Door community (initieel LordMonk), Op vri 24 aug 2012 07:12, 3 reacties, nieuws

Mensen met goede bedoelingen kunnen erg gevaarlijk zijn: Hollande

De Frans autogigant Peugeot vecht voor zijn overleving. De Franse overheid komt onder leiding van François Hollande en de minister van industrie Arnaud Montebourg tussenbeide om te helpen, maar doet in feite net het tegenovergestelde, zo schrijft Der Spiegel.

Mensen met goede bedoelingen kunnen erg gevaarlijk zijn. In een poging om te vermijden dat PSA Peugeot Citroën Franse vestigingen sluit, hebben de Franse overheid en de nationale CGT vakbond de handen in elkaar geslagen. Zet je schrap voor de gevolgen, schrijft het Duitse weekblad.

Peugeot verliest tegenwoordig 140 miljoen euro per maand. De verkoopcijfers zijn ingestort en de fabrieken draaien ver onder capaciteit. Dit leidt tot downsizing, zoals het geval is voor de fabriek in Aulnay-sous-Bois. Daar zouden in 2014 ruim 8.000 jobs permanent sneuvelen.

Hollande noemde de sluitingsplannen “onacceptabel”, Montebourg van zijn kant noemde de strategie van Peugeuot een staaltje van “le malade imaginaire (de ingebeelde zieke)”. Het bedrijf is volgens hem geen eigendom van de aandeelhouders, maar ook van 'de geschiedenis van Frankrijk en het nationale idee.'

De echte oorzaak van het verval van Peugeot is volgens Der Spiegel nochtans niet een gebrek aan patriottisme of solidariteit, maar een gebrek aan dynamiek en een te weinig globaal georiënteerde strategie. Staatsinterventies kunnen dit probleem niet oplossen, maar enkel erger maken.

Peugeot en Citroën zijn te veel georiënteerd op de krimpende Europese markt. Dit is niet enkel een gevolg van slecht management, maar ook van de Franse politiek. De overheid probeert al jaren de eigen industrieën te beschermen via subsidies en goedkope leningen, wat de concurrentiekracht niet ten goede komt.

Zowel de nieuwe socialistische als de oude regering Sarkozy bieden Franse bedrijven tal van bonussen om in Frankrijk te blijven en zich te houden aan de Franse reguleringen en hoge arbeidskosten.

Dit gebeurt natuurlijk allemaal in het belang van de Franse arbeider. Het is nochtans net die groep die op de lange termijn het meest te lijden heeft onder protectionistische maatregelen.

De fabriek in Aulnay bijvoorbeeld: die was ooit één van de modernste fabrieken van het land en produceerde elk jaar 400.000 auto’s. Vandaag worden er jaarlijks minder dan 140.000 auto’s gemaakt. Het is vrijwel onmogelijk om winst te maken als de vraag zo klein is.

Als de regering Hollande en de vakbonden in hun opzet slagen en de fabriek open blijft, wordt Peugeot verplicht om inefficiënt te blijven en verliezen te lijden. Zolang men afraadt om te investeren in groeimarkten, blijft het bedrijf dus op weg naar de definitieve ondergang, besluit Der Spiegel.
Annotaties:
| #186984 | 24-08-2012 13:27 | wingload
Daar is het weer, het geloof in het proces. Als je zaken maar op een bepaalde manier doet, dan komt alles wel goed. En volstrekt geen begrip, geen flauw idee hóe.
wingload's avatar
| #187012 | 25-08-2012 12:29 | merethan
Nu ben ik niet van Franse auto's, maar die laatste Peugeots lijken op papier toch redelijk cool. Die plug-in hybrid "sportauto" met 4 standen incluis offroad modus enzo zag er toch best wel oke uit.

Nu komt Patman vast vertellen dat het helemaal niks voorstelt enzo en vergeleken met wat ze in Stuttgart maken is dat ook zo, maar om nou te stellen dat ze niet vernieuwend genoeg zijn geweest gaat wat ver.
merethan's avatar
| #187013 | 25-08-2012 12:42 | merethan
Meh, die 508 RXH blijkt geen plug-in te zijn. Hij's alleen diesel-electric.
merethan's avatar
aanmelden / inloggen