Door Appie, Op zon 18 dec 2011 20:16, 5 reacties,    

Moderne waterzuivering bron van antibiotica resistentie


Behandeld afvalwater, afkomstig van de waterzuiveringsinstallaties, welke geloosd wordt in rivieren en meren bevat significante hoeveelheden genen van antibiotica resistente bacteriën. Dit is de conclusie van een studie naar mogelijke antibiotica resistentie van het geloosde afvalwater in Duluth (Lake Superior). De studie verschijnt in het ACS journaal Environmental Science and Technology

Hoofdauteur Timothy M. LaPara (University of Minnesota) legt uit: antibiotica resistente bacteriën, een groeiend probleem voor de medici, zijn in overmaat in het onbehandelde afvalwater aanwezig. De behandeling in de waterzuiveringsinstallatie doodt een groot deel van deze baceriën echter het effluent bevat nog altijd resitente bacteriën.

Om in te kunnen schatten of het gezuiverde water invloed heeft op de groeiende resistentie van bacteriën, werd door LaPara en collega?s het water van de zuiveringsinstallatie in Duluth onderzocht. Hierbij werden de genomen monsters kwantitatief geanalyseerd op de aanwezigheid van resistente genen.

Ondanks dat de Duluth-installatie een zeer geavanceerde techniek van waterzuivering gebruikt, de zogenaamde tertiaire behandeling, ontdekte men dat het behandelde afvalwater een bijdrage levert aan antibiotica resistentie.

Het water werd op 13 locaties bemonsterd en geanalyseerd met behulp van Quantitative PCR (qPCR). Bij deze methode onderzoekt men de watermonsters direct op de aanwezigheid van resistente genen. De monsters werden geanalyseerd op drie ántibiotica resistente genen, bijvoorbeeld een gen welke bacteriën resistent maakt tegen de tetracycline-groep antibiotica. De groep wordt ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld: acne en SOA?s.

Het onderzoek toont volgens LaPara aan dat zelfs de modernste high-tech waterzuiveringsinstallaties een bron kunnen zijn van de groeiende antibiotica resistentie.
Annotaties:
| #172011 | 18-12-2011 21:38 | wingload
En zo worden we langzamerhand gedwongen om de strijd tegen de natuur op te geven.
wingload's avatar
| #172013 | 18-12-2011 21:47 | Appie
@ wingload: mooie samenvatting
Appie's avatar
| #172086 | 19-12-2011 20:33 | ffloor
Dit is voor mij nieuw! Normaal gesproken wordt afval eerst vergist in de methaanketel, waarna op het ontstane moerasgas een dieselmotor draait die elektriciteit opwekt om het gemaal aan te drijven.
Daarna komt de pulp in een beluchtingsbad waar de zuurstof uit de lucht hun vernietigende werking op dat goedje uithalen waarbij eveneens een bacteriecultuur wordt toegevoegd, uiteraard wel een andere dan die in de methaanketel.
Er is wel ooit gedacht om in Nederland de 3e trap in te voeren om alle fosfaat weer terug te winnen - dat was toendertijd nog te duur en momenteel volop lonend zodat we eindelijk weer eens tussen witte lakens zoals vroeger kunnen slapen.
Dus dít was een dergelijke centrale waarin de afgevangen soda zélfs bacterieresten zou kunnen doorlaten???

Ik geloof er niets van. Er zijn in het verleden inderdaad vaak genoeg complete waterzuiveringen een tijdje dichtgegooid omreden "dat er ietsje grondig fout was gegaan" maar dan betrof het altijd verwisseling van enige flesjes bacillen - dus ongeveer zoals in zwembaden ze ook kaliumchloor en fosforzuur nog steeds niet uit elkaar weten te houden met ontruiming als gevolg.

Ik houd het er maar op dat verschillende waterzuiveringen veel last hebben gehad van opgemalen penicillineresten in afvalwater - en ze daarom zélf zijn overgestapt op penicillineresistente bacteriestammen voor zowel in hun methaanketel alsook in hun zuurstofbeluchting!!!
Een andere conclusie kan ik niet trekken want dáár hebben die directies dus gewoon toestemming voor. Ik zou trouwens niet weten hoe je tegenwoordig nog aan afvalwater zònder penicillineresten erin zou moeten komen want dat bestaat alleen aan boord van ruimteschepen nog.
| #172099 | 19-12-2011 21:50 | Appie
@ ffloor bedankt voor je commentaar. Voor de duidelijkheid de onderzoekers hebben het effluent onderzocht op aanwezigheid van resistente genen zoals men die bacterien aantreft. De definitie van effluent:

Effluent is een term die gebruikt wordt voor gezuiverd afvalwater. Over het algemeen bevat effluent nog een deel van de originele vervuiling. Indien huishoudelijk afvalwater gezuiverd wordt zal het effluent ook ziektekiemen en wormeieren bevatten tenzij het gesteriliseerd wordt, hetgeen normaal gesproken niet toegepast wordt in een rioolwaterzuiveringsinstallatie.


Bron

Zal het artikel eens doorsturen naar een watermaatschappij en om reactie vragen.
Appie's avatar
| #172153 | 20-12-2011 16:15 | Appie
@ ffloor, heb vanmorgen de mail verstuurd maar ik denk dat we nog een ff geduld moeten hebben:

Voor alle andere vragen/opmerkingen geldt dat wij een achterstand hebben in de verwerking. Daardoor kan het enkele weken duren voordat u een reactie van ons ontvangt. Wij hopen op uw begrip.

Zodra wij uw doorgifte of vraag behandeld hebben, ontvangt u een bevestiging per brief of e-mail.


Met vriendelijke groet,

WML
Afdeling Klantenservice


Zodra ik bericht ontvang zal ik deze plaatsen. Ben benieuwd.
Appie's avatar
aanmelden / inloggen