Door community (initieel Hans), Op din 16 aug 2016 08:53, 4 reacties,    

Minder Gronings aardgas, dus meer gas kopen van GazpromIn 1959 werd er in Slochteren aardgas gevonden. Enkele jaren later bleek dat er echt heel veel aardgas in de Groningse bodem zat. Nederland schakelde tijdens de jaren 60 snel over van steenkool naar aardgas. Er werden duizenden kilometers gasleiding gelegd en geleidelijk werd de steenkoolwinning in Zuid-Limburg afgebouwd.
Die enorme gasbel, vol met fossiele zonne-energie, zijn we in hoog tempo aan het opstoken. We zijn verslaafd geraakt aan het comfort van de centrale verwarming. Onze generatie staat dagelijks onder een lekkere warme douche, alsof het aardgas nooit op zal raken.
Het aardgas raakt natuurlijk wel een keertje op. Maar je hoort eigenlijk nooit iemand voorrekenen hoeveel jaar we nog kunnen genieten van het Groningse gas.
Er zijn wel tekens aan de wand waaruit we kunnen afleiden dat de voorraad begint op te raken.

De afgelopen jaren wordt de aardgaswinning in Groningen beperkt. Officieel om het aantal aardbevingen te beperken. Maar waarschijnlijk speelt ook mee dat de druk in het Groningse gasveld te laag begint te worden. Bij alle winplaatsen zijn inmiddels compressoren geplaatst om de druk in het leidingnet op peil te houden. En de laatste jaren is men begonnen om het gashoudend gesteente te “fracken” (ondergronds openbreken met vloeistof onder hoge druk). Dit om het gas sneller te laten vrijkomen.
Daarnaast zien we een trend om nieuwbouwhuizen niet langer op gas aan te sluiten. Het aantal gasloze huizen neemt gestaag toe. Mijn buren werden gasloos door een elektrische boiler en een houtkachel te kopen. Ik overweeg zelf een zonneboiler aan te schaffen.

In Nederland is aardgas de belangrijkste brandstof en we kunnen niet in 5 jaar tijd massaal overstappen op een andere brandstof. Als ons eigen aardgas op is, zullen we gewoon aardgas gaan importeren. Als we dat goedkoop inkopen en een deel daarvan met winst verkopen, kunnen we er zelfs aan verdienen. Dat is het idee achter de gasrotonde.
Ik kan niet precies voorspellen wanneer Nederland afhankelijk wordt van buitenlands gas. Maar ik kan wel laten zien dat Nederland steeds minder gas uit eigen bodem haalt en steeds meer importeert.

Schermafbeelding 2016-08-14 om 20.24.07

De Russische aardgasproducent Gazprom merkt al dat de Nederlandse gasproduktie daalt en de import stijgt. Gazprom meldde deze week dat de gasexport naar Europa in het eerste kwartaal steeg met 49% t.o.v. het eerste kwartaal van 2015: 58 miljard m³ tegenover 39 miljard m³ in 2015.

De prijs van aardgas is momenteel erg laag. Russisch aardgas kostte in juni 3 euro 60 per miljoen BTU (British Thermal Unit) en dat is goedkoper dan in juni 2001. Bij die prijs is de oplopende gasrekening geen groot probleem. Dat de Nederlandse bevolking steeds afhankelijker wordt van buitenlands aardgas dat over duizenden kilometers wordt aangevoerd, vind ik een groter probleem. Noorwegen exporteert maandelijks tussen de 8 en11 miljard m³ naar West-Europa en Noorwegen zal dat nog jarenlang blijven doen. Maar die hoeveelheid gas zal Nederland moeten delen met de andere West-Europese landen.
De Russische gasexport naar Europa is groter 14 tot 21 miljard m³ per maand. Maar die export is niet zo zeker. Rusland kan de gasexport beperken als reactie op Westerse provocaties of juist om Europese landen te dwingen tot concessies, inzake Oekraïne of de bouw van een raketschild. Rusland kan er ook voor kiezen om een groter deel van het exportgas aan andere klanten (Turkije of China) te verkopen ten koste van de export naar West-Europa.

