Door yelamdenu, Op din 2 dec 2008 15:29, 21 reacties,    

Máxima, het Trojaanse Paard van de schuldmachine

Onder het kopje "Máxima pleit bij VN voor spaarrekening" meldt Trouw:

"Slechts 20 procent van de wereldbevolking heeft een spaarrekening, terwijl sparen mensen in ontwikkelingslanden juist kan helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat hield prinses Máxima dit weekeinde de VN-top over Financiering voor Ontwikkeling in Doha voor."

Wat Trouw niet meldt, is dat Máxima, afkomstig uit een aristocratisch nest, met een vader die een hoge functie had in de fascistische junta, in New York voor HSBC, Dresdner Kleinwort Benson, en Deutsche Bank werkte -- alle drie banken.

"Máxima bood VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon hierover een rapport aan. „We weten dat arme mensen kunnen sparen, maar vaak niet op een spaarrekening. In plaats daarvan stoppen ze geld onder hun matras of moeten ze het in riskante investeringen stoppen, zoals vee of bouwmaterialen. Daardoor kunnen ze al hun bezittingen – en dromen – in één klap verliezen door ziekte, brand, een overstroming of droogte”, hield Máxima de top voor."

Aangezien een digitale "bankkluis" natuurlijk geheel veilig is voor ziekte, brand, overstroming of droogte denkt de dame die ooit koningin van Nederland schijnt te gaan worden, dat het een goed idee is als de armoedzaaiers hun geld op de bank zetten.
U bent niet de enige als u de redenering niet helemaal kunt volgen. Een investering in "vee" of "bouwmaterialen" lijkt me in de eerste plaats niet "riskant" maar zinvol; productief; concreet. In tegenstelling tot de digitale kredieten waar een bank mee goochelt zijn buffels en pallets vol cement zaken waar mensen echt iets aan hebben. Runs op de bank, of het verdampen van spaargeld door inflatie of faillissement, zijn in ieder geval geen risico's van de investeerder in schapen of baksteen.

Met het geld dat de armoedzaaiers in de derde wereld blijkbaar hebben mogen zij van mevrouw Oranje-Zorreguieta dus eigenlijk niet investeren in hun eigen economische toekomst. Liever op de bank. Wat gaat de bank doen met dat geld? De bank gaat het opblazen tot in wezen eindeloze nieuwe kredieten. Volgens het principe van de fractionele reserves, het principe waar mevrouw Máxima mee werkte bij haar voormalige werkgevers, schept iedere euro de voorwaarden voor een schier eindeloze stroom aan krediet - het is maar net hoeveel men bereid, of genoodzaakt is, zich in de schulden te steken, zoveel schuld is er -- zoveel geld is er.

"Volgens de prinses is er een directe relatie tussen toegang tot financiële diensten en de kansen voor kinderen om naar school te gaan. Spaargeld is tevens hard nodig om microkredieten te financieren. Nederland besteedt jaarlijks 100 miljoen euro aan microkrediet via ontwikkelingsbanken."

Als het probleem voor mensen in de derde wereld blijkbaar niet alleen bestaat uit (gebrek aan) schoon water, riolering, adequate behuizing, gezondheidszorg, e.d., maar uit geld, dan heeft mevrouw Oranje zojuist het slechtste advies gegeven dat je kunt bedenken. De landen (i.e., de staten) waar de meeste armoedzaaiers in wonen zijn door een combinatie van corruptie en afpersing efficiënt in slavernij gevoerd aan de IMF en andere mafiose organisaties. Er zijn echter blijkbaar nog weliswaar arme, maar onafhankelijke mensen zonder schulden die weliswaar geen zorgeloos maar toch schuldvrij bestaan leiden. Ze investeren hun inkomsten in de economie en halen hun krediet in essentie uit hun arbeid. Mogen ze dat alsjeblieft zelf weten? Vermoedelijk niet, het lijkt erop dat de White (Wo)man's Burden zich ook in Oranje-Zorreguieta's psyche heeft genesteld.Internationale bankiers kunnen niet wachten om ook deze mensen aan het schuldinfuus (i.e., geldinfuus) te leggen. Het idee is de onafhankelijke armen te verleiden tot het krediteren van banken, die deze leningen als basis zullen gebruiken voor de fractionele zeepbel, die in theorie eindeloos kan doorgaan. Zo zullen ze de inflatie laten toenemen, de spaartegoeden van hun "spaarders" sneller dan ooit tevoren in waarde laten afnemen, en uiteindelijk de hele gemeenschap weer aan het kredietinfuus weten te krijgen. Door de gecreëerde inflatie stijgen immers de prijzen van zo goed als alle goederen en diensten; men zal ertoe overgaan hypotheken af te sluiten en zich laten wijsmaken dat de stijgende grondprijzen waarde, in plaats van schuld, vertegenwoordigen. Want de onroerend goed-sector, waar ± 70% van alle bankactiviteit op gestoeld is, is een waar wonder: je hoeft er helemaal niks voor te doen, en toch word je rijk.
Grootmeesters der Hochfinanz als Alan Greenspan wisten het althans zo te brengen. Maar u weet, als een pak yoghurt vandaag €0,80 kost en over twintig jaar €6,40, dat men in 2028 meestal niet plotseling acht keer zo rijk is geworden.

