Door Antagonizer, Op din 27 nov 2007 19:03, 13 reacties,    

Lekker pittig!

Ik ben een groot liefhebber van pittig eten en vooral van hete pepers. En als iedere liefhebber maak je altijd de klassieke fout om na het snijden van hete pepers aan je gezicht -of erger!- ogen te komen. Dat is meestal het moment waarop de origineelste vervloekingen worden uitgevonden en raarste dansjes worden gedaan.

De hitte van een peper komt van een stof die capsaicin wordt genoemd en wordt gemeten aan de hand van het aantal Scoville Units die weergeven hoeveel capsaicin er in een peper of saus zit. Pure capsaicin meet maar liefst 16 miljoen Scoville Units, maar vele malen minder zijn al ruim voldoende om je een hete holocaust te bezorgen. Het is zo afgrijselijk heet dat het dwars door je huid heenbrandt en je het dus ook niet met blote handen mag handelen.

Op deze site kun je allerlei leuke wetenswaardigheden lezen over de peper en haar geschiedenis. Wil je de uitdaging aangaan en een keer echt iets heets proeven, dan kun je hier en hier de heetste sauzen ter wereld bestellen. Ze verkopen zelfs pure capsaicin in kristalleine vorm! Lees vooral de hilarische benamingen en commentaren van de verschillende sauzen die mensen hebben uitgeprobeerd.

Ik heb zelf vorig jaar deze gekocht toen ik in Belize was en hoewel niet zo duivels heet is het wel een aanrader.
Annotaties:
| #6425 | 27-11-2007 21:46 | Inanna
Het klinkt wel erg exotisch.
Hier hebben we mierikswortel, ook heel heet, maar toch fris. Daarover later meer.
Inanna's avatar
| #6431 | 27-11-2007 22:20 | monkeyman
De rode peper die bij het Aldi bamigroenten pakket zit is al teveel van het goede voor mij. De volgende dag op de wc staat mijn anus in vuur en vlam, laat staan de lucht die ik produceer tussen het nuttigen en lozen.
monkeyman's avatar
| #6434 | 27-11-2007 23:35 | P.uncia
Yezz ok, nu begrijp ik dat je slechts een kamerjas en een pendek draagt :D
P.uncia's avatar
| #6438 | 28-11-2007 00:58 | censuur
ik heb de nare eigenschap dat wanneer ik iets erg heets eet, ik vervolgens de hele nacht wakker lig en lig te zweten... een ware nachtmerrie voor mij dus... ofwel, ik pas.
censuur's avatar
| #6442 | 28-11-2007 01:17 | Antagonizer
Watjes.
Antagonizer's avatar
| #6449 | 28-11-2007 02:43 | P.uncia
Heet verdooft de smaakpapillen, maakt het eten niet lekkerder, de moderne chinees gebruikt bijna geen sambal meer, doe mij maar een stoofschotel, of wildzwijn medalions met een veenbessen compote, yeah, dan proef je echt de ingrediënten en hoef je niet de vellen van je reet te schijten ;)
P.uncia's avatar
| #6504 | 28-11-2007 23:21 | Antagonizer
Niet eens. Als je gewend bent heet te eten dan is het een toevoeging en komt het zeker de smaak ten goede. Ik smeer ook altijd sambal op een pizza.
Antagonizer's avatar
| #6508 | 28-11-2007 23:32 | P.uncia
Yezz :D maar heet is geen smaak maar een sensatie ;)
P.uncia's avatar
| #6512 | 29-11-2007 00:03 | monkeyman
Smeren? Hoeveel potjes verbruik jij per week?
Sambal werd gebruikt omdat het eten gewoon niet te vreten was. Dezelfde logica gebruiken ze ook in India, de straten stinken zo erg dat ze wierrook verbranden. Niemand die het idee krijgt om de stinkzooi eens te gaan opruimen of beter voedsel te maken.

Je proeft toch helemaal niks meer van de pizza als je er sambal op gaat smeren. Ik vond het altijd ook wel lekker om groene peppers op de domino's te bestellen, maar het neemt de smaak wel weg van de andere ingredienten.
monkeyman's avatar
| #6519 | 29-11-2007 01:50 | Antagonizer
Ik kan me voorstellen dat je met jouw gevoelige smaakpapilletjes al overstuur raakt van een glas te sterke ranja, of teveel ketchup op je knakworstje, maar trust me, als je heet gewend bent en je hebt (een onderscheidende) smaak dan proef je het echt allemaal wel. Zie het maar als een smaakversterker, maar dan zonder E621.

En India is misschien wel het mooiste land ter wereld en hun keuken is één van mijn favoriete. Zelfs Patman vindt dat voer lekker en die proeft nog niet het verschil tussen een hamburger van MacDo en het polystyreen doosje waarin deze geserveerd wordt.

Je lijkt wel een Wildersstemmer met die boerenkoolkul van je.
Antagonizer's avatar
| #6522 | 29-11-2007 02:08 | P.uncia
:lol: je hebt het over onze aap, die weet echt wel antwoord te geven, maar nogmaals, heet is geen smaak, je kunt het lekker vinden als je bek in brand staat maar dat is de sensatie niet de smaak, als het heet genoeg is proef je geen fuck meer maar de beleving is hoog :)
P.uncia's avatar
| #6525 | 29-11-2007 02:14 | Antagonizer
*stopt stiekem een habaneropepertje in Monkey's griesmeelpap*
Antagonizer's avatar
| #6526 | 29-11-2007 02:25 | monkeyman
Antagonizer is gewoon geantagonized omdat ik een grapje maakte over zijn moeder, zonder sambal is het ook een enorme heethoofd ;-)
monkeyman's avatar
aanmelden / inloggen