Door community (initieel Best Well), Op zon 12 nov 2017 16:47, 1 reacties, nieuws

Kentekenregistratie nu ook langs binnenwegen
De inzet van camera's die kentekens registreren wordt uitgebreid naar de provinciale wegen, waaronder in en rondom Amsterdam.Volgens het nieuwsmedium worden in en rondom Amsterdam 9 palen met de functie uitgerust, waaronder op de Amsteldijk, de Haarlemmerweg en bij oprit s106 op de Einsteinweg. © ANP
In heel Nederland worden 200 flitspalen de komende weken uitgerust met zogeheten ANPR-camera's, bevestigt de politie na berichtgeving van de NOS. Er hangen al 130 van zulke apparaten langs de snelwegen.

Volgens het nieuwsmedium worden in en rondom Amsterdam 9 palen met de functie uitgerust, waaronder op de Amsteldijk, de Haarlemmerweg en bij oprit s106 op de Einsteinweg.

Met ANPR (automatische nummerplaatherkenning) worden kentekens gescand en vergeleken met gegevens in de politiecomputers over mensen die worden gezocht of boetes hebben openstaan. Komt de naam in de politiebestanden voor, dan wordt de automobilist beboet of staande gehouden. Zijn of haar gegevens worden net zolang bewaard tot de kwestie is afgehandeld.
Komt de naam niet voor, dan worden de gescande gegevens gewist. Maar er is wetgeving in de maak om ook het bewaren van die gegevens toe te staan.

bron
https://www.parool.nl/amsterdam/kentekenregistratie-nu-ook-langs-binnenwegen~a4536173/aanvulling:

DEN HAAG (ANP) - De inzet van camera's die kentekens registreren wordt uitgebreid naar de provinciale wegen. Daar worden 200 flitspalen de komende weken uitgerust met zogeheten ANPR-camera's, meldt de politie. Er hangen al 130 van zulke apparaten langs de snelwegen.
Met ANPR (automatische nummerplaatherkenning) worden kentekens gescand en vergeleken met gegevens in de politiecomputers over mensen die worden gezocht of boetes hebben openstaan. Komt de naam in de politiebestanden voor, dan kan de automobilist worden beboet of staande gehouden. Zijn of haar gegevens worden bewaard tot de kwestie is afgehandeld.

Komt de naam niet voor, dan worden de gescande gegevens gewist. Maar er komt wetgeving om ook het bewaren van die gegevens toe te staan voor een periode van vier weken. De Tweede Kamer heeft dit voorstel aangenomen en de Eerste Kamer gaat het hier dinsdag over hebben.
Verwachting
De verwachting is dat een meerderheid het voorstel steunt. Maar privacyvoorvechters zijn tegen en zeggen dat een ,,ANPR-sleepnet niet past in een vrije democratische rechtsstaat''. Privacy First zal zelfs naar de rechter stappen om de nieuwe wet aan te vechten.
Alleen al in maart van dit jaar zijn in totaal 76,5 miljoen kentekens gezien, blijkt uit informatie die is opgevraagd door het ANP. Hiervan stonden er 450.000 op de lijst. Bij deze 'hits’ op de lijsten ging het om 60.000 unieke kentekens.
Voordelen
De opslag van kentekengegevens, ook als het geen 'hit’ is, heeft voordelen voor de politie. Na bijvoorbeeld een plofkraak met een auto waarvan het kenteken nog niet op de lijst staat, kan de politie op dit moment niet meteen zien waar dat voertuig voor die tijd is geweest. Met de langere bewaartermijn verandert dit.
Uitzonderingen waren al wel mogelijk. Voor opsporingsdoeleinden konden ook de 'no-hits’ in een afgesproken gebied en periode bewaard blijven. Na toestemming van een officier van justitie gebeurde dat in 2014 bijvoorbeeld acht keer en in 2016 zeventien keer.
Verdachte
Ook blijkt uit informatie van het ANP dat er twee plekken zijn waar de politie nu al met een doorlopend bevel gegevens opslaat, met toestemming van een officier van justitie. De politie wil ,,om operationele redenen'' niet zeggen waar dit gebeurt. Het gaat om twee beveiligingsopdrachten met ,,een klein aantal camera's die specifiek voor dat doel zijn opgezet''.
Privacy First noemt het ,,onrechtmatig'' dat op deze twee plekken al kentekengegevens worden opgeslagen. De organisatie is ook tegen de nieuwe wet: ,,Volstrekt disproportioneel. Iedere automobilist wordt hierdoor een potentiële verdachte''.

