Door community (initieel P.uncia), Op zon 17 feb 2013 14:35, 0 reacties, nieuws

Minstens 79 doden bij nieuwe bomaanslag tegen Pakistaanse sjiietenEen bomaanslag tegen de sjiitische gemeenschap in een voorstad van de zuidwestelijke Pakistaanse stad Quetta heeft zaterdag minstens 79 doden en 200 gewonden gemaakt. Dat laat de plaatselijke politie weten. Het gaat om een van de bloedigste aanslagen tegen de sjiitische gemeenschap in het land.

De bom ontplofte in Hazara, een voorstad van Quetta waar sjiieten in de meerderheid zijn. Quetta is de hoofdstad van de provincie Beloetsjistan en heeft wel vaker te kampen met politiek en religieus geweld.

‘Minstens 79 mensen zijn omgekomen, en er raakten zeker 200 mensen gewond', aldus Wazir Khan Nasir, een hoge verantwoordelijke van de lokale politie, aan het Franse persbureau AFP. ‘De balans kan nog zwaarder worden.' Nasir beklemtoonde dat de sjiitische gemeenschap het doelwit was van de aanslag.

De bom was verstopt in een tankwagen die nabij een lokale markt geparkeerd stond. Een gebouw stortte door de explosie volledig in. De politie vreest dat nog veel mensen vast zitten in het puin.

De aanslag werd opgeëist door Lashkar-e-Jhangvi, een gewapende soennitische groepering die in het midden van de jaren 90 opgericht werd en officieel verboden is in Pakistan. Vooral in de provincie Beloetsjistan, die grenst aan Iran en Afghanistan, zijn de voorbije maanden regelmatig aanslagen op de sjiitische minderheid. Voor sommige extremistische soennieten zijn sjiieten ketters.

Op 10 januari kwamen 92 sjiieten om bij een dubbele zelfmoordaanslag in Quetta. Dat was de zwaarste aanslag op deze minderheid in Pakistan ooit. In 2012 kwamen volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meer dan 400 sjiieten om in Pakistan, of het meest bloedige jaar voor deze minderheid in de geschiedenis van het land. De sjiieten maken goed 20 procent uit van de 180 miljoen Pakistanen.
Annotaties:
aanmelden / inloggen