Door Antares, Op don 6 okt 2016 20:03, 25 reacties,    

Israël entert vredesboot naar GazaHet Israëlische leger heeft een boot geënterd die de blokkade van Gaza probeerde te doorbreken. De 13 opvarenden – allen vrouwen waaronder één nobelprijswinnares – werden gevangen genomen.

auteur: christophe callewaert

donderdag 6 oktober 2016

De Women’s Boat to Gaza vertrok vorige week uit Sicilië. Aan boord bevonden zich dertien vrouwen waaronder de Noord-Ierse Mairead Maguire die in 1976 de Nobelprijs voor de Vrede won en Fauziah Hasan, een professor gynaecologie uit Maleisië. Op het schip was er ook één Amerikaanse staatsburger, Ann Wright, een voormalige kolonel van het Amerikaanse leger.

Ze worden vastgehouden in de gevangenis van Givon en hebben geen toegang tot een advocaat.

Met hun actie probeerden de dertien vrouwen de blokkade van Gaza te doorbreken. Het Israëlische leger bewaakt die strook land met bijna 2 miljoen inwoners als een gevangenis. “Totaal illegaal”, aldus Maguire. Gaza wordt dan ook de grootste openluchtgevangenis van de wereld genoemd. 80 procent van de bevolking is afhankelijk van humanitaire hulp die Israël maar met mondjesmaat toelaat.

Door de blokkade viel de export helemaal stil. 85 procent van de viswateren is niet meer vrij toegankelijk. Volgens de VN is de blokkade in strijd met het internationaal recht en komt zij neer op collectieve bestraffing.

Toen het schip op minder dan 40 zeemijlen van Gaza kwam, werd het geënterd door het Israëlische leger. De opvarenden werden gevangen genomen. “Nog maar eens een daad van Israëlische piraterij”, reageerde één van de woordvoersters van de activisten.

In 2010 liep het helemaal fout met een gelijkaardige actie toen Israël tien passagiers vermoordde. Onder de slachtoffers waren 9 activisten met de Turkse nationaliteit wat tot spanningen leidde tussen de bondgenoten Israël en Turkije.

Op dezelfde dag dat de Women’s Boat gekaapt werd, voerde het Israëlische leger verschillende bombardementen uit op de Gazastrook. Volgens Israël waren die aanvallen een vergelding voor een raket die door een aan IS gelieerde groep had afgevuurd op het grensgebied met Israël.Bron: DeWereldMorgen
Annotaties:
| #254874 | 06-10-2016 21:23 | ouwe knar
Wat had je anders verwacht, hallo.
Het is onduidelijk waar de opvarende nu zijn.
https://www.sott.net/article/330321-All-womens-aid-boat-hijacked-commandeered-by-Israeli-pirates-on-its-way-to-Gaza-We-dont-know-where-our-friends-are

Het was een schip in Nederland geregistreerd
"The Dutch authorities have a duty to react to Israeli military seizing people on what was in effect Dutch territory. The role of the Dutch government is going to be very important."
Die mengen zich waarschijnlijk helemaal nergens in.

Bas_van_der_Schot.jpg
ouwe knar's avatar
| #254875 | 06-10-2016 22:51 | herman4394
Schrijf je verontwaardiging aan Minister Koenders!
Laat hem Israel berispen en houden aan het internationaal recht.
Eis dat de Israelische ambassadeur verantwoording aflegt over de kaping van het schip en de kidnapping van de opvarenden.
https://www.rijksoverheid.nl/contact/contactformulier

EN
Adressen 2e Kamerleden:

, , Raymond Knops <r.knops@tweedekamer.nl>, , , , , , , , Marianne Thieme <marianne.thieme@tweedekamer.nl>, , , , , , , , , , , , Elbert Dijkgraaf <e.dijkgraaf@tweedekamer.nl>, , , , , Stientje van Veldhoven <s.vveldhoven@tweedekamer.nl>, , , , , , , , Jan Vos <j.c.vos@tweedekamer.nl>, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Lambert Van Nistelrooij <lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu>, , , , , SARGENTINI Judith <judith.sargentini@europarl.europa.eu>, , , Han ten Broeke <hantenbroeke@tweedekamer.nl>
| #254877 | 07-10-2016 09:44 | Antares
Bedankt Herman.

