Door community (initieel hakkietakkie), Op don 18 apr 2013 14:34, 0 reacties, nieuws

‘Meer dan helft van dominees VS is klimaatscepticus’Een kleine meerderheid van de Amerikaanse dominees gelooft niet dat de aarde opwarmt en dat mensen die opwarming veroorzaken. Vooral in het (conservatievere) zuiden zijn voorgangers klimaatsceptisch, blijkt uit een steekproef van de evangelicale denktank LifeWay.

Wel zouden sceptici minder talrijk zijn dan twee jaar geleden. Toen toonde 60 procent van de dominees zich nog sceptisch, nu is dat 54 procent. In 2008 gaf 48 procent aan niet overtuigd te zijn dat de aarde opwarmt. LifeWay baseert zich op een steekproef onder 1000 protestantse voorgangers 'uit de breedte van het kerkelijke spectrum'.

De geestelijken zouden gemiddeld sceptischer zijn dan hun landgenoten. Het grote onderzoeksbureau Pew constateerde onlangs dat 42 procent van de Amerikanen niet gelooft in opwarming, de Universiteit van Yale sprak in december van 26 procent.

Bijna helft heeft 'concrete maatregelen getroffen'
Weinig verrassend is dat opinies over opwarming vaak samenvallen met politieke overtuigingen. Sceptici zijn vooral te vinden in Republikeinse kringen, voorgangers die wel geloven in opwarming noemen zich Democraat. Klimaatscepticisme is een typisch Republikeins thema. Overigens gaf iets minder dan de helft van de voorgangers aan dat zijn kerk 'concrete' stappen heeft genomen om de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Nederlandse christenen lijken minder moeite te hebben met de onderzoeken die spreken van opwarming. De aan de Protestantse Kerk gelieerde organisatie FairClimate stimuleert kerken om duurzaam in te kopen en groene stroom te gebruiken en steunt 'klimaatprojecten' in het buitenland.
Annotaties:
aanmelden / inloggen