Door community (initieel Appie), Op vri 22 apr 2016 21:10, 2 reacties, nieuws

Koude Oorlog terug van (nooit) weggeweest?


Op dinsdag 12 april 2016 was het heel even heet van de naald: Russische gevechtsvliegtuigen vlogen gevaarlijk dicht tegen een schip van de Amerikaanse zeemacht aan in de Baltische Zee. Een zoveelste bewijs van de agressie van de Russische beer. De Koude Oorlog terug van (nooit) weggeweest?

Een beeldopname van Russische gevechtsvliegtuigen die aan hoge snelheid vlak naast een Amerikaans marineschip in de Baltische Zee voorbij vlogen, gevolgd door een drietal helikopters die beelden kwamen 'schieten' van datzelfde schip. Een en ander veroorzaakte zowaar een korte déjà-vu van de hoogdagen van de Koude Oorlog. Het bericht werd overal overgenomen met bijhorende commentaren, die allen met de vinger wezen naar Rusland als de boosdoener in deze confrontatie.

Een van die toestellen vloog zo laag dat een slipstream van zijn uitlaat merkbaar was in het zeewater. Hoe dicht die toestellen inderdaad vlogen kan visueel worden vastgesteld uit beelden onder dit artikel. De Britse krant Daily Mail was slechts een van de velen die het bericht overnam. Sensationele en suggestieve titels zijn standaard bij deze tabloid.

In het artikel You started it! Russia claims its fighter jets only buzzed US Navy warship because it was ‘in proximity’ of nearby Baltic base op de website van de Daily Mail bevat net onder deze beelden ook een bijzondere foto. Dit artikel is niet uitzonderlijk, zowat alle internationale en Belgische media namen het identiek over.

Het lijkt op een van die foto's of een Russisch vliegtuig levensgevaarlijk dicht bij het Amerikaans schip passeert. Vergelijking met de bewegende beelden maakt duidelijk dat het hier om een montage gaat. Een foto van het toestel werd uitvergroot. Dat wordt echter nergens bij de foto vermeld. Er werden dus inderdaad elf bijzonder nipte naderingsvluchten uitgevoerd door twee Russische toestellen, gevaarlijk genoeg, maar geen enkele keer zoals op die ene foto wordt gesuggereerd.

Titels bij die foto suggereren dat de toestellen het schip tot 30 voet zouden hebben genaderd. In werkelijkheid gaat het over 30 voet boven het zeewater (ongeveer 9 meter). Geen enkel jettoestel laat een dergelijke precisie tegenover een vast object toe. Laag vliegen over zee is iets heel anders dan een vast object voorbijvliegen op minder dan 9 meter.

Lees verder op DeWereld Morgen
Annotaties:
Laten we voorop stellen dat de Russische vliegtuigen "niet" dicht bij de Amerikaanse schepen waren, die schepen waren te dicht bij de Russische kust. Daar horen die schepen niet, evenals Russische of Chinese oorlog schepen niet voor de Amerikaanse horen te varen.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #250274 | 24-04-2016 19:15 | Ness
Russische propaganda: https://www.youtube.com/watch?v=GN0w9W8hq1I enjoy.
Ness's avatar
aanmelden / inloggen