De links in een kant-en-klaar formaat:
,r.deroon@tweedekamer.nl,r.knops@tweedekamer.nl,HvBommel@sp.nl,s.sjoerdsma@tweedekamer.nl,j.klaver@tweedekamer.nl,j.voordewind@tweedekamer.nl,C.vdStaaij@tweedekamer.nl,t.kuzu@tweedekamer.nl,j.vklaveren@tweedekamer.nl,marianne.thieme@tweedekamer.nl,h.krol@tweedekamer.nl,j.houwers@tweedekamer.nl,klein@tweedekamer.nl,r.vvliet@tweedekamer.nl,s.gesthuizen@tweedekamer.nl,d.graus@tweedekamer.nl,l.jacobi@tweedekamer.nl,p.ulenbelt@tweedekamer.nl,r.vermeij@tweedekamer.nl,a.bosman@tweedekamer.nl,t.vdekken@tweedekamer.nl,e.dijkgraaf@tweedekamer.nl,s.dikkers@tweedekamer.nl,h.lodders@tweedekamer.nl,j.monasch@tweedekamer.nl,l.vtongeren@tweedekamer.nl,s.vveldhoven@tweedekamer.nl,k.verhoeven@tweedekamer.nl,i.dcaluwe@tweedekamer.nl,e.ziengs@tweedekamer.nl,j.geurts@tweedekamer.nl,r.klever@tweedekamer.nl,agnes.mulder@tweedekamer.nl,Secretariaat.VanVeen@tweedekamer.nl,j.c.vos@tweedekamer.nl,r.heerema@tweedekamer.nl,e.bruins@tweedekamer.nl,r.bosma@tweedekamer.nl,bastiaan.vanapeldoorn@eerstekamer.nl,diederik.vandijk@eerstekamer.nl,t.elzinga@eerstekamer.nl,thom.degraaf@eerstekamer.nl,henk.tenhoeve@eerstekamer.nl,ben.knapen@eerstekamer.nl,tkox@sp.nl,r.kuiper@eerstekamer.nl,frits.lintmeijer@eerstekamer.nl,gidi.markuszower@eerstekamer.nl,m.martens@eerstekamer.nl,marnix.vanrij@eerstekamer.nl,martin.vanrooijen@eerstekamer.nl,S.Schaap@tip.nl,herman.schaper@eerstekamer.nl,n.j.schrijver@planet.nl,petra.stienen@eerstekamer.nl,t.strik@eerstekamer.nl,paul.tang@europarl.europa.eu,agnes.jongerius@europarl.europa.eu,kati.piri@europarl.europa.eu,sophie.intveld@ep.europa.eu,gerben-jan.gerbrandy@ep.europa.eu,marietje.schaake@ep.europa.eu,matthijs.vanmiltenburg@europarl.europa.eu,hans.vanbaalen@europarl.europa.eu,cora.vannieuwenhuizen@europarl.europa.eu,jan.huitema@europarl.europa.eu,esther.delange@ep.europa.eu,wim.vandecamp@ep.europa.eu,jeroen.lenaers@ep.europa.eu,lambert.vannistelrooij@europarl.europa.eu,annie.schreijer-pierik@ep.europa.eu,ddejong@sp.nl,amineur@sp.nl,bas.eickhout@europarl.europa.eu,judith.sargentini@europarl.europa.eu,bastiaan.belder@europarl.europa.eu,peter.vandalen-office@europarl.europa.eu,hantenbroeke@tweedekamer.nl
Antares's avatar
| #254878 | 07-10-2016 09:46 | Antares
Tweede poging:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Antares's avatar
| #254879 | 07-10-2016 09:54 | Antares
Misschien heeft iemand er iets aan:

Geachte minister,

Ik wil graag mijn zorgen aan u uiten over de Women’s Boat to Gaza die dezer dagen naar de Gazastrook probeerde te varen en door Israël is geënterd. Het enteren van een schip op open zee staat gelijk aan een daad van piraterij. Het onrechtmatig oppakken en vervoeren naar Israël van de opvarenden staat gelijk aan ontvoering. Het onrechtmatig inbeslagnemen van goederen staat gelijk aan diefstal. Het schip staat geregistreerd in Nederland wat betekent dat de actie moet worden beoordeeld alsof het plaatsvond op Nederlands grondgebied.