Een advies dat wel zou werken bij het bestrijden van armoede is een vorm van krediet die door de gemeenschap zelf geschapen wordt. Een LETS-systeem (waar een paar goede servertjes erg handig voor zijn, maar desnoods een bedreven en integere administrator met ordners), Wörgl-achtig "vrij geld", of een van de talloze andere denkbare gemeenschapsgeldsystemen, zouden rentevrije (dus niet "gratis") kredieten kunnen scheppen, die in plaats van tot slavernij leiden, naar de vrijheid voeren, en zich niet door de mens laten dienen, maar de mens dienen.

Oranje-Zorreguieta kan (als ze überhaupt al een idee heeft wat het is, en als ze dat überhaupt al een goed idee zou vinden) dit soort ideeën niet binnen het establishment naar voren brengen. Het monetaire stelsel, met haar onvervalst parasitaire eigenschappen, is misschien wel het best bewaarde geheim van de afgelopen eeuwen. De schulden die mede debet zijn aan de grote armoede van de neokoloniale gebieden in de derde wereld, moeten juist verdwijnen. Maar ziedaar, er is altijd wel iemand te vinden die juist pleit voor een steeds toenemende schuld.

Máxima Oranje-Zorreguieta wil niet de armoede bestrijden. Ze is het Paard van Troje van de schuldmachine.
Annotaties:
| #51112 | 02-12-2008 18:19 | CitySurfer
Hear, hear !
| #51121 | 02-12-2008 20:17 | yelamdenu
U begrijpt dat ik Máxima niet met zomaar een paard heb willen vergelijken. :-)
yelamdenu's avatar
| #51125 | 02-12-2008 21:30 | komodo (ongeregistreerd) toon reactie
| #51126 | 02-12-2008 21:41 | yelamdenu
Tnx people, trouwens die foto, dat is haar dus echt hè. ;-)
yelamdenu's avatar
| #51127 | 02-12-2008 21:42 | CitySurfer (ongeregistreerd) toon reactie
| #51128 | 02-12-2008 21:52 | yelamdenu
Dank u lieden, da's teveel eer. ;-)
Ik ga 'm nog es op nujij zetten denk ik, misschien dat ze deze keer beter bijten.
yelamdenu's avatar
| #51137 | 02-12-2008 22:35 | yelamdenu
Ik heb ooit nog gewerkt bij de FMO ("FinancieringsMaatschappij voor Ontwikkelingslanden"), in Den Haag zit dat.
Het is eigenlijk een heel surrealistisch gegeven dat er duurbetaalde consultants van over de hele westerse wereld in Den Haag sommetjes zitten te doen en dan met kredieten gaan goochelen voor derdewereldmensen.
In plaats van die mensen het geheim van geld te leren en ze te onderrichten in de principes van LETS, vrijgeld, e.a., stromen er miljarden over en weer, met de bijpassende ziekmakende bureaucratie (voor wie nog nooit met het derdewereldconsultancywereldje in aanraking is gekomen, laat ik zeggen dat het een erg raar wereldje is).
yelamdenu's avatar
| #51150 | 03-12-2008 00:07 | Sander
@yelamdenu
niet alleen raar maar ook naar. Toch?
| #51153 | 03-12-2008 00:14 | yelamdenu
Indertijd viel ik van de ene verbazing in de andere. Te maf om te merken hoe naar het eventueel zou kunnen zijn.
Ik was in m'n hoofd aan het graven naar de titel van een boek over dat wereldje, een mevrouw die zelf consultant was had een vernietigend boekje geschreven over het wereldje.. kzal es zoeken.
yelamdenu's avatar
| #51155 | 03-12-2008 00:26 | sxeptix
Goed stuk yelamdenu ! Je moet meer schrijven.
Als ik zo vrij mag zijn om je aan te vullen: het is ook nog eens flauwekul, er zijn, ook in de derde wereld, genoeg banken waar je spaargeld kunt parkeren. De grootste leugen zit in de beginzin: "we weten dat arme mensen kunnen sparen".
Nee mevrouw Van Oranje Biesterveld van Buitenpost tot Buitenveldert, dat kunnen ze niet. Ze zijn zo arm dat ze zich alleen met de grootste moeite in leven kunnen houden, mede dankzij de sterk gestegen voedselprijzen (al zijn die de laatste tijd behoorlijk gedaald, ze zijn nog steeds hoog) doe daar maar iets aan, dat helpt echt !
sxeptix's avatar
| #51160 | 03-12-2008 00:44 | yelamdenu
Tnx, ik ken natuurlijk alle statistieken niet. Hoeveel mensen aan poen in hun tuin begraven hebben zullen ze ook niet aan de grote klok hangen. Als verzekering tegen rampspoed is het een idee.

