Door community (initieel Antares), Op vri 12 aug 2016 09:53, 2 reacties, nieuws

Mensenrechtenjuriste in Nederland ernstig bedreigdNada Kiswanson wordt met de dood bedreigd. De intimidaties verwijzen naar haar werk voor het Internationaal Strafhof.

Een buitenlandse juriste wordt sinds een half jaar ernstig bedreigd op Nederlandse bodem. De doodsbedreigingen hebben betrekking op haar werkzaamheden voor het Internationaal Strafhof, dat zetelt in Den Haag. De juriste levert het Hof materiaal aan voor het zogeheten vooronderzoek dat het Hof uitvoert naar mogelijke oorlogsmisdrijven door Israël in Palestina.

Omdat de dreigementen verwijzen naar haar werk, en vanwege de geavanceerde technieken die de bedreigers gebruiken, vermoedt de juriste dat Israëlische diensten achter de bedreigingen zitten. Die „wensen niet te reageren op zulke beschuldigingen”, aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse autoriteiten nemen de kwestie zeer hoog op, blijkt uit gesprekken met betrokkenen. De ministers van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie zijn op de hoogte, net als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Het Openbaar Ministerie neemt de zaak naar eigen zeggen „zeer serieus”. De juriste krijgt „bewaking en beveiliging”.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een mensenrechtenactivist die werkt met het Internationaal Strafhof in Nederland wordt bedreigd.

Lees verder op NRC
Annotaties:
| #253958 | 12-08-2016 10:04 | Antares
In het artikel op NRC staat een link naar dit artikel waarin wordt gesteld dat mogelijk Mossad achter de bedreigingen schuilgaat:

Als de politie Kiswanson vertelt dat ze het telefoontje van Volksgezondheid niet kunnen traceren – exceptioneel, vertelt de politie erbij – worden voor Kiswanson haar ergste vermoedens bevestigd: Israël zit hierachter. „Wie anders heeft er belang bij dat ik mijn werkzaamheden neerleg? En wie kan een nummer uit de logboeken van het Nederlandse telefoonnet laten verdwijnen?”

De politie vindt die redenering heel plausibel, krijgt Kiswanson van verschillende agenten te horen. De dreigementen lijken veel te geavanceerd voor een particulier. Hier moet een grote organisatie achter te zitten.

De Israëlische Mossad staat bekend als een zeer professionele geheime dienst, die verantwoordelijk wordt gehouden voor tal van geraffineerde spionageacties en liquidaties, ook op Europees grondgebied. In 2010 richtten de Israëlische veiligheidsdiensten een speciale eenheid op die informatie verzamelt over organisaties die volgens Israël de reputatie van het land kunnen schaden.

De verdenking van Kiswanson is echter „absurd”, zegt een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken tegen NRC. Uitgebreider willen de Israëlische autoriteiten niet reageren.
Antares's avatar
| #253959 | 12-08-2016 10:10 | Atlas
Als Israel er echt achter zit, onthouden ze zich van commentaar.
aanmelden / inloggen