bron


https://www.gooieneemlander.nl/binnenland/kentekenregistratie-nu-ook-langs-binnenwegen


Aanvulling

ANPR inzetten om effectiever te werken
Monique (DJMO) 12-11-2017 19:31 print
Om voertuigen van bijvoorbeeld vermisten en verdachten sneller te kunnen opsporen, worden ook op binnenwegen ANPR-camera’s geplaatst. Met Automatic Number Plate Recognition kan de politie vermisten en verdachten dan eerder vinden, ook als zij snelwegen mijden.

Het gaat om voertuigen van vermisten, maar ook bijvoorbeeld voortvluchtigen en mensen die nog een boete hebben openstaan. Ook verdachten van ernstige misdrijven, zoals overvallen en autodiefstallen kan de politie met ANPR opsporen.

De politie gebruikt ANPR nu op twee manieren. Als het kenteken van degene die wordt gezocht bij de politie bekend is, maar de politie weet niet waar deze persoon zich bevindt, werkt de politie met zogeheten referentielijsten. Deze lijsten met gezochten worden in overleg met het Openbaar Ministerie samengesteld. De ANPR-camera’s leggen het dan alleen vast als een kenteken van die lijst door een camera is gezien.

Als de politie wel weet op welke plaats er iets aan de hand is, maar niet weet wie dit doet, is de werkwijze anders. Het gaat dan bijvoorbeeld om ladingdiefstallen langs de snelweg of een inbraakgolf in een woonwijk. In dat geval kan de politie in opdracht van de Officier van Justitie op een beperkte locatie gedurende een beperkte tijd alle ANPR-waarnemingen voor een beperkte periode vastleggen. Dit gebeurt alleen voor een opsporingsonderzoek.

Op dit moment hebben 150 politieauto’s ANPR aan boord. Verder gebruikt de politie op tachtig plaatsen in Nederland ANPR-camera’s. Deze ANPR-camera’s hangen nu nog vooral boven snelwegen (niet te verwarren met de camera’s die van dezelfde techniek gebruik maken, maar alleen worden gebruikt voor trajectcontroles). De komende weken worden op drukke plekken bij provinciale wegen200 flitspalen geplaatst waar ook ANPR in zit. Dit maakt onderdeel uit van de geplande uitbreiding van het ANPR netwerk waaraan de afgelopen jaren is gewerkt.

Ido Nap, landelijk programmamanager Sensing bij de politie: "We willen graag zicht hebben op de meest belangrijke knooppunten en verkeersstromen, zodat we met zo min mogelijk camera’s zoveel mogelijk kunnen bereiken. We hebben nu alleen zicht op de snelwegen, maar mensen rijden natuurlijk ook op wegen daarbuiten."

Dinsdag buigt de Eerste Kamer zich over de vraag of de politie ook in andere gevallen ANPR-data mag opslaan en hoe lang.


bron FOK

http://frontpage.fok.nl/nieuws/780636/1/1/50/anpr-inzetten-om-effectiever-te-werken.html
Annotaties:
| #261298 | 13-11-2017 19:57 | G.B. Wolf
Totdat een slimmerd de registraties in bewaring geeft bij de belastingdienst, dan mogen ze het 7 jaar bewaren.
Dat idee zal t.z.t. wel naar boven komen drijven.

Bij security.nl dreigt het item al te ontploffen, al zijn de nodige overheidstrollen daar ook druk mee.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen