Door community (initieel Urubin), Op vri 18 jan 2013 02:03, 1 reacties,    

Liefdadigheid en Graaiers ze zijn overal!

daklozenLiefdadigheid, het is een begrip hier in Nederland. Alleen al in ons kikkerlandje zijn er meer dan 350 van dergelijke organisaties actief. Collectanten en folders met een dringend verzoek uw steentje bij te dragen zijn dan ook een alledaags beeld. Toch horen we steeds vaker dat mensen stoppen met doneren aan goede doelen en de meest aangegeven reden hiervoor is steevast “er blijft teveel aan de strijkstok hangen, en er komt te weinig terecht bij het doel waarvoor wordt gedoneerd” Dat deze bewering klopt kunt u nalezen in dit stuk waar de topsalarissen van bestuurders van dergelijke organisaties over 2012 onder de loep worden genomen.

Anders wordt het wanneer we het hebben over inzamelacties zoals de bekende kleding inzamel acties van een organisatie als het Leger des heils of de bekende “zak van max”. Niets is echter minder waar, want ook daar komt slechts een klein deel aan waar het voor bestemd is. Echter, dit keer komt het gegraai uit onverwachte hoek. Het zijn namelijk niet de organisaties die graaien maar de gemeenten!

Gemeenten verdienen op jaarbasis namelijk miljoenen aan de inzameling van kleding, bijvoorbeeld aan het plaatsen van inzamelingscontainers. Een kilo textiel levert tussen de € 0,55 en € 0,75 op waarvan ongeveer de helft in de gemeente kas verdwijnt. Na aftrek van alle overige kosten blijft er dan ongeveer € 0,08 tot 0,15 per kilo over voor het goede doel in kwestie.

Persoonlijk vind ik dit een schandelijke vertoning en het excuus dat de gemeenten aanvoeren dat ze op zoek zijn naar extra inkomsten vanwege de bezuinigingen snijdt hierbij geen hout, Als ik alleen al kijk wat er in een stad als Enschede aan gemeente geld over de balk wordt gesmeten aan nutteloze projecten, overbodige vernieuwingen van bijvoorbeeld fietspaden waar nog helemaal niets aan mankeert, het plaatsen van verkeersdrempels om deze vervolgens weer te verwijderen omdat men erachter komt dat lijnbussen er wel heel erg veel last van hebben, etc... Dan zeg ik laat deze gemeenten eerst maar eens de hand in eigen boezem steken en daar op bezuinigen!

Tja, goed voorbeeld doet goed volgen zal ik maar zeggen. Als de nationale roverheid consequent de zwaksten in de samenleving financieel plukt, dan is het logisch dat lokale gemeenten dat voorbeeld volgen. Dat hierbij zelfs de minst bedeelden zoals mensen welke verblijven bij het leger des heils erdoor gepakt worden is toch wel een nieuw dieptepunt voor Nederland.

En wat rest ons verontwaardigde Nederlanders? Ik vrees dat het enige wat we hier tegen kunnen doen gewoon stoppen met inzamelen is. Vervelend voor hen die hard werken om alles in te zamelen, nog vervelender voor hen die er op rekenen. Maar daarmee draaien we wel de geldkraan dicht.

Ik ben dan ook volledig gestopt met doneren van wat dan ook aan welke liefdadigheidsinstelling dan ook. Geld of goederen mij maakt het niet meer uit. Het komt niet aan bij diegenen waar het voor bestemd is. In plaats daarvan probeer ik te helpen daar waar ik het leed zie, direct 1 op 1 zodat ik zeker weet dat diegene die het nodig heeft het ook daadwerkelijk krijgt.

Wat gaat u doen? Blijft u deze waanzinnige toestand in stand houden of stopt u ook met het voeden van de graaiers op alle niveaus?
Annotaties:
| #195499 | 18-01-2013 02:20 | P.uncia
Blijft u deze waanzinnige toestand in stand houden of stopt u ook met het voeden van de graaiers op alle niveaus?


Ik doneer al vele jaren aan "Artsen zonder grenzen" en de "MLDS" (Maag Lever Darm Stichting) en zal dat b;ijven doen.

Natuurlijk ben ik van mening dat dit eigenlijk een taak van overheden is, maar toch, zelfs als er maar een paar procent ten goede komt aan diegene die het nodig hebben is dat winst.
P.uncia's avatar
aanmelden / inloggen