Laten we voor de grap eens naar Afrika kijken. Daar zijn tientallen miljoenen (relatief verse) moslims die zich graag aan bepaalde principes zouden houden, zoals het rentevrij lenen, wat in de praktijk neerkomt op een directe investering (met zowel de risico's op verlies als de kans op winst). (Die mensen worden trouwens lang niet allemaal bedreigd door hongersnood.)

Als mensen dat zomaar zelf gaan doen, met geld schuiven, rentevrij investeren, als er structuren ontstaan waarin dat goed werkt is dat een bedreiging voor het ('westerse') bankstelsel. Het is dus belangrijk voor de fin. elite om mensen zo diep mogen te laten ingraven in het schuld/geldstelsel.

De interessante vraag is dus eigenlijk waarom mensen die banken niet vertrouwen (ik heb wel een vermoeden), als ze zogenaamd het geld hebben om het op de bank te zetten. Daar was de redacteur van Trouw blijkbaar niet in geïnteresseerd, hoe zou dat toch komen?
yelamdenu's avatar
| #51164 | 03-12-2008 01:03 | sxeptix
Waar ik mij mateloos aan erger is het totale onbegrip voor echte, diepe, ellendige armoede. Als je dat nooit van dichtbij meegemaakt hebt kun je daarover niet oordelen, laat staan adviezen geven.

Voorbeeld:
Ben ooit bij een echt arme familie op bezoek geweest waar de vader van 5 kinderen was overleden. het lijk lag al weken in het hutje te rotten omdat er geen geld was voor een kist en al helemaal niet voor een begrafenis. Het stonk er uren in de wind en de kinderen speelden er gewoon naast.
De moeder was ten einde raad, ze probeerde logischerwijs iets te regelen maar de belangrijkste bron van inkomsten, de vader, bracht niets meer binnen. Ze had van haar dorpsgenoten en familie wel bijdragen gehad voor de begrafenis maar daar had ze eten voor gekocht, dat geld was nu op en ze durfde niet weer te gaan bedelen.

Maar ze kunnen dus volgens onze goedlachse Maxima wel sparen! Ze heeft echt geen idee waar ze het over heeft en ik wordt daar ontzettend kwaad over.
sxeptix's avatar
| #51181 | 03-12-2008 14:57 | yelamdenu
Een paar tientjes uitlenen tegen 20% rente (want dat is waar "microkrediet" op neer komt) is blijkbaar wel kosjer voor de elite. Maar stel je voor dat er andere dingen dreigen te gebeuren (landhervorming, belastingheffing op de winsten van de transnationals, gunstiger handelsvoorwaarden, importheffingen op dumpprodukten die lokale producenten uit de markt drijven).. stel je voor.. dan spreken dezelfde armoedzaaierknuffelaars er schande van. Want zoals we allemaal weten brengt "de globalisering" alleen maar goeds.*

