Door community (initieel ouwe knar), Op don 13 apr 2017 23:13, 9 reacties, nieuws

Melk MoetTrends als clean eating en andere diëten waarbij hele voedselgroepen uit de voeding geweerd worden, kunnen leiden tot een generatie mensen met een verhoogde kans op osteoporose. Daarvoor waarschuwt de Britse National Osteoporosis Society na onderzoek. Daaruit blijkt dat één op de vijf van de 2.000 ondervraagden een bepaalde periode zuivel uit het voedingspatroon heeft geweerd of nog steeds doet. Daardoor bestaat het risico dat er tekorten ontstaan aan bepaalde nutriënten als dit onvoldoende wordt gecompenseerd vanuit andere voedingsmiddelen.

“Als we geen actie ondernemen, gaan we een toekomst tegemoet waar gebroken botten de norm worden”, aldus hoogleraar Voeding Susan Lanham-New.
Annotaties:
| #259307 | 13-04-2017 23:33 | ouwe knar
als dit onvoldoende wordt gecompenseerd vanuit andere voedingsmiddelen.
Meer vlees, meer zonlicht, meer groenten die ook calcium bevatten, meer magnesium bevattende voeding (waardoor calcium beter opgenomen kan worden), minder fluor in tandpasta bijvoorbeeld (die botten en tanden bros maakt).
Nee, nee, ranzige schoolmelk weer invoeren is waarschijnlijk de beste maatregel. Volwassenen ontsnappen aan deze maatregel, maar daar is het de producenten waarschijnlijk niet om te doen.
ouwe knar's avatar
| #259312 | 14-04-2017 08:37 | Saljoet
De reactie van Astrid onder dit artikel snijdt wel hout lijkt me. Melk is zuigelingen voeding en naar mijn mening is het onnatuurlijk dat volwassenen (volwassen dieren) melk (-producten) consumeren.
Wellicht dat evolutie ervoor gezorgd heeft dat mensen, of een deel van de mensheid, zuivel goed kan verwerken.
Ikzelf consumeer redelijk wat kaas en yoghurt/kefir en heb behoorlijk last van inscheurende nagels.
Saljoet's avatar
| #259314 | 14-04-2017 12:57 | ouwe knar
Wellicht dat evolutie ervoor gezorgd heeft dat mensen, of een deel van de mensheid, zuivel goed kan verwerken.
Waarschijnlijk was zuivel voor een deel van de mensheid een noodzakelijke aanvulling op het dieet. Zoals bijvoorbeeld Scandinavië. Maar ook India waar men geen vlees at/eet.

De voedingswaarde van melk, zuivel is afhankelijk van de voeding voor de koe/geit/schaap. Als de koe/geit/schaap bijvoorbeeld te weinig magnesium binnen krijgt, dan zit dat ook niet in de melk, en is daardoor de balans tussen calcium en magnesium verstoord -> scheurnagels?
Buiten grazen met zon, gras en kruiden is helaas iets dat hier steeds minder voorkomt. Plus dat rauwe melk, een stuk moeilijker verkrijgbaar is.
ouwe knar's avatar
| #259318 | 14-04-2017 16:35 | Nico de Geit
Ik kreeg puistjes op mijn rug van gewone melk. Yoghurt, kaas, allemaal prima, maar geen gewone melk meer voor mij. Koemelk is voor kalfjes. Eigenlijk zou yoghurt en kaas dus ook anders moeten - plantaardig.
Nico de Geit's avatar
| #259324 | 14-04-2017 23:50 | jantjeuitnederland
Zelf ben ik een gelovig mens. De mensen die denken dat ze hun dood kunnen uitstellen leven in ontkenning. Als je gelooft dan heb je de angst om dood te gaan niet meer. Je gaat namelijk dood.
het is decadent om je (te) druk te maken over voeding. Je mag God bedanken dat je goede voeding hebt. Dat is lang niet overal op deze planeet zo.
jantjeuitnederland's avatar
| #259362 | 17-04-2017 14:55 | ffloor
Het is overigens al 25 jaar bekend dat volle melk de kans op een hartaanval met een factor van maar liefst ACHT MALEN doet afnemen (oorspr. Brits onderzoek, vele malen herhaald).
Heb je een kinderwens: drink dan vooral geen halfvolle melk.
En dat de kans op een hartaanval met margarine met +68% is verhoogd tov roomboter is een onderzoek onder 88000 amerikaanse verpleegsters geweest. (overigens is deze schrijver ooit werkzaam geweest in een margarinefabriek - sindsdien lust ik het niet meer)

Schoolmelk afgeschaft
Een belangrijk misverstand is dat iederéén met een ingebouwd kleurtje geen melk kan drinken dus op zwarte scholen kan dat wegens massale diarrhee-problemen echt niet worden verstrekt - één van de redenen om voor jouw witte kindje maar snel een gezondere school voor te zoeken (en dat moet je heden al doen als ze nog niet eens geboren zijn!)
Toch zijn er in Afrika nog wel stammen waar schoolkinderen rustig een halve liter melk achterover klokken zonder daar enig nadeel van te ondervinden. Het gaat hier echter om een genenfoutje: als je GROOT-ouders melk hebben gedronken kun jij dat ook! (overervingswetten van Mendel) - het probleem in andere culturen is dat melkgevend vee van de vijand als eerste wel wordt afgeschoten en vandaar dat in onze waterleiding er dagelijks een tiental vrachtwagens met kalk in wordt geplempt anders vallen jouw kindjes nog uit elkaar van de broze botten.

