Door P.uncia, Op vri 4 jun 2010 17:46, 5 reacties,    

Met een kernbom de olielekkage in de Golf stoppen is misschien niet zo’n goed ideeDe meest waarschijnlijke oorzaak van de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico is dat een bel methaangas door een fout bij de werkzaamheden omhoog is geschoten en vervolgens is ontploft. Hierdoor vloog de Deepwater Horizon in brand, zonk en de oliepijp brak in 3 stukken.Methaan:

Methaan is de eenvoudigste koolwaterstof, met de molecuulformule CH4. Het centrale sp3-gehybridiseerde koolstofatoom is helemaal verzadigd. Dat wil zeggen dat alle valentie-elektronen zijn bezet door waterstofatomen en dat er geen dubbele bindingen aanwezig zijn. Methaan maakt daarom deel uit van de groep alkanen.

Methaan, ook bekend onder de naam moerasgas, werd ontdekt door Alessandro Volta in 1778, en is het voornaamste bestanddeel van aardgas. Het wordt in natuurlijke vorm aangetroffen in samenhang met aardolie en andere fossiele brandstoffen en heeft een vergelijkbare geologische oorsprong, ontstaan uit vergane resten organisch materiaal. (bron Wikipedia)

Uit de videobeelden blijkt duidelijk dat, samen met de olie, enorm veel methaangas onder zeer hoge druk ontsnapt uit de gebroken oliepijp. Vanwege de enorme druk waarmee het methaangas ontsnapt kan men veronderstellen, of aannemen, dat er een groot reservoir met methaangas aanwezig kan / moet zijn.Nu wordt er de laatste tijd in de media gesuggereerd dat een kleine kernbom te laten ontploffen bij het lek de enige manier is om de olielekkage stoppen. Voordat deze optie in overweging wordt genomen zou men de clip van Dr Gregory Ryskin, hoogleraar Chemische Technologie aan de Northwestern University, moeten bekijken.

In deze clip legt Dr Ryskin uit hoe een prehistorisch methaangasexplosie het massale uitsterven in de Perm Trias periode kan verklaren, een mysterieuze periode in geschiedenis van de Aarde waarin 95% van alle soorten uitstierf.Wel, als Dr Ryskin's theorie juist is zou een nucleaire ontploffing in de buurt van dat ondergrondse methaangasreservoir niet alleen einde maken aan de olieramp, het kan ook een eind maken aan al het leven op Aarde.
Annotaties:
Met een kernbom de olielekkage in de Golf stoppen is misschien niet zo’n goed idee #zaplog
| #105499 | 04-06-2010 18:44 | Paul2
http://rawstory.com/rs/2010/0604/expert-3-times-amount-oil-cap-work/
"If the cap doesn't work, we're going to have three times the amount of oil in the Gulf of Mexico," conservationist Rick Steiner told MSNBC's Keith Olbermann Thursday.

As much as 46 million gallons have already leaked into the Gulf. If the "cut and cap" operation fails there could be more than 138 million gallons of oil spilled before a relief well is finished in August.
Even that estimate may be conservative. Some have said that worst case scenario is that the leak could last until Christmas.
| #105505 | 04-06-2010 20:02 | Mack
Kicken, van mij mag het

Off topic,
ontstaan uit vergane resten organisch


Hier zijn we niet zeker van, ik geloof er al helemaal niets meer van.
| #105508 | 04-06-2010 20:33 | ffloor
Het kan nog erger. Tussen de planeten Mars en Jupiter tollen duizenden fragmenten van zo een dergelijke ontplofte planeet.
Zo moeilijk is dat niet. Simpelweg een stuk of 5 atoomonderzeeërs in een diepe trog afzinken en het resultaat is of je beide duimen in een sinaasappel zet, waarna de vloeibare inhoud naar buiten spuit.
Het waren wetenschappers van de Sovjet-Unie die dit - volgens hun ware verhaal over de ontstellend krachige radioactiviteit van deze meteorietengordel afdoende wisten te bewijzen door de vondst van dezelfde radioactieve glastektieten op Nova-Zembla na de ontploffing van een Tokomak-10 middels ompoling van het magneetveld.
Overigens hebben de amerikanen inderdaad 1 lichte atoombom in de oceaan laten ontploffen en de vervuiling die dat veroorzaakte was zo hevig dat men sprak: "Dat was dus eens en voortaan nooit meer". Dat sloeg namelijk op een aantal isotopen die de bom van met natrium- en calciumzouten gevulde oceaan veroorzaakt had.

Het methaanverhaal dat alle leven op aarde kan verwoesten heb ik overigens vaker gehoord en is plausibel - maar dan NA de brand en niet ervòòr want aardgas (80%=CH4) is niet giftig in tegenstelling met het vroegere lichtgas.
Voor de rest een uitstékend artikel!
| #105589 | 06-06-2010 14:35 | Hans
Zo'n methaanexplosie lijkt me erg onwaarschijnlijk.
1. Er moet heel erg veel methaan tegelijkertijd naar boven borrelen.
2. De concentratie methaan moet hoog genoeg blijven. Als het methaan verdunt door opstijgen of wind kan het waarschijnlijk niet eens meer ontploffen. De methaanconcentratie in de gewone buitenlucht bedraagt ongeveer 715 delen per miljard delen lucht en dat ontploft niet :-)
3. Bij een eventuele explosie ontbrandt alleen de hoeveelheid methaan die op dat moment boven water is en nog niet te veel verdund is... een beperkte hoeveelheid dus.
4. Er zijn zoveel zeebevingen dat er nooit een catastrofale hoeveelheid methaan opgebouwd kan worden. Er komt heel vaak een klein beetje methaan vrij en dat verspreidt zich door de atmosfeer.

Kortom dit is zielige bangmakerij, maar natuurlijk wel iets voor complotters.
Hans's avatar
| #105713 | 07-06-2010 19:21 | ffloor
Dat klopt Hans! Een aardgasexplosie (=80% CH4) in een woning is 5 maal minder waarschijnlijk dan eenzelfde hoeveelheid propaangas! Dit effekt kun je zelf ook bekijken door de verwisselbare sproeiers te bekijken in gashaarden bij afgelegen boerderijen waarin je kunt zien dat het gaatje van aardgassproeiers ongeveer 3x groter in doorlaatdiameter is dan van een propaansproeier uit hun witte buitentank. Helaas is niet elke haard geschikt voor de ombouw wat met de trek heeft te maken, alsook bestaat leveringsdrukverschil: aardgas wordt aan huizen geleverd met 30 milibar (bedrijven 100 mB) en propaan is hetzij 50 mB (groene reduceerventiel), hetzij 3 bar (rood geverfde drukregelaar). En butaan (alle spuitbusjes)ploft nog iets harder.

Overigens zijn er wel aardbevingen bekend waarbij een heel aardgasveld ontplofte. Een voorbeeld hiervan is die van Tangshan (800.000 doden) in 1976 waarbij duizenden chinezen wakker werden van de enorme lichtgloed en dachten dat de zon een paar uur eerder was opgestaan dan hun wekker aangaf.
aanmelden / inloggen