Door community (initieel P.uncia), Op zat 12 maa 2011 15:45, 1 reacties, nieuws

Jaarlijks 2.625 sterfgevallen door ziekenhuisbacterieDe zogenaamde ziekenhuisbacterie zorgt in ziekenhuizen en andere zorginstellingen elk jaar voor 2.625 sterfgevallen. Dat heeft minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) geantwoord op een schriftelijke vraag van MR-Kamerlid Denis Ducarme. In de EU kunnen 37.000 sterfgevallen rechtstreeks aan een ziekenhuisinfectie worden toegeschreven.

Ongeveer 6% van de patiënten wordt tijdens een ziekenhuisverblijf in ons land besmet, wat vergelijkbaar is met het percentage in buurlanden. Meest voorkomend zijn urinaire infecties (23,9%), lage luchtweginfecties (23,9%) en operatiewondinfecties (14,6%). "Op een jaarlijks totaal van 15 miljoen ligdagen kunnen 900.000 dagen worden toegeschreven aan patiënten met een ziekenhuisinfectie. Men schat dat elk jaar ongeveer 103.000 patiënten een dergelijke infectie oplopen en 2.625 ten gevolge hiervan overlijden", aldus Onkelinx, die zich hierbij baseert op studies van het federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.

Verschillende oorzaken liggen aan de basis van ziekenhuisinfecties, met name de verzwakte immuniteit van de patiënten, de variatie van invasieve ingrepen in ziekenhuismilieus, de soms onaangepaste inname van antibiotica en andere medicijnen met invloed op de immuniteit van de patiënt, slechte toepassing van de handhygiëne door het personeel en gebreken in het onderhoud van de omgeving van de patiënt.

De infecties treden in het algemeen op bij kwetsbare patiënten - vaak op hoge leeftijd - die lijden aan een of verscheidene ernstige pathologieën en kampen met een verminderde immuniteit.
Annotaties:
| #129791 | 13-03-2011 14:11 | ffloor
Toch is de discussie niet nieuw. Ik herinner me dat ik in 1963 een zak varkensmeel met daarin de bijgemengde antibioticum Furazol naar het lab van het AZU-ziekenhuis inbracht, tesamen met de stinkende overall van een varkensmester uit Cothen en zij waren er toen al ontzettend blij mee om er zijn vrouw mee te kunnen genezen want dit snapten ze niet.
aanmelden / inloggen