Door Inanna, Op maa 26 mei 2008 16:45, 0 reacties,    

Malalai Joya uit Afghanistan in NederlandMalalai Joya, een van de vrouwelijke parlementsleden van Afghanistan en verdedigster van vrouwenrechten, is op dit moment in Nederland. Op zaterdag 24 mei sprak ze in Den Haag op het Symposium "Money for Women Peacemakers", dat werd georganiseerd door het Women Peacemakers Program van het International Fellowship of Reconciliation (IFOR). In Nederland heet die organisatie Kerk en Vrede. Op zaterdagavond zond EenVandaag een interview uit met Joya, waarin zij vertelde over de situatie waarin haar land verkeert. Over de Nederlandse missie in Uruzgan is deze Afghaanse politica duidelijk: ze vraagt de bevolking van Nederland om pressie uit te oefenen op de regering om de troepen terug te trekken en zich onafhankelijk op te stellen van de VS.

Op zondag was Malalai Joya in Middelburg, op uitnodiging van het COS Zeeland, in samenwerking met de landelijke vereniging van Afghaanse vrouwen Rabe-i-Balkhi. Voorafgaand aan haar lezing werd de documentaire "Vijanden van het geluk" vertoond, die begin vorig jaar door de VPRO werd uitgezonden. Deze gaat over de politieke strijd van Malalai Joya. In december 2003 kreeg zij 3 minuten spreektijd in de Loya Jirga, de Vergadering van Stamoudsten in Afghanistan. Ze was toen 25 jaar oud. Ze beschuldigde de daar aanwezige krijgsheren openlijk van oorlogsmisdaden, waarop ze uit de vergadering werd gezet.In 2005 nam Malalai Joya deel aan de verkiezingen voor het Afghaanse Parlement en ze won een zetel. Ze was een van de 68 vrouwen in de 249 zetels tellende Nationale Vergadering.
Ruim 60 procent van de gekozen parlementariërs is lid van de krijgsheergroepen. Meerdere daarvan zijn verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaden in de Afghaanse burgeroorlog van 1992 tot 1996. Het parlement heeft besloten om hen onschendbaarheid te verlenen voor alle oorlogsmisdaden uit het verleden. Omdat Joya bleef protesteren tegen de aanwezigheid van fundamentalisten en krijgsheren in het parlement werd ze op 21 mei 2007 voor drie jaar geschorst. Het intimideren van oppositieleden is onder de regering van president Karzai aan de orde van de dag. Op Joya zijn reeds vier aanslagen gepleegd. Uit veiligheid draagt ze een boerka en ze verhuist voortdurend. In 2006 liet Karzai de subsidie voor haar beveiliging intrekken.

Vijanden van het Geluk staat helaas niet geheel online. De volgende twee fragmenten duren samen 12 minuten.

In Middelburg ging haar lezing over vrede, veiligheid en conflictbeheersing. Het is een politieke keuze om veel geld te steken in militaire missies en weinig geld in de pacifistische activiteiten van vrouwengroepen in Afghanistan. Investeren in het activisme van vrouwen kan bijdragen aan een duurzame vrede. De inval van de VS vlak na 11 september 2001 werd voorgesteld als een interventie ter bevrijding van het volk van de Taliban, maar de situatie van de bevolking is sindsdien niet verbeterd, maar zelfs verslechterd.

De miljarden voor de wederopbouw verdwijnen in de zakken van corrupte politici, voorheen krijgsheren. De veiligheid ontbreekt, er vallen vrijwel dagelijks doden onder de bevolking! De opiumteelt is sterk toegenomen, Afghanistan produceert nu 95% van de wereldmarkt voor heroïne. Ten tijde van de Taliban was de productie nihil. Er worden nu wel scholen gebouwd, maar er is geen geld voor onderwijzend personeel, de regering heeft hun salarissen stopgezet. De situatie van vrouwen is niet verbeterd, het aantal verkrachtingen en ontvoeringen is toegenomen en in 80% van de huwelijken wordt het meisje gedwongen om te trouwen. De armoede onder de bevolking is alleen maar toegenomen. De werkloosheid bedraagt nu 40%, veel mensen lijden honger, sommigen eten gras. Ook verkoopt men de eigen kinderen voor een paar dollar, om in leven te blijven.

Sinds haar schorsing in het parlement reisde Joya reeds de halve wereld rond met de oproep om te stoppen met de militaire bezetting van haar land. De "War on Terror" noemt ze een "misselijke grap". Eind september 2007 was ze in Duitsland, waar ze in een interview o.a. zei: "Wat we nu nodig hebben is vrijheid en veiligheid. Maar in de naam van veiligheid hebben de buitenlandse troepen ons beroofd van onze vrijheid. We hebben internationale steun nodig maar we willen geen bezetting. Helaas is Afghanistan tegenwoordig een bezet land waar de VS haar regionale en economische belangen nastreeft terwijl het welzijn van de Afghaanse bevolking van geen waarde lijkt te zijn."

In maart 2007 was Malalai Joya in Melbourne, Australië, waar ze werd geïnterviewd door Ten TV Channel.

Malalai Joya on Ten TV Channel duurt 13 minuten.Nederland is een van de landen die de VS steunen in de strijd om Afghanistan. Men noemt het nou wel een vredesmissie, het blijft een militaire actie. De Nederlandse soldaten worden gezien als een deel van het bezettingsleger van de NATO, ze zijn daarom niet welkom bij de bevolking van Afghanistan. Als het geld dat deze militaire missie ons kost, zou worden besteed aan het steunen van de democratische krachten onder de bevolking van Afghanistan, dan zouden zij het land kunnen opbouwen.

Solidariteit met Malalai Joya en haar strijd voor echte democratie in Afghanistan is daarom van het grootste belang. Op de website Defend Malalai Joya staat welke doelen ze nastreeft, hoe ze dat doet en hoe men haar kan steunen. Zij is ook beslist niet de enige vrouw die zich inzet voor een democratisch Afghanistan. De vrouwelijke gouverneur Habiba Sarabi probeert de meisjes gelijke kansen te geven. De volgende reportage gaat over deze twee democratische vrouwen in Afghanistan. Hij is gemaakt in 2006, sindsdien zijn de salarissen voor onderwijzend personeel geschrapt door de regering Kazai. Het is de vraag hoeveel meisjes (en jongens) er nu nog naar school gaan in Afghanistan.

A Tale of Two Women duurt 19 minuten

Annotaties:
aanmelden / inloggen