Door community (initieel Best Well), Op woe 27 sep 2017 12:11, 0 reacties, nieuws

Menselijke aandachtsspanne 1 seconde korter dan dat van een goudvisIn de huidige tijd van tweetende politici lijkt het nauwelijks nog de moeite waard om artikelen te schrijven. Niet voor niets zien we dat Twitter steeds meer gebruikt wordt voor politieke statements. Het internet geeft mensen een overkill aan informatie, waardoor ‘informatie vergaren’ zich steeds meer beperkt tot koppensnellen of het lezen van tweets. De jeugd van nu wordt in deze kortstondige aandachtsmodus gemanipuleerd via Snapchat en Instagram. Dergelijke social media tools leveren natuurlijk hun bijdrage in het verzameling voor Big Data, zodat de kunstmatig-intelligente software leert om gezichten te herkennen en ook te voorspellen hoe iemand er in de toekomst uit komt te zien of om hacks te ontdekken (zie hier); maar dat terzijde. Ook volwassenen worden gemanipuleerd naar deze korte aandachtsspanne. Media blijven maar richten op tweets van Donald Trump of ‘s lands eigen politici.Het lijkt een doel op zich het kritisch denkvermogen van mensen te marginaliseren. We gaan voor snacks in plaats van de voedzame maaltijd die de suikerspiegel langere tijd constant houdt. Daardoor moeten we meer, sneller en minder voedzaam. ‘The dumbing down of society‘, zou je het kunnen noemen. We hebben steeds meer impulsen nodig om onze honger naar informatie te stillen. Sneller, korter en meer.
Natuurlijk zijn er nog wel mensen die boeken lezen, naar een muziekstuk luisteren of een dag door het bos wandelen. Het moet dan echter wel allemaal in de agenda passen. Daarom hebben we nu ook de bikram yoga! Dat is yoga, maar dan met resultaat in 90 minuten. De maatschappij dwingt ons immers tot haast en yoga is hip. Je hoort erbij als je aan yoga doet of mediteert. Dat staat mooi en je kan erover meepraten op feestjes. Het is goed voor je imago en je lichaam en geest “komen weer in balans”. Dat is hard nodig, want die zijn natuurlijk ook flink in onbalans. De race tegen de klok maakt grote delen van de bevolking gestresst. Of is het niet alleen de race tegen de klok? Heeft het misschien ook te maken met ons virtuele voedingspatroon? Ik kan nu een leuk onderzoeksrapportje of een universitaire studie presenteren, waaruit dat blijkt, maar je kunt het ook gewoon met logisch nadenken beredeneren.

En wat blijkt? Terwijl ik dit schrijf loop ik aan tegen een onderzoek dat precies aantoont wat ik zo juist zei: “Mensen hebben een kortere aandachtsspanne dan een goudvis”.

Measuring Attention Span

In the study, researchers surveyed 2,000 participants in Canada and studied the brain activity of 112 others using electroencephalograms (EEGs). The study split attention into three categories: sustained (attention is maintained over long periods of repetitive activity), selective (attention is maintained despite distractions) and alternating(attention can be shifted between tasks).

The findings revealed that the average human attention span is now eight seconds. Back in 2000, or around the time the mobile revolution began, it was twelve seconds. Goldfish, on the other hand, are believed to have an attention span of nine seconds.

Ook hier moet u weer goed lezen, want er staat ‘are believed to have’. Het onderzoek bevestigde echter mijn gedachte dat het absorberen van meer en kortere informatie, de honger vergroot. Ons brein werkt dus inderdaad als het ware het zelfde als onze spijsvertering. Hoe meer we even snelle korte hapjes tot ons nemen, hoe meer we willen eten.

Satisfying a Growing Appetite

A researcher from the University of Western Ontario pointed out that the more we feed our brains, the hungrier it gets. For instance, watching a series or movie on television used to be entertaining enough.

But, with the introduction of laptops and smartphones, a lot of us now surf the web, or check our social media accounts while watching television. Digital technologies dovetail seamlessly into the information processing abilities of our brain, feeding our brains an ever-expanding diet.

Lees hier het gehele onderzoek.

Het zal dus niet voor niets zijn dat mensen op leidinggevende posities gebruik maken van deze als maar korter wordende aandachtsspanne. Dat biedt namelijk mogelijkheden. U en ik zullen natuurlijk nooit van onszelf zeggen dat onze intelligentie of ons inschattingsvermogen er onder lijdt. Wij zijn gewoon met deze snelheid van communiceren meegegroeid en zijn simpelweg slimmer en sneller geworden, toch? Wat dacht u ervan dat het misschien toch een manier is om snel een beeld in uw hoofd te prenten dat niet “helemaal klopt”. Ik testte dit recentelijk door een artikel te posten, waarvan de titel deed vermoeden dat ik door een arrestatieteam van mijn bed was gelicht. Iedereen die verder dan de introductie had gelezen, had onmiddellijk kunnen ontdekken dat dit artikel juist bedoeld was om die aandachtsspanne een keer visueel te maken. Er zijn vermoedelijk nog steeds mensen die denken dat ik in het gevang zit. Zo ziet u hoe makkelijk uw perceptie te beïnvloeden is.

Get out of the ratrace! Trap op de rem en leg die smartphone eens een halve dag weg. Verhoog de capaciteit van uw brein door uw virtueel voedingspatroon te verbeteren.

Bron linkvermeldingen: neurotracker.net
Annotaties:
aanmelden / inloggen