In deze spannende tijden waarin grootmachten aansturen op een nieuwe oorlog is het van het grootste belang dat Nederland de kant kiest van recht en vrede. Nederland kan het zich in deze situatie niet veroorloven om de smetten van de Israëlische apartheidspolitiek op zich te nemen of ermee bezoedeld te raken. Het kan geen kwaad om te wijzen op het schrille contrast tussen de straffeloze manier waarop Israël in de gelegenheid wordt gesteld om via onze nationale luchthaven alles in en uit te vliegen wat hen belieft, maar dat een luchthaven in de Gazastrook die van ons belastinggeld is opgebouwd door Israël wordt vernietigd. Hetzelfde geldt voor de (voormalige) haven in Gaza en nu moet ook dit Gazaflottielje eraan geloven. Het enige positieve wat erover kan worden vermeld is dat Israël is gestopt met het neerschieten van ongewapende opvarenden, wat enkele jaren geleden nog gebruikelijk was. Daar staat tegenover dat Gaza waarschijnlijk nog meerdere malen genadeloos zal worden aangevallen, waarbij het de standaard is dat de Nederlandse pers alles verzwijgt wat Israël heeft gedaan om van Palestijnse zijde gewelddadige reacties uit te lokken.

In Israël is het de norm geworden om zich neerbuigend, racistisch en zelfs ronduit bedreigend uit te laten over Palestijnen. Niemand kijkt ervan op als een minister wenst dat het bloed van Palestijnen zal druipen of als een Palestijn in koelen bloede wordt afgeschoten aangezien dit geheel in lijn is met de aanwijzingen die van de legerleiding en de politiek zijn uitgegaan. Interne kritiek is geheel verstomd. Linkse Israëliërs noemen de bezetting 'een ongeluk'. Ze snappen er werkelijk niets van. Zonder duidelijk en onomwonden signaal zal het voor de Israëlische samenleving steeds moeilijker worden om een uitweg te vinden naar recht en vrede. Israël is aangewezen op buitenlandse kritiek op hun momenteel illegale en contraproductieve beleid.

Namens een bezorger burger,
********
Antares's avatar
| #254880 | 07-10-2016 10:17 | Nico de Geit
Geboortebeperking lijkt me betere hulp voor Gaza. Om te beginnen alleen voortplanten boven een iq van 80. Dan blijft er dus niet veel over.

Mijn oplossing: maak van Gaza een villawijk - alleen voor mensen die het kunnen betalen. Dat kan gerealiseerd worden door selectieve voortplanting.

Overbevolking en allerlei daaruit voortvloeiende sociale ellende gaan natuurlijk nooit tot vrede leiden.
Nico de Geit's avatar
| #254882 | 07-10-2016 10:42 | Antares
Geboortebeperking lijkt me betere hulp voor Gaza.

Hopelijk zonder massa-immigratie.
Antares's avatar
| #254883 | 07-10-2016 13:25 | Ageesoes
Thanks Antares.
Voor luie mensen als mij is je voorbeeld brief een zekere luxe.
\echter kwam ik na het versturen van mijn mail erachter dat ik een "bezorger burger" ben :D
En geen bezorgde dus voor luie mensen als mij let er even op.
Ageesoes's avatar
| #254884 | 07-10-2016 13:52 | ..................
Ze zijn alweer vrijgelaten.
Bang voor slechte publiciteit.
| #254886 | 07-10-2016 14:33 | Antares
Bedankt voor de correctie, Ageesoes. Verder wel een toffe brief, dacht ik.

Ze zijn alweer vrijgelaten.
Bang voor slechte publiciteit.

De acties hebben succes gehad.
Antares's avatar
| #254887 | 07-10-2016 14:38 | herman4394
Prima brief Antares !
Ik heb de link aan een aantal mensen doorgestuurd.
| #254888 | 07-10-2016 14:44 | Ageesoes
Geachte heer / mevrouw,

Hartelijk dank voor uw email over het onderscheppen van een schip met vrouwelijke activisten dat op weg was naar Gaza.

De bemanning van het schip protesteerde met de zeereis tegen de al bijna tien jaar durende blokkade van Gaza, waar de armoede en ellende zich opstapelen en het overgrote deel van de inwoners afhankelijk is van humanitaire hulp. De SP heeft sympathie voor de solidariteitsactie van deze vrouwelijke opvarenden. Wij vinden dat Israël het schip en de opvarenden per direct vrij dient te laten.