Moet de overheid het voortouw nemen bij het afkicken van aardgas? Ik zou er niet op rekenen. Ik merk er voorlopig nog helemaal niets van.
Mijn advies aan de lezers: probeer zelf alvast je gasverbruik te beperken. Ga elektrisch koken, isoleer je huis en verwarm alleen nog de kamer waar je in bent. Ga sparen voor een zonneboiler en denk na over een alternatieve manier om je huis te verwarmen. Dan is het makkelijker om over een aantal jaar helemaal te stoppen met gas.

Bron: Cassandraclub
Annotaties:
| #254029 | 16-08-2016 11:00 | Saljoet
Mijn advies aan de lezers: probeer zelf alvast je gasverbruik te beperken. Ga elektrisch koken, isoleer je huis en verwarm alleen nog de kamer waar je in bent. Ga sparen voor een zonneboiler en denk na over een alternatieve manier om je huis te verwarmen.

Al hard mee bezig: speksteen kachel en zonneboiler, nog wel koken op gas en cv op gas.
Dat we (tijdelijk) afhankelijk worden van Gazprom zie ik niet als probleem, ik heb inmiddels veeel meer vertrouwen in Poetin dan welke belangrijke leider dan ook. Poetin voert een duidelijk de-escalerende politiek terwijl het westen/NAVO/VS alles op alles aan het zetten is om een ernstig conflict uit te lokken. De onmenselijke chaos die nu in het middenoosten heerst is volledig op het conto van de VS te schrijven. Ik verwijt Poetin dat hij niet veel eerder en duidelijker stelling heeft genomen tegen die Amerikaanse barbaren.
Maargoed, op zoek naar een elektrische cv, ik heb toch overcapaciteit uit mijn zonnepanelen.
Saljoet's avatar
| #254060 | 18-08-2016 22:14 | G.B. Wolf
Zoals ik reeds eerder heb betoogd, moet Nederland nu extra aardgas inkopen en langdurige deals met Rusland afsluiten. Het teveel aan ingekocht gas terug pompen in Slochteren. Daardoor geen aardbevingen meer, langere transitietijd door de grotere voorraad. En het goedkoop ingekochte gas wordt vanzelf duurder, waardoor de Staat ook nog eens winst kan maken. Win-win-win-situatie.
Oorzaak aardbevingen: hierzo prachtig omschreven.
G.B. Wolf's avatar
Vanaf de aardgas vondst werd ook de cv genormaliseerd. Hoogbouw werd de standaard met hele dure verbruiks-machines (werd toch gedeeld door het aantal flats en viel niet op) tot de energie crisis in de jaren 70. De prijs spoot omhoog.

Maar de trent was gezet, iedereen was gewent aan zijn CV, iets anders kon niet meer, waren de huizen niet meer op gebouwd.

Ik heb vorig jaar na een lekkage de CV eruit gesloopt. Ik heb 2 ouderwetse oliekacheltjes van Zibro Karmin, enkele elektrische radiatoren verplaatsbaar, en omdat ik denk dat in Nederland winter niet of nauwelijks meer voorkomt. is dat mij voldoende.
Ik heb geen gas aansluiting meer, krijg volledige energiekorting van de overheid 375 euro aftrek energie rekening en betaal alleen vastrecht over elektro.
Voor douche en warm water een flessegas geijser. Perfect.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
| #254073 | 20-08-2016 01:53 | tegengas
Het Amerikaanse plan was gas uit Qatar en Saoedi Arabië, dat ging niet door omdat de coup mislukte in Syrië.
Wat ook mislukt is het dure vloeibare gas uit de VS en Qatar.
tegengas's avatar
aanmelden / inloggen