Door sigmund, Op zat 28 apr 2012 07:24, 5 reacties, citaat / intro / linkdump

Israël moet normaal worden


"De Israëlische filosoof Moshe Zuckermann wees er vorige week in Die Tageszeitung op dat begrippen als antisemitisme, antizionisme en kritiek op Israël uit elkaar gehaald moeten worden. Maar Zuckermannn schreef ook dat het nutteloos was deze nuancering te maken omdat iedereen toch altijd alles op een hoop gooit."

Hoe kan dat? Zo moeilijk zijn die begrippen niet, die moet je toch uit elkaar kunnen halen?

"Ik noemde al even de Joodse filosofe Hannah Arendt. Door haar werk heb ik meer zicht gekregen op de verknoping van die drie begrippen. Zij heeft zich van meet af aan verzet tegen de stichting van de staat Israël, zoals die na de Tweede...
Annotaties:
| #179048 | 28-04-2012 07:31 | sigmund
Ik noemde al even de Joodse filosofe Hannah Arendt. Door haar werk heb ik meer zicht gekregen op de verknoping van die drie begrippen. Zij heeft zich van meet af aan verzet tegen de stichting van de staat Israël, zoals die na de Tweede Wereldoorlog vorm werd gegeven. In haar artikelen stelde zij dat de Joden in het Midden-Oosten samen moesten werken met de Arabische bevolking van het land. Die was veel groter in aantal dan de Joden.

De zionistische leus 'een volk zonder land voor een land zonder volk' was volgens Arendt onzinnig en gevaarlijk. Ze doet denken aan 'het lege land' dat de Britse filosoof John Locke in de zeventiende eeuw in Amerika meende te ontwaren, waarbij de Indianen werden weggedefinieerd om vervolgens verjaagd en vermoord te worden. Op dezelfde wijze werd de verdrijving van de Palestijnen een bijna logisch gevolg van de zionistische ideologie."
sigmund's avatar
| #179067 | 28-04-2012 12:29 | Likoed Nederland
@Sigmund

1. De Palstijnen zijn niet verdreven maar gevlucht. Juist toen de Arabieren de Joden aanvilen om die te verdrijven.
2. Dat had dus niet gehoeven als de Arabieren de internationaal voorgestelde compromissen voor een tweestatenoplossing aanvaard hadden, zoals in 1937 en 1947,
Likoed Nederland's avatar
| #179070 | 28-04-2012 13:44 | sigmund
1.

Jewish villages were built in the place of Arab villages. You do not even know the names of these Arab villages, and I do not blame you because geography books no longer exist. Not only do the books not exist, the Arab villages are not there either. Nahlal arose in the place of Mahlul; Kibbutz Gvat in the place of Jibta; Kibbutz Sarid in the place of Huneifis; and Kefar Yehushua in the place of Tal al-Shuman. There is not a single place built in this country that did not have a former Arab population."

-- Moshe Dayan, April 1969, Ha'aretz; quoted in Edward Said, 'Zionism from the Standpoint of Its Victims', Social Text, Volume 1, 1979, 7-58.

"Let us not ignore the truth among ourselves ... politically we are the aggressors and they defend themselves... The country is theirs, because they inhabit it, whereas we want to come here and settle down, and in their view we want to take away from them their country."
-- David Ben Gurion, quoted on pp 91-2 of Chomsky's Fateful Triangle, which appears in Simha Flapan's "Zionism and the Palestinians pp 141-2 citing a 1938 speech.

2. Palestijnen zijn gevlucht voor de terreur en het geweld. Dat heet verdrijven. En dat is geschiedenis en voor iedereen op te zoeken. Nu kan je wel je eigen onzin blijven spammen, maar die is op die manier natuurlijk onmogelijk meer serieus te nemen.

Overigens is illegaal bouwen op andermans land en landjepikken gewoon vuile diefstal.
sigmund's avatar
| #179071 | 28-04-2012 14:00 | sigmund
@likoed

Het stuk gaat overigens over het duidelijke verschil tussen anti-zionisme, anti-semitisme en krritiek op Israel en dat dat allemaal iets anders is. En er blijft dus helemaal niets over van Likoeds stelling, dat alle joden zionist zouden zijn. Dat is een grove leugen en een belediging voor alle anti-zionistische joden, waar er gelukkig heel erg veel van zijn. En ook van het flauwe verzinsel, dat anti-zionisme hetzelfde zou zijn als anti-semitisme, blijft niets maar dan ook niets over. Elke goed geinformeerde persoon weet dit natuurlijk gewoon en kan dus de onzin van Likoed ook niet echt serieus nemen. Het is niet meer dan een slappe manier om met uit het verband gerukte halve waarheden en hele verzinsels de echte waarheid te maskeren. En dat is, dat Israel als land zich crimineel gedraagt, steelt, teroriseert, onderdrukt, liegt, oorlogshitst en daarom een gevaar vormt voor de wereldvrede.
sigmund's avatar
| #179077 | 28-04-2012 14:40 | sigmund
Diskin waarschuwde vrijdag ook voor geweld binnen de Israëlische samenleving. "Sinds tien à vijftien jaar is Israël steeds racistischer geworden (...) Er is een racisme jegens de Arabieren (en) de buitenlanders, en we zijn een meer oorlogszuchtige maatschappij geworden."
sigmund's avatar
aanmelden / inloggen