In de Tweede Kamer steunen wij het protest tegen de blokkade van Gaza, die neerkomt op een collectieve bestraffing van de bevolking en daarom in strijd is met het internationaal recht. Herhaaldelijk hebben wij de minister van Buitenlandse Zaken opgeroepen in Israël te pleiten voor het opheffen van de illegale blokkade. Een voorbeeld daarvan, naar aanleiding van een vergelijkbaar incident voor de kust van Gaza, treft u hier aan:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20092010-2481.html.

In een aankomend debat met minister Koenders van Buitenlandse Zaken zullen wij opnieuw aandacht vragen voor de situatie in Gaza en pleiten voor het opheffen van de blokkade.

Met vriendelijke groet,Harry van Bommel
Tweede Kamerlid
Ageesoes's avatar
| #254889 | 07-10-2016 14:45 | Ageesoes
Verder wel een toffe brief, dacht ik.


Dat is het zeker
Ageesoes's avatar
| #254892 | 07-10-2016 15:35 | Ness
@Nico: feiten. (druk op de + van people and society). Het aantal kinderen per vrouw is hoog (4,3) maar niet absurd hoog en veel lager dan dat van de pijpekrullen op de West bank (6 tot 8 koters per vrouw tegen Palestijnen 3,1). Het geboortecijfer van Israelische joden in Israel zelf en Israeli "Arabs" is nagenoeg gelijk; die van de arabs daalt nog verder en die van de joden stijgt, maar die hebben weer veel last van een braindrain, de jongeren trekken weg.

Dat Gazanen absurd veel kinderen krijgen is een hasbara sprookje. En dat ze zo stom zijn ook; de meesten zijn/waren 'modern' maar Hamas dwingt ze tot *premoderniteit* via islamisatie, een policor woord voor achterlijkheid uitgevonden door iemand die "cultureel joods" is. (Zeg professor, betaat er ook zoiets als "cultureel gereformeerd" of "cultureel islamitisch" als je atheist bent? Nee toch! Hou dan op met dat gekoketteer mbt joodschheid zeg. Je bent net zo min joods als ik.)
Ness's avatar
| #254893 | 07-10-2016 15:39 | ..................
brief van bommel waarin hij zegt antwoorden te willen van de minister ingezonden 27 mei 2010
| #254894 | 07-10-2016 15:41 | ..................
Wat met die vragen destijds is gebeurt.
Dat was mijn vraag weer.
| #254895 | 07-10-2016 15:45 | ..................
De acties hebben succes gehad.


Wel als ze nu zouden doorpakken.
| #254896 | 07-10-2016 15:51 | Ness
**Overigens noem ik mensen in Israel joden omdat ze gedwongen joods zijn PER WET. Het staat in hun paspoort. Pseudo joods dus. Ik schat dat de meerderheid atheistisch is of agnostisch, dus niet joods. Tenzij je 3 betekenissen wilt hechten aan het woord joods: (niet bestaand) ras, (niet bestaande dwz eenduidige) ethniciteit of (wel bestaande) religie. Vanwege deze Babylonische (pun) spraakverwarring is de discussie nooit zuiver. Kan dat afgelopen zijn, svp? Een jood is een jood alsie reli is, en anders niet. En fuck antisemitisme. Dat woord slaat al helemaal nergens op!
Ness's avatar
| #254897 | 07-10-2016 16:48 | Ness
Mijn excuses voor het geheel off topic gaan maar types als Pinto werken als de befaamde rooie vlag op deze stier(v). De man - zelf het summum van policoriteit die daar godbetere het zijn beroep van heeft gemaakt - vindt dat er eisen moeten worden gesteld aan migranten, namelijk dat zij met hun premoderne lees achterlijke mentaliteit tóch westerse waarden moeten aanvaarden. Nou, kan ik je zo wel vertellen, professor in de inburgering, dat gaat niet lukken, want alle achterlijken wijzen dat nou juist resoluut af. Het probleem is niet oplosbaar. Had toch een fatsoenlijk vak geleerd man!

