Door community (initieel Donkerdoorn), Op vri 20 jan 2017 06:05, 0 reacties,    

Mensen in het bevrijde Aleppo

De meeste westerse media, commentatoren en politici hadden geen twijfel: Aleppo is terug gevallen aan het regime, aan de dictator. Hun blikpunt richtte zich op de burgers en de gematigde rebellen, zoals ze worden genoemd, die in de laatste uren van de slag om de stad die sinds mid-2012 bezet was nog stierven.

Ik was daar, in west en oost Aleppo, toen het gebeurde. Ik was in Aleppo's Hanano district, de oude stad en in de Shaykh Najjar industriële gebieden.

Ik liep door de straten en kon met iedereen praten en iedereen fotograferen, niemand wees me richting bepaalde personen.

De foto's hier zijn echt.

Deze foto getuigen van wat ik heb gezien en gehoord.

Overweldigende menselijke blijdschap na vier jaar wat vele noemde "de hel onder de terroristen". Ik zag glimlachen, trots en victorie-gebaren........

..........

Wat ik niet zag was angst voor het regime maar eerder dankbaarheid voor gezondheidszorg, bussen richting oosten en het registratiecentrum Jibrin. Ik zag geen angst om weer onder regeringscontrole te komen in iemand ogen.

Ik ontmoette ook geen "Witte Helmen", de zogenaamde humanitaire organisatie die over 100 miljoen dollar gekregen heeft (DD: de Nederlandse achterdeur steun aan rebellen en propaganda. Een onderzoek naar het waarom van Nederlandse steun aan de PR-afdeling van de koppensnellers is ondertussen, of moeten we wachten tot het sprookje werkelijk uit elkaar is gevallen?, op zijn plaats) om mensen te redden en om steun voor de nobelvredesprijs voor zich te mobiliseren om uiteindelijk de Zweedse Right Livelihood Prize te ontvangen.

Ik heb niemand ontmoet die witte helmen heeft gezien of geholpen is door de organisatie, wel traf ik iemand die van ze had gehoord.

Waar anders als in oost Aleppo zou deze organisatie moeten zijn om duizenden te helpen met wat ze nodig hebben na de bevrijding uit vier jaar hel?

In mijn dagen in Aleppo heb ik geen belangrijke internationale hulporganisaties in het veld gezien. Op de wegen tussen Damascus en Aleppo waren alleen Syrische en Russische humanitaire konvoois te zien. De grote humanitaire konvoois waarvan westerse regeringen hebben gezworen dat deze als onderdeel van het staakt-het-vuren zouden komen, heb ik niet gezien.

Ik vroeg me af waarom? De volledige bevrijding van Aleppo nam twee weken in beslag. Wat is er gepland voor de bevrijding?

En ik zag geen journalisten of camera-teams van de westerse mainstream media......
Annotaties:
aanmelden / inloggen