Door community (initieel Best Well), Op vri 16 feb 2018 19:02, 0 reacties, nieuws

Kajsa Ollongren heeft Wet op de Raad van State aan haar laars gelaptVideo! Thierry Baudet droogt Kajsa Ollongren af die op illegale wijze de referendumwet probeert te slopen
Delen

Delen

vlcsnap-2018-02-16-08h48m04s984Foto: Forum voor Democratie-Kamerlid Baudet wijst erop dat Kajsa Ollongren de Wet op de Raad van State aan haar laars lapt. Bron: Screenshot Tweede Kamer.
Door Tim Engelbart 16 februari 2018

In de Tweede Kamer wist Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet gehakt te maken van D66-minister Kajsa Ollongren die niet – zoals wel wettelijk is vereist – het advies van de Raad van State heeft gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee heeft zij een belangrijke stap in het wetgevingsproces ontweken.


Kajsa Ollongren (D66) heeft gisteravond voor het slapengaan ongetwijfeld nog even op de bank gezeten met een doekje tegen haar neus gedrukt. Ze is in het Kamerdebat over de afschaffing van het Raadgevende referendum namelijk lelijk onderuitgegaan na een juridische tackle van Forum voor Democratie. Niet alleen wist minister Ollongren niet te bewerkstelligen dat het raadgevende referendum vandaag al werd afgeschaft, maar ook werd zij ontmaskerd als een slordige bewindsvrouw die de regels van het wetgevingsproces aan haar laarsjes lakt.

Thierry Baudet wist de vinger op de gevoelige plek te leggen en de minister te vragen naar artikel 26, lid 2 van de Wet op de Raad van State. Die schrijft voor dat adviezen die de regering vraagt aan haar belangrijkste adviesorgaan moeten worden gepubliceerd in de Staatscourant – waar de overheid ook melding wordt gemaakt van nieuwe wetten en wetswijzigingen.

En je voelt ‘m al aankomen: dat heeft D66-democratiehater Ollongren in haar haast om dat referendum maar zo snel mogelijk de nek om te draaien natuurlijk niet gedaan. En dus probeert zij de afschaffing van het referendum op – juridisch gezien – uiterst dubieuze wijze naar de prullenbak te verwijzen.

Maar goed, foutje moet kunnen. Zelfs voor een minister die de directe democratie standrechtelijk wil executren. Het gaat er vervolgens om hoe ze zich herstelt. Of, nou ja, herstelt? Geconfronteerd met deze tekortkoming ontkent Ollongren gewoon dat ze tegen de regels heeft gehandeld en houdt ze vol “op reguliere wijze gehandeld” te hebben.

Dit. Dit dus, jongens. Dit is de naakte en onbeschaamde arrogantie van de macht. Pas een maand of vier minister, maar nu al lak hebben aan alle wetgevingsregels van onze rechtsstaat. Terwijl ze dus tegelijkertijd inspraak voor de burgers afschaft. De doorsnee bananenrepubliek kan er nog een puntje aan zuigen.

Annotaties:
aanmelden / inloggen