Maar on-topic: de blokkade van Gaza is illegaal. Dat hele concentratiekamp is illegaal, alles volgens internationale wetgeving. Israel is zélf illegaal aangezien Israel nooit aan de voorwaarden heeft voldaan die werden gesteld bij de erkenning. Maar zodra dat mensen gaat opvallen schiet er *iemand*, ongetwijfeld aangekocht door Israel, weer zo'n voetzoeker af op een lege parkeerplaats in 'Israel', en wordt alles weer op de religie gegooid, opdat ons Geert, ook al aangekocht door 'Israel', weer lekker hasbara kan verkopen aan zijn Tokkiedom en Israel weer fijn Amaleks kan slachten. Daarom is het een prima zaak dat zo'n boot vol met kwaaie wijven de aandacht vestigt op de smerige blokkade.

De reden dat de VN zo anti-Israel is: dat dat land uberhaupt bestáát op deze manier is een aanfluiting voor diezelfde VN en doet alle geloofwaardigheid van die organisatie teniet.
Ness's avatar
| #254898 | 07-10-2016 18:23 | ..................
Ness

We zijn er uit.Wat betreft die pseudo joden,wat je hen ook niet kwalijk kan nemen.Tenminste die gedwongen werden om er te wonen,vanwege dat zogenaamde anti semitisme.
De andere groep die na wo2 zijn gebeuren en erna zijn geemigreerd als een kolonist je het wel kwalijk kan nemen.
Al die fake joden die zichzelf suoerieur achten,of what ever om er te gaan wonen niet dat volkje is geweest waar de bijbel het over heeft.
Om die reden zijn het fakers en pronken met andermans veren.
Je kan eerder de schuld leggen bij de kerk,die dit israel wilde creeeren.Of bij nationalisten,die atheist zijn.Zoals de nazi;s met hun arrische ras.

En zowel die nationalisten,als christenen alle kritiek willen afdoen als anti semitisme,om het niet bespreekbaar te maken waar het om ging.Want dan komt ook de rol van het zionisme ten sprake.
| #254899 | 07-10-2016 18:25 | ..................
PS
Die allah akbars rondom israel zijn net zo erg.
Zie jemen,die al ruim een jaar word aangevallen door allah akbar roepers.
| #254901 | 07-10-2016 20:39 | Ness
http://www.haaretz.com/israel-news/1.746266?
Kijk dit is een échte jood. Die meent recht te hebben op een lappie grond vanwege doldrieste uitspraken in een nogal raar oud boekje. Dat ooit geschreven is door een ploegje geitenneukers. Van mij mag Naftali meteen zijn leven geven hoor, ik heb nog wel een stukje touw in de schuur liggen, wil het nog wel gratis opsturen ook. Een balkje moet hij er zelf bijzoeken. Wellicht is die in zijn oog groot genoeg.
Ness's avatar
| #254905 | 07-10-2016 22:08 | jantjeuitnederland
Een land dat een blokkade instelt omdat het continue bedreigd wordt en zich dan aan die blokkade houdt? Ja dat is on-Nederlands.
Komt hier vanzelf ook nog wel denk ik.
jantjeuitnederland's avatar
| #254909 | 08-10-2016 06:46 | ..................
Ness

Deuteronomy 11:16
Take heed to yourselves, lest your hearts be seduced, and you turn away and serve other gods, and bow to them. Then G-d will be angry at you, and He will close up the heavens and there will be no rain, and the earth will not give its produce, and you will perish quickly from upon the good land that G-d gives you.

Vergelijk dit dan met zo een puntneus uit oost europa.
Dit is wat je noemt een scam.
| #254910 | 08-10-2016 07:16 | Antares
omdat het continue bedreigd wordt

Dat is een goed voorbeeld van hasbara. Meer dan 88% van het gebied is officieel geconfisceerd maar Israël blijft doodleuk beweren dat het wordt aangevallen. Bijna alle doden vallen aan Palestijnse zijde maar Israël beweert geheel ongegeneerd dat het wordt aangevallen. Israël laat regelmatig zijn leger los op de Palestijnen maar beweert nog steeds dat het wordt aangevallen. Joden kijken vanuit strandstoelen toe hoe Palestijnen worden afgemaakt want zij voelen zich zo ontzettend aangevallen.

Ten tweede heeft Israël in het verleden laten blijken dat het een zeeblokkade opvat als een oorlogsverklaring, tenminste als het wordt ingesteld tegen hen.
Antares's avatar
aanmelden / inloggen