Door community (initieel P.uncia), Op vri 30 maa 2012 13:59, 0 reacties, nieuws

Israëlische troepen ingezet bij grensprotestenOp de Westoever en in Oost-Jeruzalem is het vrijdag tot confrontaties gekomen tussen honderden Palestijnen en de Israëlische ordediensten. Israël had zijn veiligheidsmaatregelen verscherpt voor een aantal geplande demonstraties.

Een coalitie van Palestijnse en buitenlandse sympathisanten hadden vrijdag opgeroepen tot een 'Mars op Jeruzalem', waarbij geprotesteerd zou worden tegen de volgens de organisatoren sluipende verdringing van Palestijnen uit Jeruzalem.

Het Israëlische leger sloot vrijdag de Westelijke Jordaanoever af voor de demonstraties van Palestijnen en Israëlische Arabieren. Palestijnen van de Westoever worden alleen om dringende humanitaire redenen in Israël toegelaten.

Duizenden politieagenten en militairen zijn op de been om mogelijk geweld de kop in te drukken.

Zo gooiden honderden manifestanten in Kalandia, ten noorden van Jeruzalem, stenen naar de Israëlische politie en soldaten. De manifestanten probeerden een militaire checkpoint te bereiken. De ordediensten gebruikten traangas en het waterkanon om de menigte uiteen te drijven.

In Oost-Jeruzalem wilden tientallen Palestijnen een mars houden op de Damascuspoort, in de oude stad. Zij werden uiteengedreven door politie te paard. Ook in Bethlehem, ten zuiden van Jeruzalem, in Hebron en voor de Eretz-controlepost aan de Gazastrook waren er opstootjes. Volgens mediaberichten vielen er in Hebron gewonden.

Ook in Zuid-Libanon en Jordanië begonnen betogingen. Vorig jaar vielen bij soortgelijke demonstraties doden.

De Palestijnen herdenken vandaag de 'Dag van de Aarde'. Op 30 maart 1976 protesteerden tegen nieuwe onteigeningen van hun land. Zes manifestanten werden daarbij gedood.
Annotaties:
aanmelden / inloggen