Door Paul2, Op maa 20 okt 2014 12:05, 2 reacties, citaat / intro / linkdump

Jongen met IQ van 118 zat jarenlang in instelling

De Amsterdamse Remzi Cavdar zit als kind tien jaar lang in instellingen voor ernstig verstandelijk gehandicapten. Zelf heeft hij een bovengemiddeld IQ blijkt veel later. Hij is nu 21 en heeft de verantwoordelijke jeugdbeschermingsinstantie William Schrikker Groep voor de rechter gesleept, omdat die lange tijd niet wilde inzien dat hij een normaal kind was. Woensdag volgt de uitspraak. Remzi vertelt zijn verhaal in de Volkskrant.

Wolvenkind
Remzi leeft met zijn psychisch zieke moeder van zijn tweede tot zijn vierde in complete afzondering en zonder te praten. Hij wordt gevonden tussen afval en uitwerpselen en kan alleen schreeuwende geluiden...
Annotaties:
| #221988 | 20-10-2014 17:46 | Debsy
Heftig!
| #221996 | 20-10-2014 20:49 | ffloor
Ik denk dat het verhaal klopt. Toen ik op de technische school aan de Hengeveldstraat in Utrecht zat, kregen we in 1962 ook een dergelijke jongeman op school die bij ons maar een ambacht moest leren - helaas had de school geen ambachten meer... we hadden alleen nog hóógtechnisch onderwijs zoals spuiters die onder 18000 volt staan te spuiten, lassers met CO2 apparaten en auto-leerlingen die wielen kunnen balanceren: op een LAGERE school hoor, maar ambachten?? Alleen de meubelmakerij nog ietsje: een motorfreesje zaagden ze landschappen mee uit.

Om beurten moesten we de 19-jarige knul trachten om iets bij te brengen - totdat ik ontdekte dat hij dagelijks een heel wittebrood verslond, besmeerd met de allergoedkoopste margarine en met gekleurde muisjes erop. Hij kon verschrikkelijk grote scheten laten en we moesten hem in de kelder onderwijzen, omste beurt.
Het leek wel een zeef? Niets, echt niets bleef erin! En we moesten altijd de kelderplee schoonmaken want die was dan ontploft.

Ik werd afgelost - en ik de stad in, kocht bruin volkoren brood, 2 blikjes sardientjes, pakje roomboter, volvette kaas en bracht van onze boerderij volle melk mee want daarop zat toen nog verkoopverbod en kocht ook een pot Gravitamon: bedoeld voor zwangeren.
Hij vrat alles op - voortaan nam ik alleen de melk van onze boerderij mee en je zag hem zienderogen opknappen, heel leuk.
Maar na 3 maanden ging er iets mis: hij wilde opeens boekhouder worden!!! Boekhouder, nou vráág ik je, op een technische school?
Alle werk wat we aan die kerel hadden gedaan was dus kompléét voor niets geweest - ja het haalde de krant nog, dat wel en een glunderende directeur Treels die al die toezichthoudende psychologen de toegang tot de school ging ontzeggen: wel 20 van die.
aanmelden / inloggen