering. “We willen geen firma's financieren die zo direct bijdragen aan overtredingen van internationale humanitaire regels,” zei de Noorse minister van Financiën”.

In 2005 stemde de Britse Bond van Universitaire Docenten (AUT) voor een boycot van Israëlische academische instituten die medewerking verleenden aan de onderdrukking van de Palestijnen. De AUT werd gedwongen zijn boycot te herroepen nadat de machtige Israëlische lobby in GB een storm van karaktermoorden en aanklachten van antisemitisme ontketende. De Palestijnse schrijver en activist Omar Barghouti noemde het "intellectual terror": een verkrachting van de moraal en de logica om te stellen dat tegen racisme tegen Palestijnen zijn antisemitisme is. Echter, de Israëlische aanval op Gaza van december 2008/januari 2009 veranderde alles. De eerste VS Campagne voor een Academische en Culturele Boycot van Israël werd gestart, met Desmond Tutu in het bestuur. In 2009 stemden de Verenigde Engelse Vakbonden tijdens haar jaarlijkse conferentie voor een consumentenboycot.

Er rust niet langer een taboe op Israël.

Zoals het geval was bij de Chileense dictator Pinochet toen die in 1999 in Groot Brittannië onder huisarrest werd geplaatst, hangt ook de Israëlische oorlogshitsers vervolging boven het hoofd in die landen die de wettelijke mogelijkheid bieden ook internationale aanklachten in te dienen.

In Groot Brittannië werd de Geneva Conventions Act van 1957 nog eens onderstreept door het VN-rapport over Gaza door Richard Goldstone, hetgeen een Londense magistraat ertoe bewoog een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Tzipi Livni, de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken die wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Alleen diplomatieke onschendbaarheid kon Ehud Barak in september behoeden voor arrestatie door Scotland Yard.

Een jaar geleden vermoorde het Israëlische leger 1400 burgers in Gaza. Op 29 december 2009 was Mohamed Jassier de 367e inwoner van Gaza die stierf omdat hij geen toegang had tot medicatie die zijn leven had kunnen redden.

De geest is uit de fles. Om de wandaden van 1 jaar geleden in Gaza te herdenken vertrok een humanitaire stoet uit 42 landen - Moslims, Joden, Christenen, atheïsten, oud en jong, vakbondsmensen, schrijvers, kunstenaars, muzikanten en konvooien van voedselhulp en medische goederen – naar Egypte. En hoewel de corrupte regering in Caïro onder druk van de VS de meesten geen toegang gaf tot Gaza wisten de mensen in hun openluchtgevangenis dat ze niet alleen waren. De kinderen van Gaza klommen op de muren en wapperden met Palestijnse vlaggen.

En dit is nog maar het begin.
Annotaties:
| #89542 | 16-01-2010 23:26 | P.uncia
Ik heb de licentie aangepast voor je, vertalingen hebben een hogere waarde ;)
P.uncia's avatar
| #89550 | 17-01-2010 00:45 | censuur
"En dit is nog maar het begin. "

Ik hoop het zo!

Tnx voor het vertalen.
censuur's avatar
| #89575 | 17-01-2010 10:21 | Sandocan (ongeregistreerd) toon reactie
| #89584 | 17-01-2010 10:52 | Antares
@Sandocan:

Het is al erg genoeg dat er in Israël zoveel wordt gevochten. Ik stel voor om dat conflict daar te laten waar het is en het niet verder uit te breiden.

Ik ben van mening dat gewapende oppositie in de gestolen Palestijnse gebieden meer dan gerechtvaardigd is.


Doen ze al jaren, heeft het ooit geholpen?
Antares's avatar
| #89601 | 17-01-2010 11:53 | censuur
Wat helpt volgens jou wel Antares?
censuur's avatar
| #89606 | 17-01-2010 12:13 | Antares
censuur,

Ik ga er niet vanuit dat er een oplossing bestaat. Misschien moeten ze ermee ophouden om problemen te veroorzaken.
Antares's avatar
| #89607 | 17-01-2010 12:16 | Marcel (ongeregistreerd) toon reactie
| #89617 | 17-01-2010 12:35 | Antares
marcel:

Het enige wat de zelfbenoemde Palestijnen moeten doen, is Israel erkennen en de bepaling schrappen die de vernietiging van Israel wil. Dat is alles en hebben ze hun eigen land


Ik neem aan dat je bedoelt dat de Palestijnen de grens van 1947 moeten accepteren. Maar waarom wil je dat het land in tweeën wordt gedeeld?
Antares's avatar
| #89619 | 17-01-2010 12:37 | Tzolkin
@ Marcel: een hoop woorden om genocide goed te praten.

