Door community (initieel Appie), Op maa 3 sep 2012 16:22, 3 reacties, nieuws

Kokosolie tegen gaatjes


Gefermenteerde kokosolie werkt als natuurlijk antibioticum tegen tandbederf

Toevoeging van gefermenteerde kokosolie aan tandpasta kan een nieuw middel vormen tegen tandbederf. Deze olie is een natuurlijk antibioticum tegen bacteriën die cariës veroorzaken, beweren wetenschappers aan het Athlone Institute of Technology in Ierland.

De wetenschappers bekeken de effecten van onbewerkte kokosolie en kokosolie die behandeld was met enzymen op Streptococcus bacteriën. Deze bacteriën komen veel voor in de mond en vooral de varianten die zuur afscheiden veroorzaken daar tandbederf. Het bleek dat de behandelde kokosolie de groei van de meeste stammen van de geteste bacteriën sterk tegengaat.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe de kokosolie inwerkt op bacteriën op moleculair niveau en of de behandelde olie wellicht ook effectief is tegen andere schadelijke bacteriën of gisten. Het is al gebleken dat de olie ook schadelijk is voor de gist Candida albicans, een schimmelveroorzaker in onder andere de mond.

De onderzoekers suggereren dat de gefermenteerde kokosolie mogelijk gebruikt kan worden in de mondverzorgingsindustrie. Dr Damien Brady, leider van het onderzoek, zegt dat dit een aantrekkelijk alternatief is voor chemische toevoegingen, omdat de olie al werkzaam is bij relatief lage concentraties. Daarnaast is de olie een interessant antibacterieel middel, met het oog op de groeiende resistentie tegen antibiotica.

Eerdere studies toonden al aan dat gedeeltelijk gefermenteerde voedselproducten zoals melk actief zijn tegen micro-organismen. Volgens Brady wijst dit er mogelijk op dat producten van het menselijk verteringsgestel antibacterieel zijn. Momenteel onderzoekt hij hoe gefermenteerde kokosolie en andere voedingsstoffen ziekteverwekkende bacteriën tegen kunnen gaan.

Bron: Society for General Microbiology
Annotaties:
| #187280 | 03-09-2012 16:49 | Patman
Ik gebruik al weer een tijdje biologische kokosolie voor van alles en nog wat. Sowieso de beste massageolie die er is. En je kunt het er ook weer vanaf likken ;)
Patman's avatar
| #187281 | 03-09-2012 17:10 | alegria
Er wordt alleen nogal wat oerwoud afgepakt van de aapjes (en lokale bevolking), om die kokos-olie plantages kwijt te kunnen.
alegria's avatar
| #187393 | 06-09-2012 14:12 | BartvanVeen
@alegria
Ik denk dat je kokosolie verwart met palmolie. Op die laatste is het beeld dat jij schetst van toepassing - daarvoor worden oerwouden weggekapt.

Van kokosolie is dit niet gedocumenteerd.
aanmelden / inloggen