Door community (initieel P.uncia), Op don 13 sep 2012 14:22, 1 reacties, nieuws

“Met deze nieuwe therapie roeien we kanker uit”Steeds meer kankerpatiënten krijgen een gepersonaliseerde behandeling die alleen de tumor bestrijdt en de goede cellen spaart. Experts hopen op (lange) termijn kanker te kunnen uitroeien met deze zogenaamde moleculaire therapie.

Met die hoopvolle mededeling pakt het Leuvens kankerinstituut uit naar aanleiding van de dertiende ‘Dag tegen kanker’, vandaag. Deze door de Vlaamse Liga tegen Kanker georganiseerde dag vindt plaats in 105 ziekenhuizen en universitaire campussen. Patiënten worden extra in de watten gelegd en behandelingen worden in de kijker gezet.

In het Universitaire Ziekenhuis van Leuven is er extra aandacht voor de moleculaire therapie. “Daarmee kunnen we steeds meer patiënten helpen bij steeds meer verschillende vormen van kanker”, zegt professoroncoloog Ignace Vergote. “Het gaat om geneesmiddelen die ook als gewone pillen kunnen worden toegediend en die alleen de tumorcellen aanvallen. En dus niet, zoals bij chemotherapie, ook goede cellen vernietigen, wat leidt tot nare bijwerkingen als misselijkheid en haaruitval.”

De moleculaire behandeling is ook wezenlijk efficiënter omdat de medicatie is aangepast aan die ene specifieke tumor bij die ene patiënt. “Er zijn miljoenen manieren waarop kankercellen zich kunnen ontwikkelen. Naargelang we daar meer over weten, kunnen we ook specifieker behandelen. De therapie kan gebeuren in combinatie met chemo of als enige behandeling.”

Kans op genezing stijgt

Door de ongelooflijke complexiteit van tumoren, gaat het helaas om een werk van lange adem. “We maken echt vooruitgang, elk jaar stijgt de kans op genezing van kanker met één of twee procent. Maar het zal nog vele jaren duren voor we kanker kunnen uitroeien. Dat bereiken is natuurlijk onze grote hoop.”

Een deel van de moleculaire behandelingen wordt nu al terugbetaald door de ziekteverzekering. “Dat kost veel geld, maar daar staat tegenover dat je met veel meer succes kunt behandelen door de meer gerichte aanpak”, zegt Vergote.
Annotaties:
| #187774 | 13-09-2012 14:33 | Paul2

“We maken echt vooruitgang, elk jaar stijgt de kans op genezing van kanker met één of twee procent. Maar het zal nog vele jaren duren voor we kanker kunnen uitroeien. Dat bereiken is natuurlijk onze grote hoop.”

Kop van GVA niet in overeenstemming met inhoud artikel....
aanmelden / inloggen