Door Marc Scheffer, Op maa 29 okt 2012 18:26, 2 reacties, all rights reserved

Leidt stress onherroepelijk tot chronische hyperventilatie?

Jammer dat we geen kortstondige stress meer kennen. Hebben we geen last van fysieke, mentale of emotionele stress, dan is er wat wel ‘omgevingsstress’ wordt genoemd. Omgevingsstress loopt uiteen van een oncomfortabele werkomgeving tot de blootstelling aan een overdaad aan allergie opwekkende stoffen. Wat dat betreft hebben we pech: door de voortdurende vecht-vlucht-reactie waarin we door aanhoudende stressfactoren gevangen zitten gaat de histamine productie onherroepelijk omhoog, waardoor we extra gevoelig worden voor allergenen. Daarnaast zorgt cortisol voor het vertragen van verteringsprocessen en het uitstellen van de aanpak van infecties in het lichaam. Dat heeft immers ‘even’ geen prioriteit want je lichaam denkt dat je door al die stress in een constante staat van vechten of vluchten gehouden moet worden.

Dit 'even' op een laag pitje zetten van vitale lichaamsprocessen wordt helaas een oeverloos lange periode. We kennen namelijk nauwelijks nog tijdelijke stress, aangezien de stressperiodes zich naadloos aaneen rijgen tot een langestrekte periode. Dit moedigt ons aan om steeds zwaarder te ademen. De ademhaling herstelt zich niet na een aantal dagen van stress al niet meer naar de eerdere rustige ademhaling, ook als de stressfactoren zijn verdwenen. Het past zich (helaas) aan aan het niveau van de zwaardere ademhaling. Zie dat maar eens te herstellen!

Door voortdurend teveel liters per minuut te ademen zal het CO2-gehalte in het bloed dus permanent dalen. De wetenschapper Christian Bohr heeft dit in 1904 beschreven in het naar hem genoemde Bohr-effect. Te zwaar ademen versterkt de band tussen hemoglobine en zuurstof. Hemoglobine, ofwel de rode bloedlichaampjes die de zuurstof door het lichaam vervoeren, houdt de zuurstof dan langer vast. Dit heeft een negatieve invloed heeft op de opname van zuurstof aan je lichaam. Je organen en al je lichaamsweefsel krijgen minder zuurstof. Meer ademen levert je dus minder zuurstof op, in tegenstelling tot de veelgehoorde misvatting dat diep ademen gezond zou zijn. Uit armoede gaat je lichaam uiteindelijk dan maar zonder zuurstof verbranden, namelijk door de zeer inefficiënte melkzuurverbranding. Je gaat steeds meer verzuren!

Gevolg is vermoeidheid op allerlei gebieden. Laten we niet vergeten dat ook je hersens voldoende zuurstof nodig hebben. Iemand die weleens een acute hyperventilatieaanval heeft meegemaakt weet dat zuurstofgebrek in je hoofd gepaard gaat met angst. Chronische hyperventilatie (altijd te zwaar ademen) gaat daarom vaak gepaard met inefficiënt denken en het vergroot de neiging tot piekeren en niet 100 procent helder denken.
Er komt nog bij dat koolzuur de vuurdrempel van zenuwen omhoog brengt en te weinig koolzuur door teveel ademen je daarom onnodig zenuwachtig en gespannen maakt.

Er is ook goed nieuws. Als je meer wil weten over de enige therapie in Nederland die daadwerkelijk op het ademcentrum inwerkt en dit ziekmakende proces kan omkeren kijk je op www.ademwijzer.nl Daar vind je ook informatie over de grondlegger van deze therapie, de onvolprezen Russische longarts Professor Dr. Konstantin Buteyko.
Annotaties:
| #190271 | 29-10-2012 19:42 | liedetecter
Ik weenie hoor, hoewel ik aantal stresskippen hier het van harte zou aanbevelen, is het volgens mij niet de bedoeling dat er reclame gemaakt wordt ....
| #190273 | 29-10-2012 20:06 | liedetecter
Ben het ook niet helemaal eens eigenlijk met de strekking van het artikel. Al jaren ben ik namelijk suuuuuuuuper relaxed door diepe buikademhalingen -:)
Voor zover ik iets over stress geleerd heb, heeft een chronische stress-staat te maken met een onbalans in de HPA as. Dat kan op veel manieren getriggerd worden: voeding, alergie, stress, psychose, onverwerkt trauma, drugsgebruik, etc etc. Echt niet alleen hyperventilatie, en zeker niet te veel zuurstof! De notie dat zuurstof verzuurd is ook vals. Voor een verontreinigd lichaam kan extra zuurstof initieel meer afval stoffen vrijmaken door binding aan vrije radicalen/afvalstoffen, maar dat is zeker niet altijd de werking van zuurstof, integendeel ... halve info, die je zomaar ademtherapie kan gaan laten doen .....
aanmelden / inloggen