Door community (initieel ouwe knar), Op zat 2 aug 2014 11:38, 11 reacties,    

Lucy, een giftig new age verzinselOorspronkelijke titel:
Do we really only use 10% of our brain?
Amy Reichelt
Research Fellow at UNSW Australia
1 August 2014

De pas uitgebrachte film Lucy gaat uit van het idee dat de hersenen slechts voor 10% worden gebruikt. Door allerlei hokus spokus is Lucy in staat tot de meest wonderbaarlijke zaken.


Het ontstaan van het idee

Begin 1900 verwijderde neurochirurg Karl Lashley delen van rattenhersenen die hij had getraind hun weg te vinden in een doolhof. Kapot maken van de cerebrale cortex had geen invloed op het gedrag en de ratten konden ook nog steeds de weg vinden. Hoe groter de schade, hoe slechter de ratten hun weg konden vinden, maar met een beetje extra training was dit euvel snel verholpen.

Lashley poneerde het principe van 'equipotentiality': verschillende delen van de hersenen kunnen de zelfde taken uitvoeren. Hij voegde dit toe aan het principe van 'mass action': de hersenen dragen in zijn geheel bij aan verschillende soorten leren.


Functie en disfunctie van de hersenen

We weten inmiddels dat de hersenen geen uniforme structuur hebben. Een klein herseninfarct kan al rampzalige gevolgen hebben. Beschadiging van de motorale cortex kan een kant van het lichaam verlammen. Door beschadiging van een klein stukje van de frontale lob zeg: het centrum van Broca kunnen mensen niet meer spreken. Met veel moeite kan een deel van de spraak weer terug komen, maar het wordt nooit meer zoals vroeger.

Bij ziekten die het zenuwstelsel aantasten zoals bij Alzheimer wordt de hippocampus (geheugen) aangetast. Bij Parkinson de substantia nigra. De schade is onherstelbaar en er zijn geen gebieden die de verloren gegane functies over kunnen nemen.

We weten nu dat verschillende hersendelen soms op zich zelf werken en soms met elkaar samenwerken. Dus op het ene moment gebruiken we dan 10% van onze hersenen en het andere moment 100%.

Bij koffie kopen bijvoorbeeld zijn heel wat verschillende hersengebieden nodig. Schade in een van de gebieden doet alles als een kaartenhuis ineen storten.


Het hongerige brein

Onze hersenen zitten veel ingewikkelde in elkaar dan rattenhersens [noot: Ratten zijn hele slimme, sociale, schone dieren. Slecht voorbeeld]. Een gemiddeld mensenbrein weegt minder dan 2% van het totale lichaam, maar gebruikt 20% van de opgewekte energie. Het cerebrum is voor de cognitieve functies (verwerven en verwerken van informatie), het cerebellum voor de beweging en de hersenstam voor onbewuste zaken zoals ademhaling. Onze hersenen zijn in vergelijking met andere dieren groot,wat ongetwijfeld een reden heeft.

De meeste energie gaat op aan miljoenen neuronen die via elektrische stroomstootjes met elkaar communiceren. Als we echt maar 10% van onze hersenen zouden gebruiken dan zou daarmee 90% van de opgewekte energie weggegooide moeite zijn.


We begrijpen minder dan 10% van hoe de hersenen werken

Neurologen proberen nog steeds te begrijpen en hebben zich op dit moment vastgebeten in de rol van verschillende soorten hersencellen. Slechts 10% van de hersencellen zijn neuronen. 90% zijn gliacellen, astrocyten. Deze cellen schijnen belangrijk te zijn voor het verbinden van de neuronen maar men is er recent achter gekomen dat ze ook een belangrijke rol zouden kunnen spelen bij het opslaan ven geheugen.

De wetenschap probeert nog steeds de geheimen van het brein te ontrafelen. Welke delen van de hersenen werken samen om bewustzijn tot stand te brengen, hoe wordt bepaald ingewikkeld gedrag geregeld.Noot:

Het gegoochel met hersenbeschadigende drugs (ritaline, anti depressiva, andere dope) wordt in de film aangemoedigd, terwijl het kwetsbare brein toch al enorm veel te verduren heeft door gif in lucht, water, bodem, door voedingsadditieven, minderwaardige voeding, stress en medicatie die essentiële voedingsstoffen uit het lichaam wegroven, belangrijke processen blokkeren.

