Door community (initieel Best Well), Op din 6 feb 2018 11:04, 3 reacties, nieuws

Koopkracht gezin in veertig jaar amper gestegenAMSTERDAM - De groei van de Nederlandse economie komt al sinds 1977 nauwelijks bij huishoudens terecht. Gecorrigeerd voor inflatie heeft een gemiddeld Nederlands huishouden in veertig jaar tijd amper meer te besteden gekregen, blijkt uit onderzoek dat de Rabobank vanochtend publiceert.


Ⓒ ROBERT HOETINK
Tussen 1977 en 2015 – het meest recente jaar in de cijfers die Rabobank hanteert – is de omvang van onze economie twee keer harder gegroeid dan het inkomen van huishoudens, zelfs als je er rekening mee houdt dat gezinnen in die periode kleiner zijn geworden. Vooral sinds de eeuwwisseling is het gat tussen de groei van de economie en wat huishoudens daar als vruchten van plukken fors groter geworden.

In plaats van in de portemonnee van consumenten kwam de economische groei de afgelopen veertig jaar vooral bij bedrijven terecht, en in mindere mate bij de overheid. „Dat de overheid een groter deel van de groei krijgt, is niet in het nadeel van de burger”, zegt Martijn Badir, de Rabo-econoom die het historisch onderzoek heeft uitgevoerd. „De overheid geeft immers ook geld uit voor ons. Maar de grote winnaars zijn de bedrijven: hun inkomen als percentage van het bbp is in veertig jaar tijd verdrievoudigd.”
Annotaties:
1977 waren de nadagen van Den Uil, de traditionele één verdiener die het goed deed.Ik weet uit mijn jeugd jaren dat het toen goed ging. Ja, Sinterklaas bestond toen echt mr. Wiegel.

Daarna kwamen de bezuinigingen van CDA Lubbers, de paarse kabinetten met VVD, de inkomens halvering met de euro invoering en veel verdubbeling van prijzen.
Het zuur van de bezuinigingen is nooit meer omgezet in zoet. met 2008 het hoogtepunt de grote crash. van miljoenen tekorten gingen we ineens naar miljarden tekorten die bij de volgen crash plotseling triljarden zullen zijn.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #261912 | 06-02-2018 12:56 | ouwe knar
met de euro invoering en veel verdubbeling van prijzen.
Die diefstal is altijd halsstarrig ontkend. Maar onbeschaamde diefstal blijft het.

Vroeger was het een teken van onvermogen als ook de vrouw moest werken. Tegenwoordig is een extra inkomen bijna noodzakelijk. Kinderen blijven langer thuis wonen, langdurige armoede stijgt.
Maar het gaat uitstekend met de economie.... .

de grote winnaars zijn de bedrijven: hun inkomen als percentage van het bbp is in veertig jaar tijd verdrievoudigd
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen