Door community (initieel Appie), Op maa 20 apr 2015 14:48, 1 reacties, nieuws

Microbioom ‘oermens’ tweemaal zo divers

Het microbioom van de moderne mens blijkt veel minder divers dan dat van nog levende 'oermensen'. Is daar mogelijk een oorzaak te vinden van de opkomst van ziekten als astma, allergieën, maar ook diabetes en obesitas?


Ons lichaam werkt samen met vele miljarden 'vreemde beestjes', de bacteriën die op en in al onze organen en lichaamsprocessen voorkomen. Hoe dat precies werkt, weten we nog lang niet. Wel beginnen we te snappen dat het microbioom - de bacteriële huishouding in en op ons lichaam - onmisbaar is voor onder meer onze spijsvertering en het afweer- en immuunsysteem.

Een internationaal team van wetenschappers kreeg de kans het microbioom van moderne mensen te vergelijken met dat van de kleine, geïsoleerd levende Yanomami indianenstam uit het Amazone-oerwoud. De Yanomami werden pas in 2009 ontdekt. Het is een semi-nomadische groep jagers-verzamelaars die leven in een afgelegen, bergachtig gebied. Waarschijnlijk leven de Yanomami al 11.000 jaar zonder contact met andere mensen.

Zorg voor teloorgang

De Yanomami bleken de meest diverse verzameling bacteriën bij zich te dragen die ooit bij mensen gevonden is. Ze hadden zelfs bacteriën die nog nooit eerder bij mensen aangetroffen waren.

Lees verder op Foodlog
Annotaties:
| #236292 | 31-08-2015 00:43 | siban
Je zou onze darmen kunnen vergelijken met het bodemleven. Miljoenen bacterien en schimmels die in symbiose met planten en dieren alles recyclen. Er komen gelukkig steeds meer onderzoeken die aantonen dat bacterien nuttig en onmisbaar zijn. Dit is er 1 van, heel goed want ons steriele leven met antibiotica en andere gifstoffen doden onze kleine vrienden, die we keihard nodig hebben.
siban's avatar
aanmelden / inloggen