Door community (initieel ouwe knar), Op zat 3 jun 2017 01:14, 3 reacties, nieuws

‘Miljoenen wetenschappers en niemand die een kraan kan repareren’Cabaretier Pieter Derks maakt de tongen los over het tekort aan ambachtslieden als loodgieters en timmerlui. "Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren."

In zijn column op Radio 1 veegde hij de vloer aan met de ontwikkeling dat tegenwoordig vaak alleen een academische opleiding genoeg wordt gevonden. De column wordt donderdag nog volop gewaardeerd en gedeeld op sociale media. Op Facebook is het bericht al meer dan 40.000 keer gedeeld.

Brood bakken

"Twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren", schampert Pieter. Als dit zo doorgaat, hebben we straks niemand meer die brood kan bakken of huizen kan bouwen, vreest hij en velen lijken het met hem eens te zijn.

Volgens Pieter zijn er inmiddels misschien wel 26 accountmanagers per servicemonteur. De trend komt volgens hem door het 'misverstand' dat dingen weten meer waard is dan dingen doen. Daardoor kiezen jongeren liever ,,vage theoretische opleidingen als iets met media', dan dat ze muren leren metselen.

De cabaretier grapt over een toekomst waarin mensen ,,wiskundige formules prevelend'' en op weg naar ,,een wijs maar duister niets'' de hongerdood sterven.

Fabeltjeskrant - Hup, daar is Willem met de waterpomptang..
https://www.youtube.com/watch?v=7uNLnTa7qak
Annotaties:
| #259821 | 03-06-2017 10:33 | Saljoet
Het begrip "hoger opgeleide" slaat ook altijd op iemand die zich jarenlang heeft beziggehouden met theoretisch geneuzel. Als je op een verjaardag vertelt dat je zoon of dochter rechten of medicijnen studeert heb je aanzien, als je met schaamte moet zeggen dat hij/zij voor bouwvakker leert heb je wat uit te leggen.
Als je een overall draagt ben je per definitie "laag opgeleid", ongeacht hoe zwaar de opleiding geweest is voordat je je "vakman" mocht noemen.
Bekrompen k*tzooi.
Saljoet's avatar
| #259822 | 03-06-2017 11:48 | Nico de Geit
Leuk dat ook even wordt benoemd dat de hoog-opgeleide dochter niet geacht wordt om te gaan met een 'lager geschoolde'. 60% van de afgestudeerden is vrouw, en het percentage stijgt.
Nico de Geit's avatar
| #259829 | 03-06-2017 22:53 | jantjeuitnederland
En dan hebben we het nog niet gehad over schoonmakers, vuilnismannen en bejaardenverzorgsters(v).
Gelukkig dat ze er zijn, maar ze krijgen wel verrekte weinig eer naar werken.
jantjeuitnederland's avatar
aanmelden / inloggen