Door community (initieel P.uncia), Op maa 23 jan 2012 15:23, 0 reacties, nieuws

Libisch overgangskabinet schorst leden uit BenghaziHet hoofd van de overgangsregering in Libië heeft zondag afgevaardigden uit Benghazi geschorst. In die stad in het oosten van Libië begon vorig jaar de beweging die tot de val van Moammar Kadhafi leidde. De schorsing is een nieuw teken van onenigheid binnen de Nationale Overgangsraad (NTC). De Raad voerde de opstand tegen Kadhafi aan, maar heeft de grootste moeite om een effectieve regering te vormen om zijn bewind te vervangen.

NTC-voorzitter Mustafa Abdul-Jalil besloot de zes afgevaardigden uit Benghazi te schorsen nadat betogers het kantoor van de NTC in Benghazi zaterdag hadden bestormd terwijl hij zich in het pand bevond. Hij zei dat de zes pas weer welkom zijn als de raad van de stad Benghazi daarmee instemt.

De demonstranten die het kantoor van de NTC bestormden beschuldigden de raad van corruptie en talmen met het doorvoeren van hervormingen. De geschorste NTC-leden uit Benghazi hadden hun afkeuring over de actie uitgesproken.

Abdul-Jalil zei verder dat hij een raad van religieuze leiders heeft benoemd die de klachten over corruptie moet onderzoeken en moet achterhalen wie banden had met regime van Kadhafi.

'Schorsing is onrechtmatig'

De vicevoorzitter van de Raad, Abdel-Hafiz Ghoga, heeft uit protest tegen de schorsingen zijn functie neergelegd. Ghoga was in de burgeroorlog in Libië een prominente woordvoerder van de opstandelingen.

Een andere afgevaardigde uit Benghazi, Fathi Baja, noemde de schorsing onrechtmatig en zei dat hij alleen opstapt als de mensen in Benghazi daar om vragen. Hij hekelde ook de benoeming van de geestelijke leiders. Toen hij felle kritiek leverde op Kadhafi, zei hij, ’waren zij degenen die de mensen opriepen de leider te gehoorzamen’.

Nog een week langer wachten op nieuwe kieswet

Zondag werd verder bekendgemaakt dat de nieuwe kieswet nog een week langer op zich zal laten wachten, tot 28 januari. Het uitstel dient om commentaar waar na de publicatie van een ruwe versie vorige maand om was gevraagd in de uiteindelijke tekst te kunnen verwerken, zei commissievoorzitter Othman al-Mugherhi.

De wet beschrijft hoe de Libiërs een nationaal congres van tweehonderd leden zullen kiezen die een nieuwe grondwet moet opstellen. Dit congres zou voor 23 juni gekozen moeten worden. Al-Mugherhi kondigde ook de vorming aan van een zeventien leden tellende kiescommissie die op de verkiezingen moet toezien.

Onder het bewind van Kadhafi had Libië veertig jaar lang geen werkend parlement.
Annotaties:
aanmelden / inloggen