"Geef niet Alleen Israel de schuld, waar twee vechten hebbenn ook twee schuld! "

Er heeft er daar maar een schuld en dat is Israel. Je kunt wel heel wijs met allemaal in je voordeel verbogen 'feitjes' afkomen. Dat toont alleen maar aan dat het het handboek van de Hasbara goed hebt bestudeerd.

Schieten de Palestijnen hun eigen huizen in puin? Gooien de Palestijnen zichzelf uit hun huizen? Bouwen de Palestijnen de illegale nederzettingen en een veiligheidsmuur op hun eigen grondgebied? Branden de Palestijnen hun eigen olijfbomen plat? Hebben de Palestijnen zichzelf opgesloten in Gaza? Blokkeren de Palestijnen konvooeien met hulpgoederen? Hebben de Palestijnen een jaar geleden 1400 van hun eigen burgers vermoord?

Zal ik nog een uurtje doorgaan met dit soort vragen of begint het je te dagen wat ik bedoel?

Oh ja, de Palestijnse militanten schieten af en toe een vuurpijl af op Sderot. Hoe druven ze?!? Uitmoorden dat tuig!!
| #89620 | 17-01-2010 12:39 | Antares
@marcel:

waar twee vechten hebbenn ook twee schuld!


Òf er loopt een derde op te hitsen...
Antares's avatar
| #89635 | 17-01-2010 13:16 | Denneb
@Antares, "Ik ga er niet vanuit dat er een oplossing bestaat. Misschien moeten ze ermee ophouden om problemen te veroorzaken"

Er is altijd een oplossing voor elk probleem mits men wil een stap terug doen en het overlaten aan de Waarheid en het Moreel vergezeld door de Liefde.

Ik ben zeker dat je meteen zou zeggen - dit klinkt niet zo duidelijk, daarom het volgende: hoe zou je gaan reageren als morgen ochtend bijvoorbeeld gewapende wagens met vreemdelingen (?) voor je huis gaan stoppen. Jij en je gezin worden eruit gegooid zonder pardon want de soldaten die meegekomen zijn, zullen zeggen dat alle je papieren over eigendom zijn gelul en je bezit is eigenlijk voortaan hun bezit.

En dan gaan ze voor hetzelfde naar de buren en dan naar de overburen enz....


Aan degenen die denken dat er geen oplossing is geef ik altijd als voorbeeld voor poging tot elementaire redenering de 10 geboden als voorbeeld:

"Gij zal niet stelen ........."

Geef het eigendom dan terug zonder veel morrelen, zou ik adviseren.

Natuurlijk in onze land hebben we het christendom door "vrije markt" kapitalisme vervangen en daardoor hebben we geen christenen meer, alleen kapitalisten. En dit is altijd synoniem voor stelen uit de praktijk gebleken.
Denneb's avatar
| #89654 | 17-01-2010 14:18 | Sandocan (ongeregistreerd) toon reactie
| #89665 | 17-01-2010 14:43 | Antares
@Denneb.

Ze stelen dat land nog steeds, dat bedoel ik ook. Men heeft het land ingenomen en nu moet ik klaar staan om me ermee te gaan bemoeien en dat laatste weiger ik. Tegelijkertijd wordt Israël overeind gehouden met steun van buitenaf en ook daar wens ik niet aan mee te doen.
Antares's avatar
| #89670 | 17-01-2010 14:51 | Guantanamo Lullabay
ik verwerp de term jodendom waar het de staat israel betreft
zoals jullie inmiddels al weten
(sorry maar ik vind het onderscheid essentieel)
Guantanamo Lullabay's avatar
| #89677 | 17-01-2010 15:06 | Antares
@Sandocan:

