Door community (initieel P.uncia), Op zon 22 jul 2012 14:29, 0 reacties, nieuws

Murcia vraagt noodhulp aan Spaanse regeringNa Valencia gaat ook de Spaanse regio Murcia, in het zuidoosten van Spanje, steun vragen aan de federale overheid in Madrid. Dat heeft de lokale regeringsleider Ramon Luis Valcarcel aangekondigd. Volgens de krant El País zullen nog vijf andere Spaanse regio’s beroep doen op de Spaanse overheid voor financiële steun.

Murcia kreunt onder hoge schulden, ze zou aandringen op 200 à 300 miljoen euro steun tegen september. Vrijdag raakte bekend dat de Spaanse regio Valencia als eerste beroep wildoen op het hulpfonds. De regio erkende dat ze met een tekort aan liquiditeiten kampt.

Noodfonds

De Spaanse regering kondigde twee weken geleden de oprichting van een overheidsfonds van maximaal 18 miljard aan om de regio’s te helpen bij het afbetalen van schulden in ruil voor nieuwe saneringen.

Volgens El País werken ook de regio's Catalonië, Castilla-La Mancha, de Balearen, de Canarische Eilanden en mogelijk ook Andalusië aan een steunverzoek.

Schulden

Alle Spaanse regio’s samen moeten dit jaar bijna 16 miljard euro aan schulden aflossen. Ook moeten ze hun begrotingstekorten zien te verkleinen. Maar de financiële markten aarzelen om de regio's geld toe te stoppen omdat ze twijfels hebben of de federale staat erin zal slagen hen tot meer begrotingsdiscipline aan te zetten. Daarnaast neemt het protest tegen de besparingen alsmaar toe.

Vrijdag werd het hulppakket aan de noodlijdende Spaanse banken door de Europese ministers van Financiën bekrachtigd. Toch bleef de onrust op de financiële markten. De rente op Spaanse staatsobligaties liep op tot 7,19 procent, een nieuw record sinds de invoering van de euro.
Annotaties:
aanmelden / inloggen