Door community (initieel Antares), Op maa 14 mei 2018 08:28, 0 reacties,    

Julian Assange mogelijk uitgeleverd aan de VSJulian Assange verkeert in groot gevaar. Opmerkingen die deze week werden gemaakt door Ecuador's minister van buitenlandse zaken suggereren dat haar overheid eropuit is om zich niet aan het politieke asiel dat in 2012 is verleend aan de man achter Wikileaks na te komen en hem over te dragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Op 28 maart, onder immense druk van de overheden van de VS, VK en andere machten, stelde Ecuador een volledige ban in op Assange's mogelijkheid om via internet of de telefoon contact te onderhouden met de buitenwereld, en zorgde ervoor dat vrienden en supporters hem niet meer fysiek kunnen bezoeken. Al 45 dagen wordt er niets van hem vernomen.

De Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Maria Fernanda Espinosa vermeldde in een Spaanstalig interview op woensdag dat haar overheid en het VK "de intentie en de wil hebben dat dit wordt opgelost." Er worden stappen ondernomen om, zoals zij zegt, op een "definitieve overeenkomst" uit te komen.

Als Assange in handen valt van de Britse staat dan staat hem uitlevering aan de VS te wachten. Een jaar geleden merkte de Amerikaanse minister van justitie Jeff Sessions op dat het vervolgen van Assange voor spionage een "prioriteit" was. CIA-directeur Mike Pompeo, nu minister van binnenlandse zaken, beweerde dat Wikileaks een "niet-staat gebonden vijandige inlichtingendienst" is.

Lees verder op WSWS
Annotaties:
aanmelden / inloggen