Het lijkt er wel op maar het zal moeilijk zijn om mij van een duivels complot te overtuigen.
Antares's avatar
| #89678 | 17-01-2010 15:08 | Tzolkin
Antares: maar is dat onze geforceerde houding tegenover joden of je gereserveerdheid tegen complotten in het algemeen?
| #89694 | 17-01-2010 16:21 | Antares
Tzolkin: Zolang ik naar een oplossing zoek ga ik mee in de fictieve en onbeduidende tegenstelling tussen Joden en Palestijnen. Ik denk dat dit probleem alleen verdwijnt door het los te laten. Daarmee verdwijnt ook de noodzaak voor gebiedsbepalingen.
Antares's avatar
| #89695 | 17-01-2010 16:29 | Guantanamo Lullabay
realistisch is een staat voor joden en palestijnen met dezelfde rechten voor iedereen
we kunnen niet van mensen verwachten dat ze weg moeten terwijl het inmiddels ook hun geboortegrond is
hoe smerig ze dat dan ook verkregen hebben

een tweestaten oplossing deugt voor geen meter

en als dat toch zou moeten dan moeten de palestijnen als compensatie heel jeruzalem krijgen

maar waar de staat israel echt bang voor is is wat ik zeg

het idee dat de palestijnen hun utopie verstoren door gelijke rechten te hebben is de ondergang van hun debiele droom

stel je voor zeg
Guantanamo Lullabay's avatar
| #89714 | 17-01-2010 18:32 | Sandocan (ongeregistreerd) toon reactie
| #89716 | 17-01-2010 19:06 | Antares
@sandocan:

Dat wordt door deze uitverkorenen van moloch zelf te pas en te onpas despotisch onthuld.


Dan neem ik aan dat je daar veel links naar hebt.
Antares's avatar
| #89720 | 17-01-2010 20:04 | Sandocan (ongeregistreerd) toon reactie
| #89771 | 18-01-2010 10:41 | Antares
@Sandocan:

Dat is al onderdeel van mijn analyse. Het maakt voor mij overigens niet uit of er een geheime machtspyramide bestaat of niet. 'Ze' ontlenen hun macht aan de bevolking en zodra dat wegvalt dan blijft er niets van ze over.
Antares's avatar
| #89791 | 18-01-2010 11:55 | keuleniscool
De Joden beroepen zich op fabel-verhaaltjes van meer dan 4.000 jaar oud .
Een moord verjaart na 20 jaar …….
De Paslestijnen zijn terroristen …. JA !
Ze zijn NIET mijn vriendjes , maar ik en velen met mij denken HUMAAN .
Maar de joden zijn super-terroristen !
De wereld wijde Israel lobby zorgt voor indoctrinatie en bewust misleidende informatie .
De pers is vaak , te vaak in joodse handen .
Maar de laatste jaren is internet in de nieuws-garing niet meer weg te denken .
De medemensen die de joden-leugens niet meer geloven is veel groter dan men denkt .
Er is hoop dat het verstand gaat zegevieren en de joden en Palestijnen ,
middels een wereldwijde boycot ,
tot vrede worden gedwongen .
De terreur van de joden wordt steeds driester .
Aan de vele VN resoluties vegen ze zich de kont mee af .
Alle oorlogen zijn agressie -oorlogen van de joden ,
die ze met leugens recht proberen te praten .
De joden weigeren het Non-proliferatieverdrag te tekenen.
De 200 atoombommen zijn illegaal en zullen ooit WO3 inluiden .
De joden willen GEEN vrede. Dit is crimineel.
Ik ben niet VOOR de Palestijnen,
Maar tegen deze enorme criminele aanpak van de Joden !
Dit moet stoppen , alleen gemeend en eerlijk praten is de oplossing !
Ik heb groot respect voor de moed van Dries van Agt en en Gretta Duisenberg ,
die de super terreur van de joden aan de kaak durven te stellen .
En laten we hopen dat Obama de zelfde ruggegraat heeft !
| #89794 | 18-01-2010 12:02 | Tzolkin

Er is hoop dat het verstand gaat zegevieren en de joden en Palestijnen ,
middels een wereldwijde boycot ,
tot vrede worden gedwongen .


Ze zullen nog eerder heel de wereld in de afgrond sleuren dan vrede te sluiten met de Palestijnen. Met het discours van de huidige machthebbers in Tel Aviv is vrede volgens mij ondenkbaar.

Wat betreft Gretta Duisenberg zou het interessant zijn te weten wat zij via wijlen haar echtgenoot allemaal te weten is gekomen over het reilen en zeilen in de wereld van de haute finance.
aanmelden / inloggen