Door Patman, Op don 18 nov 2010 00:46, 3 reacties, all rights reserved

Israelische leger test robotslang: ziet er uit als psy-op (nep dus)

Het Israëlische leger zou een robot-slang hebben ontwikkeld. Een mechatronisch ding dat door het gras meandert als een slang en zichzelf zelfs kan splitsen in segmenten indien onderhevig aan fysiek geweld. Als het werkt, zou er natuurlijk een enorme psychologische werking vanuit gaan. Ineens word je als hulpeloze Palestijnse vrouw of onschuldige Libanese tiener niet slechts achterna gezeten met napalm, clusterbommen, fosforgranaten, DU-projectielen en ander verboden wapentuig, maar ook met slangen die uit het niets opdoemen.

Nou hebben ze daar in dat beloofde land toch al schijt aan wetten en fatsoen, maar dit is toch een gepast moment ze te herinneren aan de klassieke wetten van de robotica (Asimov):

Nulde Wet
- Een robot mag geen schade toebrengen aan de mensheid, of toelaten dat de mensheid schade toegebracht wordt door zijn nalatigheid.

Eerste Wet
- Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.

Tweede Wet
- Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.

Derde Wet - Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

Het is niet te hopen dat Bijbelse geschiedenis zich zal herhalen en de slangen zich tegen hun makers keren. In hun heilige boek slachtte God *galm klinkt* zijn kennelijk toch niet zo heel erg favoriete volk af met vurige gifslangen en moest Mozes het hele zielige zooitje redden met een speciaal geconstrueerde koperen slang. Ja, de waarheid is soms vreemder dan fictie. Onbekend is of het vroege prototypes van het in dit artikel besproken type betroffen.

Ik denk echter dat er sprake is voor een psy-op. Ofwel: het is zielige bangmakerij en het ding bestaat niet echt. De benodigde technologie is allemaal nog wat te geavanceerd voor de huidige state-of-the-art en het ding op het filmpje ziet er meer uit als een door een bekeppelde poppenspeler bewogen slappe besneden snikkel-in-sok dan iets waar een zichzelf respecterend leger daadwerkelijk mee op pad gaat. Maargoed, wie ben ik. Ze zijn er gek genoeg voor.

As primary sensors, the robot will be equipped with a thermal imager, miniature cameras or low-light TV sensors, and possibly laser scanners operating as laser radar (LADAR). As each of the links is embedded with cameras, the entire group provides redundant, instant multiple 360 degree view of the surrounding while mapping of indoor and subterranean areas by laser radar.


Yeah. Right. En in zijn pause doet hij de afwas.

Annotaties:
| #117148 | 18-11-2010 08:58 | wingload
Het doet me denken aan special effects uit een Turkse actiefilm.
(Tip voor als je een avondje wil lachen met een zwik vrienden)
wingload's avatar
| #117155 | 18-11-2010 10:14 | Axeman
Ziet er meer uit als een opstandige drol.

Binnenkort met AI en automatische communicatie met drones ingebouwd. Hopelijk draait dat ding op Windows...
| #117202 | 18-11-2010 16:37 | Profeet
De robotische slang techniek zijn ze al een tijdje mee bezig, ooit iets over gezien of gelezen.
Profeet's avatar
aanmelden / inloggen