Alsof wat pilletjes de steeds groter wordende achterstand kunnen opheffen.

Een gezond brein is onmisbaar voor een gezond functioneren in een steeds complexer wordende maatschappij.
Annotaties:
| #216236 | 02-08-2014 12:12 | ouwe knar
Het blijkt bijna een soort anatomie les van de hersenen geworden te zijn. Niet erg ;)
ouwe knar's avatar
| #216240 | 02-08-2014 13:18 | Argwaan
Niet wij gebruiken de hersenen, de hersenen gebruiken het idee van een ik, dat jij ik noemt, maar wat opnieuw weer een programmaatje in het brein is.
Argwaan's avatar
| #216242 | 02-08-2014 13:42 | Nico de Geit
En misschien zit er ergens ook nog een geest in. Niet-stoffelijk, dus niet direct waarneembaar.
Nico de Geit's avatar
| #216245 | 02-08-2014 13:51 | liedetecter
Ja, dat maakt bewust zijn van je ik ook zo grappig, omdat het een projectie van het geheugen is ... Zodra je de holografische structuur van het bewustzijn ontdekt, is 'geheugen' plots de zich herhalende component in het holografisch beeld. Dan snap je direct dat je niks aan geheugen (het ik beeld) hebt, als je bewust wilt zijn (als in niet gefocused op het ik), je zult veel meer interactief in staat zijn gebruik te maken van de capaciteit van de hersenen non lineaire info toe te laten, die buiten de structuur van het geheugen omgaat ...
| #216251 | 02-08-2014 14:43 | JeroenG
"Lucy" verandert door de inname van een of andere substantie in een soort terminatorreptiel, zie de trailer; het idee is kennelijk dat grotere geesten grotere beesten zijn en meer iha lijkt de film een voorbeeld van de cultuur van dood en vernieling die hollywoodfilms ademen.

Het met-een-pilletje-van-10-naar-100%-idee zie je ook terug in de film "Limitless," maar hier wordt het b.v. gebruikt om een boek te schrijven. De pil pleegt roofbouw op de gebruiker, maar aan het eind van de film wordt dit met farmacologisch onderzoek opgelost.

In het boek waarop de film gebaseerd is, sterft de hoofdpersoon daarentegen. Wellicht is de film een soort advertentie voor Grote Farma.
| #216254 | 02-08-2014 15:02 | liedetecter
Het met-een-pilletje-van-10-naar-100%-idee
De zo veelste wonder power movie ... tijd voor een nieuw label: "Deze film is gebaseerd of een fundamenteel verwrongen fantasie over de mens en zijn hersenen" ... Maar mensen gaan er zo anyway in geloven he, dat pilletje.
| #216289 | 03-08-2014 03:44 | Johnito
Ik ga toch lekker kijken. Want Besson. En Scarlett. Dikke pret :-)

Maar even serieus: nee, verder neem ik de film niet serieus. Ben echter wel benieuwd naar meningen over neurofeedback. Met name toegepast bij invalide personen.
Johnito's avatar
Volgens mij staat er boven de film:
Science Fiction.
Een leuk verhaal net als de film Limitless
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
Lucy kijken en daarna Patrick en zijn geestelijke vermogens
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #216321 | 03-08-2014 13:50 | JeroenG
Ik ga toch lekker kijken. Want Besson. En Scarlett. Dikke pret :-) Maar even serieus: nee, verder neem ik de film niet serieus.

Van belang is niet of je de film al dan niet serieus neemt, maar of die je kan beïnvloeden. Hij zou b.v. de associatie tussen sex en geweld kunnen versterken omdat een lekker wijf als Scarlett nog opwindender wordt (voor mij tenminste) als ze koelbloedig kerels overhoop knalt.
| #216376 | 04-08-2014 02:05 | Johnito
Tja, een film zal je altijd wel beïnvloeden. Maar ik heb na tig zombiefilms nog altijd geen mensen opgevreten. Sterker nog, ben vegetariër geworden in de tussentijd. Of misschien was dat wel de evil bedoeling van George Romero.
Johnito's avatar
aanmelden / inloggen