Door Ness, Op din 13 jun 2017 19:38, 4 reacties,    

Kleine borstkankertumor kun je beter met rust laten


Sommige borstkankertumoren groeien in zo'n langzaam tempo dat behandeling meer leed veroorzaakt dan goed doet. Het is daarom de vraag hoe effectief mammografieën zijn.
Borstamputaties, chemokuren en bestralingen: de behandeling van borstkanker heeft impact op de kwaliteit van leven. Om borstkanker snel op te sporen, worden veelal mammografieën verricht. Vrouwen ouder dan 50 jaar krijgen een oproep om een röntgenfoto te laten maken van de borsten om eventuele tumoren op te kunnen sporen. Volgens de Universiteit van Yale hebben deze mammografieën niet altijd het gewenste effect. Veel kleine borstkankertumoren hebben een uitstekende prognose omdat ze zo langzaam groeien dat ze tijdens het leven van de patiënt geen problemen geven, ontdekten zij. Een behandeling geeft dan meer klachten dan dat het gezondheidswinst oplevert.
Annotaties:
| #259977 | 16-06-2017 21:57 | Paul2
Had je een link?
| #259982 | 17-06-2017 07:55 | Nico de Geit
Ik vraag me af of je lichaam niet zelf in staat is 'bultjes' op te ruimen. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat dat zo is. Dieet en leefwijze spelen ongetwijfeld een rol.

Als je mensen helemaal gaat checken of er ergens een bultje zit, dan vind je altijd wel wat. Artsen beweren natuurlijk dat ze door het wegsnijden van een bultje weer een leven hebben gered. Ze gaan niet vertellen dat de meeste bultjes gewoon vanzelf weer verdwijnen.
Nico de Geit's avatar
| #259983 | 17-06-2017 09:53 | Saljoet
Ze gaan niet vertellen dat de meeste bultjes gewoon vanzelf weer verdwijnen.

Ik heb me laten vertellen dat je lichaam continu foute cellen aanmaakt maar die herkent en meteen weer opruimt, apoptose. Als kanker zich ontwikkelt is er dus een fout in dat systeem. Ik denk dat als kanker zich openbaart dit proces al lang aan de gang is, zichtbare kanker is de eindfase. De behandeling is dan ook niet meer dan het bestrijden van een symptoom, met grof geweld de tumoren te lijf gaan waarbij ook (onherstelbare?) schade aan gezonde cellen wordt toegebracht. Even werkt het maar de schade is zo groot dat het lichaam niet meer in staat is om de zaak zelf weer op te pakken zodat de kanker uiteindelijk weer terugkomt.
Binnen mijn familie heb ik meerdere malen dit proces gezien. Momenteel zit mijn iets oudere broer in de laatste fase. Kanker zit door zijn hele lijf en z'n lichaam lijkt het te hebben opgegeven. Ook hij kreeg uitstekende vooruitzichten bij het begin van de behandeling.
Het moet voor de medisch specialist toch ook heel wrang zijn om elke keer weer die blije gezichten te zien na de succesvolle eerste behandeling wetende dat een jaar later de ellende echt gaat beginnen.
Saljoet's avatar
aanmelden / inloggen