Door Inanna, Op don 12 nov 2009 07:20, 7 reacties, citaat / intro / linkdump

Marcel Vervloesem in de isoleercel geplaatst

Van Jan Boeykens, voorzitter van de Werkgroep Morkhoven, ontving ik het volgende bericht:
--------------------------------------------
Marcel Vervloesem van onze vereniging is sinds eergisteren wegens zogenaaamde ‘veiligheidsmaatregelen’ in een isoleercel opgesloten. Hij zit er bijna 24 op 24 uren in vast, zonder TV, zonder radio, zonder verluchting, met een in de grond vastgehaakt bed en een WC-pot.
Op zijn cel kreeg hij zelfs geen drinken of fruit (dat hij absoluut nodig heeft vanwege zijn gezondheidsproblemen) ter beschikking, wist hij mij gisteren te vertellen (telefoneren mag hij nog).
Men heeft beslist dat hij zeven dagen en...
Annotaties:
| #81532 | 12-11-2009 11:52 | freedomfiles
"Marcel Vervloesem van onze vereniging is sinds eergisteren wegens zogenaaamde ‘veiligheidsmaatregelen’ in een isoleercel opgesloten."

Waarom, wat was de reden achter deze 'veiligheidsmaatregelen' ?
freedomfiles's avatar
| #81587 | 12-11-2009 19:52 | Inanna
Freedomfiles, de reden is onzin.
Vervloesem lijkt Baybasin wel.
Vraag me niet waarom, maar het klopt niet.
Inanna's avatar
| #81643 | 13-11-2009 08:25 | Inanna
Jan Boeyens, voorzitter van werkgroep Morkhoven, vertelt op BOUblog dat de werkgroep nu Nederlandse politici aanschrijft om te protesteren tegen de behandeling van Vervloesem.
Ook geeft hij een lijst van klachten waarop geen antwoord kwam.

Vervloesem wordt sinds 1998 in de pers gedemoniseerd. Ik heb echter een aflevering van het Franstalige Belgische programma Faits Divers gevonden, waaruit blijkt dat Vervloesem geprobeerd heeft om de slachtoffers van de pornozaak Zandvoort op te sporen. Kennelijk was dat "not done".

Zie voor meer informatie het dossier van Kleintje Muurkrant.

Het programma van Faits Divers september 1998 begint hier. Het duurt 55 minuten.
Het is een vervolg op een andere uitzending van maart 1998. Deze begint hier en duurt ook 55 minuten.

Op dit moment krijg ik reeds hulp bij het vertalen van deze programma's. Misschien kan iemand me helpen om deze reportages te ondertitelen? Zo ja, dan gaarne een berichtje in mijn inbox!
Inanna's avatar
| #82991 | 25-11-2009 14:15 | Morkhoven
Marcel is nu een tiental dagen terug uit de onverluchte isoleercel waarvoor hij uit zogenaamde veiligheidsmaatregelen (lees: zijn kritiek op de werking van de psycho-sociale diensten van de gevangenissen) gedurende 7 dagen lang werd opgesloten.

Onmiddellijk nadat hij de isoleercel verliet kreeg hij een brief van het Directoriaat-generaal van het Gevangeniswezen onder de neus geschoven die hij moest lezen en tekenen.

In deze brief stond dat 'justitie het volste vertrouwen heeft' in de genaamde Erwin Boosten, psycholoog van de voornoemde psycho-sociale dienst (PSD) die het dossier van Marcel maandenlang wist te blokkeren.

Erwin Boosten is de man die, nadat zijn handelswijze bekend geraakte, onder het toeziend oog van de Minister van Justitie die ik hierover steeds gedetailleerd informeerde, allerlei tuchtmaatregelen liet nemen tegen Marcel en ermee dreigde dat zijn post en bezoek zouden beperkt worden. Dat resulteerde tevens tot de opsluiting in de isoleercel.

In de brief stond dat een 'grondig en diepgaand onderzoek had uitgewezen dat de PSD zijn werk correct had gedaan'.

Er is echter geen onderzoek geweest. Marcel en zijn advocaat werden zelfs niet gecontacteerd.

De brief diende dus uitsluitend om het geknoei van Erwin Boosten en de bijna ronduit misdadige werking van de PSD's van de gevangenissen van Brugge en Turnhout (verkeerde vonnisbesluiten doorgeven, medische dossiers achterhouden, dossiers van gedetineerden blokkeren...), dicht te dekken.

Ik stelde Minister De Clerck en zijn kabinet wederom op de hoogte van al deze feiten maar kreeg geen antwoord.

Ik liet de Minister en zijn kabinetsmedewerkers ook al een paar keren schriftelijk weten dat de briefwisseling van Marcel reeds geruime tijd wordt achtergehouden en dat er onlangs een tiental namen van zijn bezoekerslijst uit de gevangeniscomputer verdwenen.

De Minister antwoordde mij niet en gisteren bleken er nog altijd brieven van Marcel, waaronder die van zijn dochter en van Yvonne van Hertum en de Werkgroep Morkhoven, te zijn verdwenen.

Er waren ook al problemen met de briefwisseling onder de voorgaande Minister van Justitie maar de problemen blijken, niettegenstaande mijn schrijven, maar niet opgelost te geraken.

In de gevangenisreglementen en de Wet Dupont die de rechten van gevangenen omschrijven, staat nochthans duidelijk dat de briefwisseling van de gevangenen moet gegarandeerd worden.

Het PSD-dossier van Marcel ligt intussen volledig stil.

Marcel heeft, met medeweten van de Minister van justitie en zijn kabinet die ik voortdurend blijf informeren, geen recht meer op een ambulante behandeling terwijl het personeelscollege van de gevangenis van Turnhout enkele maanden (in aanwezigheid van de advocaat van Marcel) 'geen enkel bezwaar meer had' tegen de uitvoering van het ambulante behandelingsplan.

Erwin Boosten van de PSD die het dossier van Marcel systematisch systematisch bleef blokkeren en die thans het 'volste vertrouwen van justitie geniet', beweerde vlak voor de isolatie van Marcel dat de maandenlange procedure voor een ambulante behandeling, een 'vergissing' was.

Het feit dat al deze zaken mogelijk zijn en dat een jonge gevangene zich onlangs in de gevangenis van Turnhout in een isoleercel verhing, zegt wel iets over het gevangenisbeleid van de Belgische justitieminister.

Zijn het Belgische gevangenisbeleid en de mensenrechtenschendingen in de Belgische gevangenissen misschien als een voorbeeld voor de andere Europese landen bedoeld ?
Morkhoven's avatar
| #83090 | 26-11-2009 00:06 | petje (ongeregistreerd) toon reactie
| #83186 | 26-11-2009 20:20 | Morkhoven
Ik heb al een paar dagen lang foutmeldingen (server) op de skynetblogs. Na mijn publicatie op Boublog kreeg ik daar ook enkele foutmeldingen (server). De problemen lijken opgelost te zijn. Afwachten wat de komende dagen ons zal brengen.
Morkhoven's avatar
| #83203 | 26-11-2009 21:38 | Inanna
Ik heb op BOUblog ook problemen met de server. Ik kan mijn eigen weblog haast niet meer bereiken. Maar ik denk (en hoop) dat ik wel een betrouwbare provider heb.

Zo niet, lieve Patman, mag ik dan verder gaan op jullie servers?
Inanna's avatar
aanmelden / inloggen