*voor Wall Street
yelamdenu's avatar
| #51182 | 03-12-2008 15:03 | Patman
Off-topic: Yelamdenu, ik heb jouw ZapSite even een wat vettere layout gegeven, zou binnen nu en 10 minuten actief moeten worden. Kan je zelf istellen in 'profiel'.

http://yelamdenu.zaplog.nl/site

Ik zal in januari even wat tijd in die sites steken, zal er volwaardige blogs van maken. Op eigen URL's indien gewenst.
Patman's avatar
| #51185 | 03-12-2008 15:28 | yelamdenu
Da's potnondeju Ubercool Warp!
yelamdenu's avatar
| #51190 | 03-12-2008 17:15 | Crest
Helemaal mee eens.

Ik heb dit punt al links en rechts proberen te maken maar zo goed nog niet verwoord

toppertje
Crest's avatar
| #51204 | 03-12-2008 22:11 | yelamdenu
Waar het stukje in Trouw het natuurlijk ook niet over heeft is het monetair imperialisme van o.a. de Wereldbank en het IMF. De kritiekloze aanvaarding van de mythe dat IMF en Wereldbank het goed met de wereld nastreven, zo ze dat ooit gedaan hebben, dan helemaal sinds de jaren 1980, is zo gekmakend dat je er wanhopig van wordt.
De meest parasitaire globale financiële structuur die ooit heeft bestaan. Zie o.a. Michael Hudson, Superimperialism (staat een pdf op z'n website http://michael-hudson.com ) en Global Fracture.
yelamdenu's avatar
| #51207 | 03-12-2008 22:41 | piet (ongeregistreerd) toon reactie
| #51209 | 03-12-2008 22:52 | yelamdenu
Mooi hè Piet. Het idee is dus dat mensen per definitie afhankelijk moeten zijn van krediet. Als ze niet lenen, dan moeten ze het maar uitlenen aan de bank (een perfide eufemisme daarvoor heet "sparen" - wie geld op de bank zet spaart niet, maar leent uit. Met een beetje geluk is de inflatie net wat lager dan de rente).

Het liefst moeten alle armoedzaaiers over de hele wereld natuurlijk afhankelijk zijn van krediet dat in het westen wordt beheerst, want anders gaat de lol er snel af.

Leer de mensheid dus de geheimen van het geld begrijpen en ze zullen niet meer mee willen doen aan het spelletje van de compound interest. Maar de IMF'ers en de Wereldbankers en de andere parasieten gaan liever dood dan dat ze dat gaan doen.
yelamdenu's avatar
| #51210 | 04-12-2008 00:03 | Samson
http://video.google.com/videosearch?q=Hijacking+Humanity&emb=0#
Dit deel duurt een uurtje maar dan weet je ook wat.
Ik denk dat ik vannacht weer geen oog dicht doe. Mijn god zeg, dat wij dit niet weten?
Geen schokkende beelden, maar een heel erg helder verhaal.
Samson's avatar
| #51376 | 06-12-2008 11:13 | yelamdenu
http://empire.blogsome.com bericht mij:
(daar moeten we eens een stukje over typen, zo nog niet aanwezig)In december 2001 verzorgde Onno Ruding, ja die, de christelijke godfather van het CDA, in Brussel een gezellig samenkomen van Máxima en Willem-Alexander en de Zorrguieta clan. Jorge Zorreguieta en Onno Ruding blijken volgens een onderzoek van het Argentijnse parlement zij aan zij te staan in het grootste witwasschandaal van de internationale monetaire geschiedenis: Ruding als topman van de Citigroup, Zorreguieta in zijn functie van directielid van de Banco República, waaraan hij van 1992 tot 1994 verbonden was, en als privé-rekeninghouder. Zowel de Banco República als de Citibank werden aangewezen als vitaal station van een mondiaal opererende zwart geldlijn die zich gedurende het presidentschap van Carlos Ménem (1989-1998) bezighield met uiteenlopende zaken als het witwassen van de winsten van het beruchte Juárez-drugskartel uit Mexico, omkopingen in het bedrijfsleven en illegale wapenleveranties aan onder meer Kroatië en Ecuador.

Onno Ruding is sinds kort aangesteld als lid van de EU-werkgroep die de kredietcrisis gaat onderzoeken. De werkgroep moet met voorstellen komen voor een nieuwe opzet van de financiële markten.
yelamdenu's avatar
aanmelden / inloggen