Door Appie, Op zon 29 mei 2011 10:42, 5 reacties, citaat / intro / linkdump

Kippen zonder kop


Het niet-eten van kip is goed voor de gezondheid, voor de kip én voor Europa.

Anti-biotica, bacteriën, dioxine - wie kip eet moet tegenwoordig niet alleen een sterke maag hebben, maar ook zenuwen van staal. Bijna alle kip is nu besmet met de ESBL-bacterie. Toch blijft er maar reclame door de ether schallen om nóg meer kip te eten. Het maakt alle discussies over al dan niet ritueel slachten van dieren wrang en cynisch.

In 2008 schreef ik daar onderstaande column over, in de rubriek Scorpio van het ter ziele gegane zakenweekblad FEM. Ik moest er aan denken toen ik gisteren opnieuw de berichten las over de bacteriële besmetting van...
Annotaties:
| #138812 | 29-05-2011 12:08 | ffloor
In India hebben ze trouwens Mc-Donalds waarin je geen 100% rundvlees op je Big-Mac krijgt maar je alleen nog kipfile op je broodje krijgt. De reden is dat het rund aldaar een heilige priester is.

Overigens zijn in Nederlandse supermarkten helemaal nooit kippen te koop: wat daarvoor moet doorgaan zijn slachtkuikens, een soort gemuteerd kikkerwezen dat het presteert om nóg sneller te groeien dan een kankergezwel en met een rare poedersmaak maar met normale kip heeft dit laboratoriumwezen toch echt niets uit te staan.
Ze hebben er wel eens eentje op de boerderij over de heg gegooid maar na koken bleek hij oneetbaar en zelfs de zeug lustte hem niet maar spijkers en papierproppen lust hij graag: hoever moet je als mens dan zinken om wandelende kankergezwellen nog eetbare "kip" te willen noemen???
| #139095 | 31-05-2011 19:18 | ffloor
De haan zonder kop
Zowel 'Time' als 'Life' hebben beiden ooit het verhaal gepubliceerd over een mollige haan 'Mike' geheten die op 10 september 1945 werd ontkopt en dat overleefde. Dat kon omdat de halsslagader werd gemist en zijn hersenstam, een kleine erwt waarin de BIOS nog aan de nek bleef vastzitten.
Ook deze haan rende zonder kop ervandoor en werd gevangen. De haan zonder kop werd zelfs beroemd en reisde de hele USA door als attractie. Eigenaar Lloyd Olsen vroeg 25 dollarcent aan een ieder die zijn haan zonder kop wilde bewonderen, dit om zijn reiskosten te kunnen betalen. En als extra werd een gedroogde kippenkop meegeleverd die voor zijn eigen kop moest doorgaan, dit omdat Olsens kater de kop al had opgevreten.

De haan bracht jaarlijks zo'n $.54.000,- op en was verzekerd voor $.10.000,- wat voor toendertijd een miljonairsfortuin mag worden genoemd. Uiteraard zorgde de publiciteit in die tijd voor een golf van kippenonthoofdingen doch geen van
de slachtoffers bleef langer dan enkele dagen in leven.
Dat overlevingsgeheim school in een oogdruppelaar waarmee Olsen hem voedsel en water toediende. In de 2 jaar dat de haan aldus in leven bleef kwam de ontkopte haan
drie kilo aan en kon ook zijn veren gladstrijken met zijn nekresten en zelfs "pikte" de haan naar voedsel met zijn nek.
Een toeschouwer in de krant: "Het was een grote, vette haan die niet wist dat hij geen kop meer had".

Zijn einde kwam door Olsen's vergeetachtigheid. In een motel in Phoenix bleek dat hij de benodigde oogdruppelaar de vorige avond bij een andere show had laten liggen en dacht dit voorzichtig met een limonaderietje en kannetje te doen.
Helaas kon haan Mike zijn luchtpijp niet goed schoonhoesten en stikte erin.
Maar de kranten van Fruita (Colorado) waren de haan uit 1948 niet nog niet vergeten! Sinds 1999 wordt Mike elk jaar in de meimaand herdacht als: "de dag van Mike, de kip zonder kop".
| #139100 | 31-05-2011 20:18 | Appie
Prachtig verhaal ffloor :-).
Appie's avatar
| #139398 | 03-06-2011 20:41 | ffloor
Ja maar zo makkelijk is het op koppengebied niet hoor. Ik doel oa. op die duitse Hoogleraar waarvan de mri-scanner geen spoortje hersens onder zijn schedeldak heeft aangetroffen behalve tegen de wand zat nog iets van 3 mm en de rest was water in zijn bolletje.
Zowel de Hoogleraar, zijn studenten alsook de betreffende Duitse universiteit willen niet op deze manier in de pers worden gebracht dus de college's gaan gewoon door.
Ik houd het er daarom op dat veel psychologische studies alsook dat bekende boek van Hoogleraar Swaab als titel: 'Wij zijn ons brein' dient te worden verworpen.
| #139399 | 03-06-2011 20:47 | tegengas

Het niet-eten van kip is goed voor de gezondheid


Als ik een winkel zou hebben dan zou ik dit verkopen Appie :)
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen