Door community (initieel Antares), Op vri 2 maa 2018 10:04, 1 reacties, nieuws

Mohammed Tamimi: zij sloegen mij totdat ik zou bekennenMohammad Tamimi, 15, werd van dichtbij in het gezicht geschoten met een door rubber omhulde stalen kogel na een protest in het dorp Nabi Saleh in de bezette Westelijke Jordaanoever in december.

De kogel, door Israël beschouwd als een "niet-dodelijk wapen" op de Westelijke Jordaanoever, drong zijn gezicht binnen onder de neus en bleef steken achterin zijn schedel.

Hij werd in een medisch-opgewekt coma gebracht en ontwaakte 72 uur later na een reeks operaties.

Artsen moesten een deel van zijn schedel verwijderen vanwege ontsteking in zijn hersenen. Zijn hoofd is nu misvormd en een deel van zijn hersenen is onbeschermd.

Manal Tamimi is familie van Mohammed en een vooraanstaande activist in Nabi Saleh, waar bewoners al jaren geweldloze protesten hebben gehouden tegen de Israëlische bezetting. Zij zag Mohammed's verwonding net een paar minuten na het incident. "Zijn gezicht was vol met bloed. We konden niet eens zeggen dat hij het was. We dachten allemaal dat hij ging sterven."

De artsen die de operatie uitvoerden bereidden zich al voor op de juiste woorden om Mohammed's vader mee te delen dat zijn zoon was overleden. Maar, onverwacht, overleefde hij. "Niemand dacht dat hij het zou halen," vertelde Manal tegen Mondoweiss.

Sinds Mohammed uit het ziekenhuis werd ontslagen blijft zijn toestand "zeer slecht," vertelt Fadel Tamimi, Mohammed's vader, aan Mondoweiss. Hij is voor nog geen 50% hersteld, zegt hij.

"Hij ziet nog steeds niet goed met zijn linkeroog en zijn rechterhand en -been zijn niet sterk. Hij moet zichzelf een zwaai geven als hij loopt. Er moet altijd iemand bij hem blijven om ervoor te zorgen dat hij niet valt wanneer hij loopt," zei Fadel.

De tiener mag zelfs niet in een taxi rijden vanwege zijn blootgestelde hersenen, voegt Manal eraan toe.

Echter, de ernstige verwondingen van Mohammed weerhielden Israëlische militairen er niet van het huis van zijn familie op maandag om 3 uur 's nachts binnen te vallen en de tiener te arresteren, samen met negen andere bewoners — waarvan de meeste minderjarig waren.

Om het allemaal nog erger te maken, voordat Mohammed een paar uur later uit hechtenis werd vrijgelaten, werd hij ertoe gedwongen te bekennen dat zijn hoofdwond niet was verooorzaakt door Israëlische militairen die hem in het gezicht hadden geschoten, maar in plaats daarvan het gevolg was van een ongelukkig ongeval op de fiets.

Gedwongen bekentenis

Yoav Mordechai, Israëls coördinator van overheidsactiviteiten in de territoria (COGAT), prees Mohammed's veronderstelde bekentenis op de Arabische Facebookpagina van het instituut, met de opmerking dat de minderjarige zelf tijdens ondervragingen had toegegeven dat de wond was opgelopen door een fietsongeluk.

Deze opmerking werd gepubliceerd ondanks het feit dat het de medische dossiers tegenspreekt, een CT-scan, ooggetuigenverslagen, en een beeld/afdruk van de rubber kogel zelf nadat deze was verwijderd uit Mohammed's schedel.Manal's eerste reactie was dat ze in de lach schoot. "Israël zal letterlijk alles zeggen om ons in diskrediet te brengen en de reputatie van ons dorp te ruïneren. Zij kunnen er niet tegen dat de rest van de wereld aan onze kant staat."

Op dinsdag liet COGAT een ander bericht los over het incident met de stelling dat Mohammed zijn fietsverhaal "een aantal malen" aan Israëlische overheidsdienaren had "overgedragen."

"Volgens het verhaal dat de jongen vertelt, liep hij een hoofdwond op toen hij van zijn electrische fiets viel en zijn hoofd tegen het stuur sloeg," vermeldt het bericht.

