Door community (initieel Bestwel), Op maa 16 mei 2016 20:56, 0 reacties, nieuws

Levensgevaarlijke knoeierijen met materiaal AtoomcentralesZijdelings lazen wij het in de vaderlandse MSM, de Belgische atoomcentrale in Doel en Tihange lijken veel op de inmiddels al lange tijd weer uit het straatbeeld verdwenen knipperbollen, zij gaan aan en uit. De eigenaar Electrabel, een dochteronderneming van de Franse SUEZ groep, tracht telkens de burgers rondom de centrales te kalmeren, te wijzen op de volgens EB uitstekende beveiligings procedures, maar zowel aan de Duitse zijde van de grens ( Aken ) als ook in ons land ( Maastricht) groeit de onrust. (foto screenshot WDR)Als klap op de vuurpijl weet nu het Duitse journaal van WDR het nieuws te brengen, dat de hoofdaannemer verantwoordelijk voor de levering van de ‘reactorvaten’ het eveneens Franse bedrijf Areva, ( 100% eigendom van de Franse staat ) zich zorgen maakt over de materiaalspecificaties welke gebruikt zijn in deze constructies, die het hart van de centrales vormen. De fabrikant, het eveneens Franse bedrijf Creusot Forges, ( u bent de naam vast wel eens tegen gekomen als u een echte zware braadslede wilde kopen ) zou gerommeld hebben met de specificaties van het gebruikte staal, hetgeen een verklaring zou kunnen zijn voor de talloze haarscheuren die in de reactorvaten zijn ontdekt.Lees hier een bericht uit 2012 !! in de Belgische pers :

Doel 3 en Tihange 2 liggen momenteel voor onbepaalde tijd stil door scheurtjes in de reactorkuip, veroorzaakt door een productiefout. “Die werd begin deze zomer voor het eerst opgemerkt in de centrale dankzij nieuwe apparatuur”, beweert het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). Dat klopt niet. Eind 1979 ontdekten inspecteurs de productiefout al in beide centrales, nog voor ze draaiden
Het is dus al een tijd lang tobben om in België het licht aan te kunnen houden en toont weer de diametraal tegenover gestelde belangen tussen energiebedrijvers en de industrie die de centrales bouwt. Overigens waren er ook al ‘scheurtjes’van 2 cm !! geconstateerd in de in- en uitlaatspruitstukken van de reactorkuipen vervaardigd door onze eigen Rotterdamse Droogdokmaatschappij en het Duitse Krupp.
Kernenergie heeft een aantal bijna religieuze eigenschappen: het telt fervente gelovigen en niet gelovigen. Het omzetten van minuscule hoeveelheden massa in energie heeft ook iets quasi goddelijks. De mens die dankzij de wetenschap in staat is tot fabuleuze krachtopwekking Dat ‘voor God spelen’ heeft ondertussen al een paar desastreuze gevolgen gehad, getuige Tsjernobyl en Fukushima. Naast het probleem van tonnen radioactief afval blijft het veiligheidsargument de belangrijkste munitie van tegenstanders. Voorstanders schermen met sluitende procedures en ongebreideld geloof in de ingenieurs en uitbaters van de centrales.
Een van de zwakke punten in de opwekking van elektriciteit via kerncentrales is het feit dat het uitbaten van een dergelijke centrale vanwege de immens hoge constructiekosten uitsluitend in handen kan zijn van een zeer klein aantal monopolisten. Dit zien wij in België bij Electrabel ? Suez, maar ook Tepco in Japan, en zeker in Frankrijk middels de verbinding tussen het trio Suez, Electricite de France (EDF ) en Areva het kwakkelende bedrijf dat over de kennis en know-how beschikt om deze centrales te bouwen en… te voorzien van de noodzakelijke brandstof via haar belangen in de uranium winning o.a. in Mali.
Annotaties:
aanmelden / inloggen