Door community (initieel Appie), Op din 12 apr 2016 12:50, 0 reacties, nieuws

Kunstmest verzwakt planten


Kunstmest verstoort de belangrijke symbiose tussen planten en bacteriën. Biologen zien zelfs een genetische verandering.

Als planten langdurig stikstofhoudende kunstmest krijgen, verandert hun relatie met bepaalde bacteriën. Het gaat om rhizobia, bacteriën die planten ook op stikstofarme grond laten groeien. Onder meer peulvruchten als bonen, erwten, sojabonen en linzen halen daar profijt uit.

Rhizobia komen voor op de wortels van de plant. Ze houden voor de plant de stikstof uit de lucht vast. De bacteriën halen op hun beurt suiker uit de plant.

Symbiose verstoord

Die wederzijds voordelige relatie is het gevolg van een miljoenen jaren lange evolutie. “Deze lange, tientallen miljoenen jaren oude symbiose is behoorlijk belangrijk voor het vermogen van groenten om zich te handhaven in natuurlijke ecosystemen”, zegt onderzoeker Katy Heath van de Universiteit van Illinois (VS).

Kunstmest blijkt die symbiose nu te verstoren, heeft haar team vastgesteld. Na langdurige bemesting halen de planten minder voordeel uit de bacteriën.

Lees verder: IPS.be
Annotaties:
aanmelden / inloggen