Echter, Mohammed zegt dat hij toegaf dat hij was gewond door een fietsongeluk omdat Israëlische militairen hem een bekentenis in hadden geslagen.

"We waren in een auto op weg naar de verhoren en daar waren twee Israëlische overheidsdienaren die me bleven slaan in mijn gezicht, op mijn rug, overal, en bleven me vertellen dat ik moest toegeven dat het een fietsongeluk was," vertelde Mohammed aan Mondoweiss.

De Israëlische wetsdienaren namen ook medicijnen uit Mohammed's zak in beslag; medicijnen die cruciaal zijn voor zijn herstel. Zij weigerden deze terug te geven tenzij hij toegaf dat Israëlische soldaten niet echt op hem hadden geschoten, zegt Mohammed.

"Ik was erg bang en wilde niet dat zij doorgingen mij te slaan, dus heb ik bekend," legt de 15-jarige uit.

Fadel, Mohammed's vader, blijft in verwarring over Israël's motieven. "Ik weet niet waarom zij zo zijn gefocust op het in diskrediet brengen van de waarheid. Ik denk dat zij gewoon een manier willen vinden om geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor wat is gebeurd — vooral sinds Mohammed's zaak zoveel media-aandacht heeft gekregen."

'Dehumanisatie' campagne

Toen Ahed Tamimi op de hoogte werd gebracht van Mohammed's verwonding op diezelfde dag, de toen 16-jarige, die er getuige van was toen haar ouders in meerdere situaties door soldaten werden weggedragen en haar familieleden vermoord, knapte er iets in haar.

Ze gaf een klap die over de gehele wereld deining veroorzaakte. Volgend op haar arrestatie enige dagen later, trokken honderden journalisten naar het kleine 600-zielen tellende dorp om de bewoners te interviewen.

"Sinds Ahed's arrestatie zijn er letterlijk maar drie dagen geweest waarop er geen journalisten naar ons huis zijn gekomen," zei Manal tegen Mondoweiss.

De internationale aandacht die de Tamimi-famile heeft gekregen volgend op Ahed's arrestatie is niet goed gevallen bij de Israëlische autoriteiten. Sommige Israëlische overheidsdienaren hebben gepleit voor een hardvochtige gevangenisstraf voor Ahed, nu 17, terwijl anderen zo ver gingen als het aamoedigen van geweld tegen de tiener.

Afgelopen maand verschenen er berichten dat Michael Oren, een Israëlische vice-minister en voormalig ambassadeur in de Verenigde Staten, twee jaar geleden een Knesset subcomitéverhoor had geleid met de vraag of de Tamimi-familie inderdaad een echte familie was.

Het verhoor onderzocht of de Tamimi-familie gehuurde acteurs waren die samen waren geplaatst met de bedoeling om "Palestijnse propaganda" te bevorderen, en vroeg of zij eigenlijk wel Palestijnen waren, vanwege hun blonde haar, lichte huid en blauwe ogen.

Fadi Quran, een leidende campagnevoerder bij de actiegroep Avaaz, zegt dat Israël deze tactieken gebruikt om "de aandacht af te leiden van zijn afschuwelijke schendingen van elementaire mensenrechten."

De Tamimi-famile is het hoofddoelwit geworden van Israël's aanpak omdat de bewoners slaagden in het "humaniseren van Palestijnen voor een internationaal publiek" gedurende hun decennialange geweldloze verzet.

"Mensen zagen moedige mannen, vrouwen en kinderen die kogels en gewapende soldaten trotseerden," gaf Quran aan.

Maar, volgens Quran, is de "humanisatie" van Palestijnen een gevaarlijke uitdaging voor Israël's beleid op de Westelijke Jordaanoever.

"Het doel van Israël is niet om alleen de Tamimi-familie te delegitimiseren, het is bedoeld om hen te dehumaniseren zodat de wereld geen spier verrekt als zij in het hoofd worden geschoten of als hun kinderen uit hun bed worden gesleept en gearresteerd," zei hij.

"Dit is niet nieuw — Israël heeft een campagne van het dehumaniseren van Palestijnen gevoerd in de media gedurende decennia."

'Stil blijven'

Lees verder op Mondoweiss
Annotaties:
| #262264 | 02-03-2018 20:10 | G.B. Wolf
Ik geef maar verder geen commentaar, mijn bloed KOOKT.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen