Door community (initieel ouwe knar), Op zon 18 sep 2011 17:48, 2 reacties,    

Mediteren helpt tegen ontstekingsziektenOorspronkelijke titel:
Neurotransmitter-Regulated Immunity
September 15, 2011


Neurotransmitters spelen waarschijnlijk een grotere rol in immuniteit dan aanvankelijk gedacht.
1. Het zenuwstelsel remt te heftige ontstekingsprocessen
2. Infecties die vaak optreden na beroertes worden veroorzaakt door een neurotransmitter.
In twee artikelen in Science Express (September 15), beschrijven immunologen de sleutelrol van neurotransmitters bij deze twee processen.

Het immuunsysteem heeft tot taak het lichaam te beschermen tegen optredende infecties. Een te felle afweerreactie kan organen beschadigen en of ontstekingsziektes veroorzaken. De zenuw de Nervus Vagus verbindt de hersenen met de rest van het lichaam en controleert ontstekingsreacties. De Nervus Vagus scheidt de neurotransmitter acetylcholine uit. Acetylcholine dempt de afweerreactie zodat er geen organen beschadigd raken. Bijvoorbeeld in de milt is acetylcholine nodig om de productie van het te grote hoeveelheden cytokinente blokkeren. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat was tot nu toe onduidelijk.


Proces 1

De immunoloog Kevin Tracey, (Feinstein Institute for Medical Research in Manhasset, New York) ontdekte met zijn team, wat er precies allemaal gebeurt. Het bleek dat de T-cellen in muizen milten die zelf acetylcholine uitscheiden nadat ze geprikkeld werden door de nervus vagus een doorslaggevende rol speelden in het blokkeren van ontstekingsreacties. Ofschoon T-cellen onderdeel zijn van het immuunsysteem functioneren ze in deze context eigenlijk als een zenuw.
"Though the idea that immune cells can make neurotransmitters is not a new story, no one has ever shown that nerve signals initiate their release, and in turn play a protective anti-inflammatory role against disease."

Tracey is mede oprichter van SetPoint Medical (2006), dat bijvoorbeeld onderzoekt hoe manipulatie van de Nervus Vagus reumatoïde artritis kan verminderen.


Proces 2

Neurotransmitters lijken ook een rol te spelen in de immuunrespons van de hersenen. De afweer onderdrukking die in het algemeen optreed bij een beroerte wordt waarschijnlijk geregeld door een noradrenerge neurotransmitter.

Immunoloog Paul Kubes (University of Calgary) bekeek met zijn team het gedrag van NKT cellen in de lever van muizen, na een beroerte. Normalitair reageren deze cellen op CD1d ligands of cytokinen, maar in dit geval bleek een noradrenerge neurotransmitter hun afweerreactie te onderdrukken. Noradrenalineis de stof die de vlucht vecht reflex van het sympatische zenuwstelsel controleert.

NKT cellen patrouilleren in de lever maar na een beroerte dus hersenbeschadiging vallen ze stil. Dit in tegenstelling tot andere beschadigingen. NKT cellen in een 'reageerbuisje' blijken bij blootstelling aan noradrenaline het zelfde te reageren. Terwijl na blokkeren van noradrenaline de cellen weer gaan bewegen.
Noradrenaline blokkeren of het immuunsysteem extra stimuleren maakte muizen met een beroerte minder bevattelijk voor infecties.

Uiteraard mag de remming van de NKT cellen niet te veel opgeheven worden, daar dan nog meer beschadiging van de hersenen optreedt. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Auteur: Rachel Nuwer


Artikelen:
M. Rosas-Ballina, et al., “Acetylcholine-Synthesizing T Cells Relay Neural Signals in a Vagus Nerve Circuit,” Science Express, doi:10.1126/science.1209985, 2011.
C. H. Y. Wong, et al., “Functional Innervation of Hepatic iNKT cells Is Immunosuppressive Following Stroke,” Science Express, doi:10.1126/science.1210301, 2011.
Annotaties:
| #158107 | 19-09-2011 13:19 | ferdo
Het plaatje suggereed anders een vitamine D effect! ;-)
| #158119 | 19-09-2011 14:39 | ouwe knar
Hé @ferdo leest ook nog mee. Da's lang geleden, welkom :)

Een hoge bloedspiegel vitamine D dempt de immuunrespons, en is als zodanig een prima ondersteuning bij ontstekingsziekten ;)
ouwe knar's avatar
aanmelden / inloggen