Omdat overal melkpoeder inzit, kun je eens een folder opvragen van het vitaminebedrijf Sols* in Hilversum: zij leveren avondpilletjes zodat je je tóch kun bezondigen aan een bruiloftsmaal in een restaurant, ook hebben ze "ombouw" van je maag (maar bij sommigen helpt niets) en nog wel meer leuks.
Zoals hetzelfde ingrediënt dat toverdokters uit platgestampte spinnen halen zodat je tóch melk kunt drinken.
Bij sommigen echter bleek geitenmelk de oplossing te zijn en in extreme gevallen paardenmelk dat deze intolerantie helemaal nooit veroorzaakt (e.5,- /liter)
| #259404 | 19-04-2017 20:44 | ffloor
Wel moet ik langs deze weg nog wel wijzen op een nieuwe trend in Reformland: Omega-3 -zuivelproducten geheten.
Wat is het geval? In NL moeten boeren hun drijfmest onder de zode laten onderwerken vanwege problemen met zure regen.
(overigens een chemisch onbenulvautje van heren professoren want vloeibare mest = alkalisch basisch en beslist niet zuur haha!)
In Dsl mag je met zo'n onder-de-zode-bemester niet komen en zelfs als loonwerkers er een stukje weg mee omhalen: wordt het ding direkt in beslag genomen als grutto-pletter! Bij ons is het ding de voornaamste oorzaak van het uitsterven van weidevogeltjes, een 2e oorzaak zijn kraaien (die zijn tot beschermde zangvogels verklaard), vossen (zijn zwaar beschermde eierdieven) en recent geïmporteerde Egyptische nijlganzen die ook gras vreten en alles onder schijten zodat koeien de achtergebleven stengels niet meer lusten. Het beest = oneetbaar en moet in wijn gedompeld geroosterd worden, wel neus dichthouden.

Maar er is meer aan de hand. In de Telegraaf, halverwege de jaren '90er was hun hoofdkop: Melk bevat geen vitamines meer.
Dat klopt dus: alle regenwormen in de grond worden verbrand en je krijgt dode zode die met kunstmest weer geneutraliseerd moet worden.
Het gevolg is dat onze melk eigenlijk geen natuurproduct meer is maar een chemisch goedje - de koe eet ook minder gras en moet zijn dieet aanvullen met mais en peperduur krachtvoer uit de voerfabrieken. Tegelijkertijd zijn onze koetjes niet meer de Friese koetjes van vroeger maar meer een soort wandelende nijlpaarden van 2 mtr hoog: vroeger 2500 ltr/jaar en nu 9000/jaar!
Me dunkt: nogal een verschil!!
Het gevolg is dat bepaalde hypervitaminen als flavenoiden, zink en omega-3 vetzuren: die houdt de bodybuilder-koei lekker voor zichzelf en geef die Amerikaanse Megadames maar eens ongelijk.

Inmiddels heeft koeienboeren in NL geen zin meer: de kostprijs is immers 35 ct en je krijgt iets meer dan de helft - vermeerderd met subsidies en nabetalingen momenteel iets van 27ct en zo blijft geen boer meer over: consumptiemelk is heden buitenlandse poeder aangelengd met kraanwater.
En: je levert als (buitenlandse) boer DE VERKEERDE MELK! Halfvolle koeienmelk is een patent recept voor moderne ziektes die we vroeger niet hadden en je wordt er onvruchtbaar van (!) maar voordat al die moderne ambtenarenverzinsels zijn afgeschaft zijn we minstens 50 jaar verder denk ik zo.
Enigste remedie is dus biologische melk en de supers staat er genoeg van - maar of het allemaal wel koosjer is kan niet gegarandeerd worden want onder de Grote Rivieren begint iedereen zo geleidelijk aan steeds meer oneerlijker te worden.
<i>(schrijver heeft 42 jr op een melkboerderij gewoond)</i)
| #259406 | 19-04-2017 21:07 | ffloor
Dat anderen er (inmiddels) ook zo over denken vind je hier:
http://www.wanttoknow.nl/overige/melk-voor-sterke-botten-het-witte-sprookje/
aanmelden / inloggen